مادر بودن، با مسئولیتهای بسیاری همراه است و این مسئولیتها از دوران بارداری آغاز میشوند. برای مثال مواد غذایی مصرفی شما، بر روی رشد فرزندتان هم تاثیر دارد.
از سوی دیگر، انجام به موقع آزمایشات و تستهای غربالگری، تاثیر بسزایی در آینده فرزندتان دارد. یکی از این آزمایشات مهم، تست غربالگری گلوکز یا دیابت بارداری است.
ما قصد داریم تا در این مقاله دربارهی وضعیت شما و جنین، بارداری دوقلویی و آزمایش غربالگری گلوکز در هفته بیست و چهارم بارداری، صحبت کنیم.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
در این هفته اگر 4 الی 5 سانتی متر بالاتر از ناف خود را لمس کنید، متوجه یک برجستگی که همان قلهی رحمتان است، خواهید شد. یکی از دردهای شایع در این هفته، درد دندهها است؛ که بر اثر فشار رحمِ در حال رشد و حرکات جنین ایجاد میشود.
ممکن است از اطرافیان خود شنیده باشید که سوزش سر دل در بارداری، نشانهی پرمو شدن جنین است. برخی بر این باورند که این دو مورد هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. این در حالی است که نتیجهی تحقیقات محققان بیمارستان جان هاپکینز در آمریکا نشان میدهد، 82 درصد از مادرانی که در بارداری سوزش سر دل را تجربه کردهاند، کودکی پر مو به دنیا آوردهاند.
از دیگر مشکلات شایع در این هفته، میتوان به گرفتگی عضلات پا، گُر گرفتگی بدن، احساس خستگی مفرط و افزایش اشتها اشاره کرد. دلیل اصلی احساس خستگی مفرط در هفتهی بیست و چهارم بارداری، فعالیت بیش از پیشِ قلب و ریهها برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی لازم، به جنین است.
برای بهبود سوزش سر دل از مصرف غذاهای چرب، ادویهدار و نوشابههای گازدار خودداری کنید. بهتر است تعداد وعدههای غذاییتان در طی روز را افزایش و حجم هر وعده را کاهش دهید.
درصورتی که در این هفته متوجه وجود شیر ( آغوز ) در پستانهایتان شدید، به هیچ عنوان اقدام به دوشیدن آن نکنید. این کار باعث شروع انقباضات اصلی و زایمان میشود. برخی مادران تا زمان زایمان و یا حتی هرگز آغوز نخواهند داشت. این مسئله کاملا طبیعی است.
پیادهروی به مدت بیست دقیقه در روز، شما را برای زایمانی آسانتر آماده خواهد کرد. همچنین اگر هر روز ورزش کِگِل را انجام دهید، پس از زایمان با عوارض کمتری روبرو خواهید شد.
در این هفته ممکن است متوجه تغییراتی در ترشحات واژن، مانند بوی بد و یا رنگ سبز یا زرد، همراه با درد لگن شوید. در این صورت حتما به پزشک مراجعه کنید. وجود عفونت در این دوران و عدم درمان به موقع آن، ممکن است صدمات جبران ناپذیری مانند پارگی کیسهآب و یا زایمان زودرس را به همراه داشته باشد.
در هفته بیست و چهارم بارداری ممکن است دچار خشکی چشم و یا حساس بودن آنها به نور شوید. هر دو مورد مذکور در این مرحله از بارداری کاملا طبیعی هستند. برای حل این مشکل میتوانید با مشورت پزشک از قطرهای اشک مصنوعی استفاده کنید.
در این هفته، کاهش تحرک جنین را نادیده نگیرید و در صورتی که متوجه این مورد شدید، سریعا پزشک را در جریان قرار دهید.
وضعیت جنین در هفته بیست و چهارم بارداری
در این هفته فرزندتان با قدی حدود 30 سانتی متر و وزنی حدود 600 گرم، به اندازهی یک کاهوپیچ کوچک شده است. با توجه به قد جنین و طولِ محدود رحم شما، اکنون دیگر جای او تنگ شده و در کیسهآب به حالت خمیده قرار گرفته است.
در هفته بیست و چهارم بارداری، ریههای جنین برای تنفس بعد از تولد، همچنان تکامل مییابند و آماده میشوند. کیسههای هوای کوچکی در داخل ریهها در حال شکلگیری هستند.
از این هفته، مادهای به نام سورفاکتانت داخل ریهها تولید میشود. این ماده که متشکل از چربی و لیپیدها است، باعث میشود تا کیسههای هوای نازک موجود در ریهها بعد از تولد نوزاد، راحتتر پُر از هوا شوند.
در این هفته با افزایش رشد مغز جنین، ساختار اصلی چین خوردگیهای موجود در مغز او هم کامل میشود.
اکنون مغز جنین به حدی بزرگ شده است که او میتواند حرکات اجزای صورتش را کنترل کند. به طوری که اگر شما غذایی با مزهی عجیب و یا تلخ بخورید، طعم آن از طریق مایع آمنیوتیک به جنین میرسد و او میتواند با حرکات صورتش، احساسش را نسبت به آن مزه نشان دهد.
در این هفته، موهای اصلی جنین شروع به رشد میکنند. در اینجا منظور موهای ظریفی که کل بدن جنین را پوشانده، نیست. همچنین این روزها الگوی خواب و فعالیت جنین در حال شکل گیری و تکمیل شدن، است.
هفته بیست و چهارم بارداری دوقلویی
تا پایان هفته بیست و چهارم بارداری، وزن هر دو جنین به 500 گرم و قد آنها به 30 سانتی متر خواهد رسید.
اکنون جنینها عمل تنفس را به طور دقیق و منظم انجام میدهند. گرچه انجام این عمل، از مدتها پیش آغاز شده، اما اکنون میتوانند به صورتی هماهنگ این کار را انجام دهند. این مسئله برای رشد و گسترش ریهها بسیار مهم است.
اگر یک سونوگرافی در هفتهی بیست و چهار بارداری دوقلویی انجام دهید، متوجه خواهید شد که جنینها شبیه به نوزادان تازه متولد شده هستند؛ اما به این دلیل که ذخیرهی چربی بدنشان کم است، لاغرتر و کوچکتر از جنین در بارداری معمولی به نظر میرسند.
در پایان این هفته جوانههای چشایی بر روی زبان فرزندانتان تکمیل خواهند شد.
آزمایش غربالگری گلوکز
یکی از آزمایشات مهم در دوران بارداری، آزمایش غربالگری گلوکز است. این آزمایش بین هفتههای 24 الی 28 بارداری و برای بررسی دیابت بارداری انجام میشود. توصیه میکنیم در اسرع وقت این آزمایش را انجام دهید تا در صورت نیاز، زمان کافی برای بررسیهای بیشتر، داشته باشید.
عدم درمان به موقع دیابت بارداری ممکن است عواقب جبران ناپذیری مانند مرگ جنین در داخل رحم را به همراه داشته باشد. نکتهی قابل توجه این است که دیابت بارداری علائم خاصی ندارد و تشخیص آن فقط از طریق این آزمایش امکان پذیر است.
اگر نتیجهی آزمایش غربالگری گلوکز مثبت شود، نیاز است که آزمایش گلوکز دهانی را انجام دهید. این آزمایش طولانیتر است اما نتیجهی دقیقتری دارد.
آزمایش تحمل گلوکز دهانی بین هفتههای 26 الی 30 بارداری قابل انجام است.
پیشنهاد موشیما برای هفته بیست و چهارم بارداری
با نزدیک شدن به ماه هفتم بارداری، بهتر است تصمیم بگیرید که در کدام بیمارستان قصد زایمان دارید؛ تا اگر دچار زایمان زودرس شدید، از بابت بیمارستان و پروسهی زایمان، آسودهخاطر باشید.
برخی مادران از ابتدای بارداریشان، تصمیم میگیرند تا در بیمارستانی که پزشک خودشان حضور دارد، زایمان کنند.
چنانچه هنوز در خصوص انتخاب بیمارستان، تصمیمی نگرفتهاید، توصیه میکنیم نکات زیر را در زمان جستجوی بیمارستان، در نظر بگیرید:
- بیمههای طرف قرارداد
- امکانات زایمان بدون درد
- امکانات زایمان سزارین
- امکان حضور همسر هنگام زایمان
- امکان حضور مامای همراه
- نزدیکی به محل زندگی
- تجهیزات بیمارستان
اگر تحت پوشش بیمهی خاصی نیستید، بهتر است سوالاتی را دربارهی استفاده از کمک هزینههای بیمهی سلامت، از بیمارستان مورد نظرتان بپرسید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید