تغذیه نقش بسیار مهمی در سلامت عمومی جامعه، به ویژه در سلامتی کودکان دارد. کارشناسان تغذیه در مطالعات خود به این موضوع پیبردهاند که تغذیه، میتواند تاثیر مستقیمی بر روی ژنتیک و یا DNA کودک داشته باشد.
پزشکان و کارشناسان تغذیه، مطالعات قابل توجهی را درحوزه ژنتیک و تغذیه انجام دادهاند. این مطالعات، بیانگر آن است که هیچ فردی در این کره خاکی به غیر از دو قلوهای همسان، از نظر ژنتیکی با یکدیگر یکسان نیستند. حتی میتوان گفت دو قلوهای همسان، به دلیل برخی از جهشهایی که در سیستم DNA بدن آنها رخ داده است، ازنظرسیستم ایمنی بدن با یکدیگر متفاوت هستند.
همچنین پیش بینی شده که تاثیر تنوع ژنتیکی بر تغذیه، سلامت و بیماری افراد بسیار موثر است. هر سیستم ژنتیکی، پیشنه تکاملی متفاوتی دارد و باید جداگانه بررسی شود.
اما در این میان، مهمترین موضوع هنگام تولد کودک، تغذیه مادر است. تغذیه مادر، تاثیر مستقیمی بر روی میزان سلامتی و ژنتیک کودک دارد.
در ادامه سعی داریم، تا در مورد میزان تاثیرگذاری تغذیه مادر، در دوران قبل از بارداری، بارداری و شیردهی و میزان تاثیر این دورانها را در ژنتیک کودک بررسی کنیم.
تاثیرتغذیه مادر در دوران قبل از بارداری
بر اساس مطالعات انجام شده، رژیم غذایی مادر قبل از دوران بارداری، میتواند تاثیر مستقیمی بر روی عملکرد ژنهای کودک داشته باشد.
اولین شواهد اثبات شده در انسان این احتمال را ایجاد میکند، که رژیم غذای مادر قبل از دوران بارداری، میتواند در بسیاری از جنبههای سلامتی مادامالعمر فرزند تاثیرگذار باشد.
تنوع و نوع مواد غذایی که مادر قبل از دوران بارداری مصرف میکند، بر روی ژنتیک کودک بسیار موثر بوده و این مواد غذایی، میتواند شامل موارد ذیل باشد:
- انواع سبزیجات و میوهها
- انواع ماهی
- مصرف مواد غذایی سرشار از آهن
- انواع پروتئین مانند انواع گوشت و مرغ
- مصرف انواع ویتامینها و مکملهای غذایی
اما در این میان نوشیدنیهایی مانند انواع قهوه و یا چای که دارای میزان کافئین بالایی هستند، تاثیر منفی بر روی سیستم ایمنی بدن مادر گذاشته و مخرب هستند. به همین خاطر، توصیه میگردد تا جایی که امکان دارد، از میزان محدودتری کافئین در طول روز استفاده شود.
البته ناگفته نماند، فقط مادر نباید این رژیم غذایی را رعایت کند، بلکه ژنتیک و نوع تغذیه پدر نیز تاثیر بسزایی در میزان سلامتی کودک دارد.
تاثیر تغذیه مادر در دوران بارداری
در این دوران، مادران باردار فکر میکنند، اکنون که جنینی در شکم خود دارند، پس باید به جای دو نفر تغذیه کنند. اما این طرز تفکر اصلا درست نیست.
تغذیه باید مناسب با شرایط و دوران بارداری باشد. اما اگر ما بخواهیم مقادیر بالایی از مواد غذایی را در طول روز مصرف کنیم، اشتباه است.
مواد غذایی مانند انواع سبزیجات، میوهها، پروتئینها و انواع مواد لبنی برای تغذیه مادر بسیار مناسب است. شما به عنوان مادر باردار نیاز دارید تا مقادیری از:
- مواد غذایی حاوی اسید فولیک: اسفناج، انواع کلم، زرده تخم مرغ، گوجه و موز
- مواد غذایی حاوی آهن: گوشت، دارچین، لوبیا، عدس و خشکبار
- مواد غذایی حاوی کلسیم: محصولات لبنی، کلم و تره فرنگی
را به صورت روزانه به عنوان مواد غذایی اصلی مصرف کنید.
همچنین در این دوران نیز همانند دوران قبل از بارداری، برخی از مواد غذایی مانند شیر، نوشیدنیهای الکلی و کافئیندار بر روی ژنتیک کودک بسیار مضر خواهند بود.
تاثیر تغذیه مادر در دوران شیردهی
دوران شیردهی همانند دوران قبل از بارداری و بارداری بسیار اهمیت دارد. زیرا شما به عنوان مادر کودک در این دوران نیاز دارید تا به کودک خود شیر بدهید. شیر شما میتواند تاثیر مستقیمی در رشد و سلامتی فرزندتان داشته باشد. دوران شیردهی به خصوص در شش ماهه اول از اهمیت بالایی برخوردار است.
رژیم غذایی مادر شیرده، باید حاوی 2200 کیلوکاری انرژی و مقادیری از چربی باشد. مادر شیرده باید مراقب تناسب اندام خود باشد. مادر بهتر است از انواع فرآوردههای لبنی، میوه، سبزیجات و غلات به عنوان غذای اصلی در این دوران استفاده کند.
در این دوران به مادران شیرده توصیه میگردد، تا مایعات بسیاری را در طول روز مصرف کنند، مایعات باعث میشود که میزان شیردهی مادر بیشتر شده و مادر بهتر بتواند به فرزند خود شیر دهد.
همچنین از انواع مواد غذایی و یا مکملها و ویتامینها استفاده شود، تا بخشی از این ویتامینها از طریق شیر به کودک منتقل گردد.
در این دوران مادران به کلسیم، آهن و مواد معدنی بیشتری از جمله ید نیاز دارند.
همچنین مجددا توصیه میگردد، از نوشیدنیهای کافئین دار تا حد ممکن اجتناب شود.
سخن نهایی
مادران و پدرانی که قصد فرزندآوری دارند، باید به نوع تغذیه و تاثیر آن بر روی ژنتیک اهمیت دهند. داشتن تغذیه سالم، فرزندی شاد و سالم را برای شما به ارمغان میآورد
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید