با پایان یافتن این هفته، شما نیمی از مسیر بارداری را طی کردهاید. با نگاهی به هجده هفتهی گذشته، متوجه فراز و نشیبهای زیادی که پشت سر گذاشتهاید، خواهید شد. در نیمهی دوم پیش رو هم، چالشهای بسیاری را تجربه خواهید کرد؛ اما قطعا احساس بی نظیر در آغوش کشیدن فرزند، ارزش تحمل سختیها را دارد.
همان گونه که تا کنون همراه شما بودهایم، با مقالات بارداری هفته به هفته، تا فرا رسیدن زمان زایمان و حتی مراحل پرورش و تربیت دلبندتان، در کنار شما خواهیم بود.
ما قصد داریم تا با آگاهی رسانی و آموزش، مسیر زیبای مادر شدن را برایتان هموارتر کنیم.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
در این هفته بیشترین تاثیرِ افزایش وزن را در قسمت شکم و باسن مشاهده خواهید کرد. افزایش وزن و به تبع آن افزایش سایز، ممکن است باعث ایجاد ترک، خشکی و خارش پوست در نواحی شکم، پهلوها، رانها، باسن و… شود. شما میتوانید با چرب و مرطوب نگه داشتن پوست، ورزشهای مناسب و… تا حدودی از ایجاد ترکها پیشگیری کنید.
همچنین در این روزها ممکن است افزایش وزن باعث ایجاد دردهایی در قسمت تحتانی شکم و کشالهی ران شود. این کشیدگی و درد عضلاتِ لیگامان، اکثرا پس از ایستادن طولانی مدت و کار کردن احساس میشود و با کمی استراحت بهبود پیدا میکند.
فراموش نکنید که در این روزها جنین صدای شما و حتی صداهای اطراف شما را هم میشنود. تلاش کنید که از حالا با فرزندتان وقت بگذرانید. با او ارتباط برقرار کنید، با نام خودش صدایش بزنید و برایش کتاب بخوانید.
همانطور که در مقالات قبل گفتیم، شنیدن موسیقی به خصوص موسیقی کلاسیک، تاثیر بسیار زیادی در جهت افزایش هوش جنین دارد.
بیشتر بدانید: موسیقی برای کودکان: فواید مهم و راههای خلاقانه
تلاش برای برقراری ارتباط با جنین، به مدیریت استرس و نگرانیهایتان هم در این دوران کمک میکند.
بسیاری از بانوان در دوران بارداری دچار عفونت مجاری ادراری میشوند. یکی از دلایل اصلی این مسئله، کوتاه بودن مجاری ادراری در خانمها است.
در ادامه راهکارهای ساده و موثری را برای پیشگیری از عفونت ادراری با شما در میان میگذاریم:
- پس از هر بار ادرار کردن، با حولهای کوچک و یا دستمال پارچهای خودتان را خشک کنید و در فواصل زمانی کوتاه آن بشویید و با حرارت اتو، بخاری و… خشک کنید.
- از مصرف دستمالهای توالت عطری و رنگی خودداری کنید.
- بعد از هر بار نزدیکی حتما به دستشویی بروید
- مصرف مایعات را فراموش نکنید.
- هر زمان احساس کردید که نیاز به دستشویی رفتن دارید، آن را به تعویق نیندازید.
- برای بیرون آمدن از دستشویی عجله نکنید؛ کمی به سمت جلو خم شوید تا مثانهتان کامل تخلیه شود.
در این هفته با بالا رفتن سطح هورمون استروژن، دمای داخلی بدن افزایش پیدا کرده و بیش از پیش عرق میکنید. استفاده از لباسهای نخی و گشاد به بهبود شرایط کمک خواهد کرد.
اگر هنوز برای بررسی سلامت جنین و انجام تست غربالگری دوم به پزشک مراجعه نکردهاید، بهتر است بدانید که زمان زیادی برایتان باقی نمانده است. بنابراین برنامهای بگذارید تا هر چه سریعتر اسکن آنومالی و تست غربالگری دوم را انجام دهید.
در این دوران برخی مادران دچار لکه و تیرگیهایی بر روی پوستشان میشوند. این لکها مختص پوست صورت نبوده و در همه جای بدن قابل مشاهده هستند. بهتر است در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید. توصیه میکنیم هنگام خروج از منزل، از کلاه نقابدار، دستکش، کرم ضد آفتاب و…. استفاده کنید.
استفاده از کرمهای لکه بر در دوران بارداری ممنوع است. بنابراین درمان لکها را به بعد از زایمانتان موکول کنید.
وضعیت جنین در هفته نوزدهم بارداری
در هفته نوزدهم بارداری جنین به اندازهی یک انبه با قد حدود 16 سانتی متر و وزن 240 الی 260 گرم است. در ماههای آغازین بارداری، جنین دارای سری بزرگتر از بدن، دستها و پاهایی کوچک و دنبالچهی بزرگی ( شبیه به دم ) بود. اکنون دیگر تمام اندامهای او متناسب هستند و در جای خود قرار گرفتهاند.
اگر در این هفته قادر به تماشای بدن جنین باشید، متوجه خواهید شد که او کاملا شبیه به یک انسان کامل، در ابعاد کوچک شده است.
تا قبل از هفتهی نوزدهم، پوست جنین به قدری شفاف بود که رگهای او از روی پوستش قابل مشاهده بودند. در این هفته با آغاز به کار رنگدانههای ملانوسیت، پوست فرزندتان دیگر شفاف نخواهد بود. غیر از رنگدانههای ملانوسیت، ورنیکسِ چرب، لغزنده و سفید هم در کاهش شفافیت پوست تاثیرگذار است.
جنین، مایع آمنیوتیک اطراف خود را میبلعد؛ مقداری از آن جذب رودهها میشود. سپس به وسیلهی کلیهها تصفیه شده و در نهایت به شکل ادرار به داخل کیسهی آب برگشت میخورد. با وجود این چرخه، مایع آمنیوتیک هر چند ساعت یک بار تصفیه میشود.
در هفته نوزدهم بارداری قسمتی از مغز جنین که مسئول ایجاد حس بویایی، چشایی، لامسه، شنوایی و بینایی است، تشکیل میشود؛ اما جنین تا قبل از تولد از این حواس استفاده نخواهد کرد.
علائم بارداری در هفته نوزدهم
در طی دوران بارداری لازم است که به علائم و تغییرات بدنتان توجه داشته باشید؛ تا در صورت مشاهدهی علائم خاص و تغییرات جدی، برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
در ادامه، به علائم بارداری در هفته نوزدهم اشاره میکنیم:
- تورم مچ دستها، پاها، صورت و…
- درد رباط گرد ( لیگامان )
- سرگیجه و یا سردرد
- خونریزی لثه
- احساس خستگی
- احساس تشنگی و تعریق زیاد
- یبوست
- انقباضات عضلات پا
- قرمزی کف دست، پدید آمدن ماسک بارداری، لکهای پوستی و …
در صورت مشاهدهی موارد زیر حتما با پزشک تماس بگیرید و از مصرف خودسرانهی داروهای شیمیایی و گیاهی جدا خودداری کنید.
- عدم بهبودی درد لیگامان پس از استراحت
- مشاهدهی علائم کم خونی: ضعف، زردی یا رنگ پریدگی لب، نوک انگشتان و زیر پلکها
- مشاهدهی علائم عفونت مجاری ادراری: تب و لرز، ترشحات بد بو، زرد یا سبز رنگ
بهتر است بدانید که علائم بارداری در همهی بانوان یکسان نیست.
توجه داشته باشید که شما میتوانید با رعایت نکات بهداشتی و رژیم غذایی اصولی، در کنار انجام ورزشهای مناسب، تحت نظر پزشک، از بروز بسیاری از این علائم جلوگیری کنید.
پیشنهاد موشیما برای هفته نوزدهم بارداری
انتخاب نامِ مناسب برای فرزند، جزو وظایف مهم و اصلی والدین است. اسمی که برای فرزندتان انتخاب میکنید، از لحاظ روانشناسی تاثیر زیادی در آیندهی او دارد. برخی زوجین تا قبل از هفتهی نوزدهم نام فرزندشان را انتخاب میکنند؛ اما اگر شما جزو افرادی هستید که هنوز اسم مناسبی برای دلبندتان انتخاب نکردهاید، بهتر است این پروژهی سخت و دوست داشتنی را هر چه سریعتر به سرانجام برسانید.
از زمانی که جنین صداهای اطراف را میشنود، بهتر است او را با نام خودش صدا بزنید. این کار باعث ایجاد ارتباطی بهتر بین شما خواهد شد.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید