بارداری دوران شیرین و هیجانانگیزی است. انتظار برای تولد یک نوزاد جدید همیشه با شوق و شادی همراه است. ولی علاوه بر تمام این شور و شوق و هیجان، دوران بارداری میتواند همراه با نگرانیها و دو دلیهای بیشماری نیز باشد. کار کردن در دوران بارداری، یکی از مسائلیست که بسیاری از مادران در مورد آن دو دل هستند.
وضعیت اقتصادی فعلی، باعث شده تا در بسیاری از خانوادهها هم پدر و هم مادر به صورت تمام وقت کار کنند. به همین دلیل بسیاری از مادران در دوران بارداری مجبور میشوند تا بین کار کردن در حاملگی یا ترک شغلشان یکی را انتخاب کنند.
ولی به راستی کار کردن در دوران بارداری خطرناک است یا خیر؟ در ادامه با ما همراه باشید تا این موضوع را از جنبههای مختلف بررسی کنیم:
چه شغلهایی در دوران بارداری خطرناک هستند؟
کار کردن در دوران بارداری، باید کنترل شده باشد. برخی از فعالیتها ممکن است سلامت شما و جنین را به خطر بیندازند. اگر این فعالیتها را کنار بگذارید، کار کردن در حاملگی خطرناک نیست. در لیست زیر، تعدادی از مهمترین کارهایی که نباید در دوران حاملگی انجام دهید را با هم بررسی میکنیم:
- کار کردن با مواد شیمیایی خطرناک و مواد آزمایشگاهی
- کار کردن در کنار امواج خطرناک مانند اشعهی ایکس
- کارهایی که نیاز به بیش از 10 بار خم شدن در طول روز دارند
- بالا و پایین رفتن از پله بیش از سه بار در 8 ساعت کاری
- ایستادن بیش از 4 ساعت به طور مداوم
- کار کردن بیش از 40 ساعت در هفته
- حمل اجسام بیش از 23 کیلوگرم بعد از هفتهی 20 بارداری
- بلند کردن اجسام بیش از 11 کیلوگرم بعد از هفتهی 24 بارداری
- بلند کردن هر وسیلهی سنگین بعد از هفتهی سیام
- خم شدن یا بالا رفتن از پلهها بعد از هفتهی بیست و هشتم
- کار کردن به صورت شیفتی که الگوی خواب منظم شما را به هم میریزد
- کارهای پر استرس و تنشزا
در صورتی که شغل شما شامل فعالیتهای ذکر شده نیست، یا امکان حذف آنها وجود دارد، به احتمال زیاد برای کار کردن در حین بارداری مشکلی نخواهید داشت. البته توجه کنید که این فقط مربوط به شرایط عادی است. اگر پزشک شما تشخیص دهد که باید در خانه بمانید، حتما به توصیهی وی عمل کنید.
چگونه ویار و حالت تهوع را سر کار کنترل کنیم؟
درست است که حالت تهوع و استفراغ دوران بارداری عموما مربوط به صبح است؛ ولی ممکن است در مواقع دیگر روز نیز رخ دهد. برای اینکه بتوانید تا حد ممکن از وقوع این حالات سر کار جلوگیری کنید میتوانید کارهای مفید زیر را انجام دهید:
- از خوراکیهایی که معدهتان را تحریک میکند، پرهیز کنید: شاید قبل از بارداری صبحها دو تا قهوه نوش جان میکردید. یا برای ناهار مرغ سوخاری میخوردید. این غذاها یا حتی بوی آنها ممکن است در دوران حاملگی، معدهتان را زیر و رو کنند. یک برنامهی غذایی سالم از پزشکتان بگیرید و طبق آن عمل کنید.
- در طول روز خوراکی بخورید تا گرسنه نمانید: بیسکوییتهای ترد یا مواد غذایی دیگری که مزهی خاصی ندارند، معده را تحریک نمیکنند. این خوراکیها گزینههای بسیار مناسبی برای زمانهایی هستند که گرسنه هستید ولی نمیتوانید چیز دیگری بخورید.
چگونه احساس خستگی را به حداقل برسانیم؟
زمانی که حامله هستید، بدنتان باید دو برابر کار کند. زیرا هم باید کارهای رشد جنین را انجام دهد و هم کارهای شما را. به همین دلیل زمانی که سر کار هستید زودتر و بیشتر احساس خستگی خواهید کرد. برای به حداقل رساندن این احساس خستگی، چند پیشنهاد مفید و کارآمد برایتان داریم:
- غذاهای غنی از آهن و پروتئین مصرف کنید: کمبود آهن میتواند خستگی را تا حد زیادی تشدید کند. غذاهایی مانند گوشت قرمز، سبزیجات سبز مثل اسفناج و غذاهای دریایی میتوانند تا حدودی این کمبود را جبران کنند.
- استراحتهای کوتاه چند دقیقهای را فراموش نکنید: هر نیم ساعت یا سه ربع یک بار بلند شوید و کمی قدم بزنید. همچنین میتوانید چند دقیقه با چشم بسته استراحت کنید.
- مایعات فراوان بنوشید: حتما یک بطری آب دم دستتان بگذارید و هر از چند گاهی چند قلپ بنوشید.
- سعی کنید زود بخوابید: بدن شما حداقل 8 ساعت خواب برای رفع خستگی و استراحت کامل نیاز دارد. برای راحتی بیشتر یک بالش بین پاهایتان و یکی هم زیر شکمتان قرار دهید. اگر خوب نخوابید، قطعا صبح فردا احساس خستگی بیشتری خواهید داشت.
- ورزش را فراموش نکنید: فعالیت فیزیکی اصولی میتواند تا حد زیادی سطح انرژیتان را افزایش دهد. مخصوصا اگر کل روز باید پشت میز بنشینید. با پزشکتان مشورت کنید و در صورتی که مانعی نیست، فعالیت فیزیکی مناسبی را شروع کنید.
بیشتر بخوانید: فقر آهن، بیماریی رایج در بارداری | بررسی و راهکار
چگونه استرس محیط کار را در دوران بارداری کنترل کنیم؟
استرس جزو جدا نشدنی محیط کار است؛ ولی وقتی حامله هستید، این استرسها میتوانند برای جنین بسیار خطرناک باشند. با استفاده از تکنیکهای زیر میتوانید استرس و اضطراب محیط کار را تا حدودی تحت کنتر درآورید:
- برنامهریزی کنید: هر شب قبل از خواب لیست کارهای فردا را بنویسید. تصمیم بگیرید که هر کدام را چه ساعتی میخواهید انجام دهید. این کار باعث میشود تا در طول روز کمتر زمان کم بیاورید یا غافلگیر شوید.
- حتما با همسرتان یا یک دوست درد و دل کنید: مشکلاتتان را درونتان حبث نکنید. حتما راجع به مسائل روزمره با همسرتان یا یک دوست صمیمی حرف بزنید. خواهید دید که احساس بسیار بهتری پیدا خواهید کرد.
- سعی کنید مسائل را بزرگ نکنید: تکنیکهای مدیتیشن و تنفس را تمرین کنید. هر زمان که اتفاق بدی میافتد نفس عمیق بکشید و سریع به خودتان بگویید: ” این هم یک مشکل مثل مشکلات دیگر است. با کمی تمرکز حل میشود.”
سخن پایانی
کار کردن در دوران بارداری امری مهم است که بسیاری از زنان جامله راجع به آن دو دل میشوند. حتما توجه کنید که اگر کار شما خطرناک نیست یا پزشکتان کار کردن را منع نکرده، میتوانید شغلتان را حفظ کنید.
شاید کار کردن در این دوران کمی سختتر از همیشه باشد؛ ولی یادتان باشد با کمی آگاهی و رعایت اصول میتوانید هم شغلتان را حفظ کنید و هم حاملگی شیرینی داشته باشید. عذاب وجدان نگیرید. غیر از موارد استثنائی، کار کردن به فرزندتان آسیبی نمیرساند.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید