با گذشت سی هفته از دوران شیرین بارداری، اکنون بیشتر احساس مادر بودن میکنید. حالا دیگر یاد گرفتهاید، که سلامتی فرزندتان در گرو سلامتی شما است.
در این روزها، احتمالا فکرتان به شدت مشغولِ به پایان رساندن دوران بارداری با سلامتی کامل خود و فرزندتان است. بهتر است بدانید که در این هفته، حرکات جنین کاهش پیدا میکند و این موضوع امری طبیعی است.
ما در این مقاله قصد داریم تا دربارهی وضعیت شما و جنین و علل کاهش حرکات فرزندتان در هفته سی و یکم بارداری، صحبت کنیم.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
در این هفته، رحم تمام فضای شکم را پر کرده و قلهی آن حدود 11 سانتی متر بالاتر از ناف، قابل لمس است. فشاری که رحم به دیافراگم وارد میکند، ممکن است باعث ایجاد تنگی نفس شود. سعی کنید با ملایمت بیشتری فعالیتهایتان را انجام دهید و با استفاده از تکنیکهای تنفس در بارداری، این وضعیت را کنترل کنید.
برخی مادران در این هفتهها متوجه ترشح مایع زرد رنگی از سر پستانهایشان میشوند. این مایع، همان آغوز یا شیر اولیهی مادر است. کلستروم یا آغوز، بسیار مقوی و غلیظ میباشد. البته ممکن است بدن برخی دیگر از مادران هرگز آغوز تولید نکند. هر دوی این موارد کاملا طبیعی هستند.
اگر ترشح کلستروم در حدی است که لباستان خیس میشود، از پدهای مخصوصی که در داخل سوتین قرار میگیرند هم میتوانید استفاده کنید. چنانچه در چنین شرایطی قرار گرفتید، توصیه میکنیم برای جلوگیری از ایجاد شقاق سینه، مرتبا سر پستانها را با آب ولرم و پارچهی نخی ( بدون صابون ) شست و شو دهید.
در این روزها، بهتر است دربارهی بهترین روش تغذیهی نوزاد ( شیر خشک یا شیر مادر )، در سایتها و مقالات تحقیق کنید.
در هفته سی و یکم بارداری، ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، دچار سردرد شوید. برای تسکین آنها، هرگز داروهای مسکن را خودسرانه مصرف نکنید.
سوزش سردل هم یکی از موارد آزار دهندهی دوران بارداری است. چنانچه با رعایت رژیم غذایی مورد تایید پزشک بهتر نشدید، میتوانید با مشورت او از داروهای آنتی اسیدی استفاده کنید.
در این روزها، با توجه به فشار رحم، تغییرات هورمونی، افزایش وزن و … کاملا طبیعی است که دچار نفخ و یبوست شوید. مصرف مواد غذایی فیبر دار مانند میوه، سبزیجات تازه و غلات، انجام ورزشهای مناسب این بازه از دوران بارداری و نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در روز، به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند.
توجه داشته باشید که مراجعهی به موقع و مرتب به پزشک، برای انجام چکاپهای روتین بارداری، به خصوص در این هفتههای پایانی بسیار با اهمیت است.
در چکاپ این ماه، که بین هفتهی 31 تا 34 بارداری انجام میشود، علاوه بر معاینات همیشگی، پزشک علائم دیابت بارداری و مسمومیت بارداری را نیز بررسی خواهد کرد. تشخیص و درمان به موقع موارد مذکور، باعث کاهش عوارض آنها میشود.
در این روزها توانایی تشخیص انقباضات کاذب و انقباضات اصلی زایمان بسیار مهم است.
اگر انقباضات نامنظم باشند و به مرور زمان کمتر شوند، انقباضات براکستون هیکس یا همان کاذب هستند؛ اما اگر بطور مثال هر ده دقیقه یکبار باشند و با گذشت زمان فواصل آنها کمتر و شدتشان بیشتر شود، مشخص میشود که انقباضات اصلی زایمان شروع شده است.
چنانچه در این موقعیت قرار گرفتید، با حفظ خونسردی، فورا به بیمارستان مراجعه کرده و به پزشکتان اطلاع دهید.
اگر پزشکتان ورزشی را برای شما منع نکرده باشد، پیاده روی، شنا و یوگا علاوه بر کنترل افزایش وزن، به زایمانی آسانتر هم کمک میکند.
وضعیت جنین در هفته سی و یکم بارداری
در این هفته، جنین با قدی حدود 43 سانتی متر و وزنی حدود 1500 گرم ( یک کیلو و پانصد گرم ) به اندازهی یک مِلون متوسط رسیده است. گرچه بعضی از اندامهای جنین هنوز تکمیل نشدهاند، اما عمدهی تمرکز بدن در این هفته، روی ذخیرهی چربی و تودههای ماهیچهای است.
به زودی فرزندتان یک مرحله جهش وزنی را تجربه خواهد کرد. این افزایش وزن، به دلیل تجمع چربی در بدنش رخ میدهد. همچنان، حواس پنجگانه و مغز او در حال تکامل هستند. جنین در این هفته میتواند اطلاعات را پردازش، تابش نور را دنبال و سیگنالهایی که از حواس پنجگانه به مغز او میرسد را درک کند.
گرچه او میتواند پلک بزند، به نور واکنش نشان دهد و عنبیههایش تنگ و گشاد میشود، اما هنوز نمیتواند اطرافش را به طور واضح ببیند؛ مگر اینکه مثلا دستانش در فاصلهای بسیار نزدیک به صورتش قرار گیرند.
همانطور که قبلا گفتیم، فرزندتان علاوه بر شنیدن و تشخیص تفاوت صداهای شما و پدرش، صدای محیط اطراف شما را هم میشوند. تحقیقات نشان داده که شنیدن موسیقی، به خصوص موسیقی کلاسیک، در دوران جنینی باعث افزایش ضریب هوشی در کودکان میشود.
بنابراین این روزها علاوه بر حرف زدن، کتاب خواندن، آواز خواندن و … برای دلبندتان، در طول روز موسیقیهای زیبا و آرامش بخش هم بگذارید.
بیشتر بدانید: موسیقی برای کودکان: فواید مهم و راههای خلاقانه
تا قبل از این هفته، جنب و جوش فرزندتان روند افزایشی داشت؛ اما تا پایان این هفته حرکات او تا حدودی کمتر و ثابتتر میشوند. یکی از دلایل آن، افزایش مدت خواب جنین در هفتههای پایانی بارداری است.
یکی دیگر از دلایل کاهش فعالیت فرزندتان در این هفته، عدم وجود فضای کافی داخل رحم شما است؛ اما برای اطمینان از سلامت دلبندتان، زمانی که احساس کردید حرکاتش کمتر شده است، یک خوراکی شیرین میل کنید و به سمت چپ دراز بکشید.
سپس حرکاتش را بشمرید. اگر کاهش حرکات او به دلیل افت انرژی باشد، با این روند، مجددا پر تکاپو خواهد شد. اگر با انجام این کارها، باز هم فعالیت فرزندتان افزایش پیدا نکرد، حتما با پزشکتان تماس بگیرید.
ممکن است در هفته سی و یکم بارداری حرکات جنین برایتان دردناک باشد و حتی خوابتان را مختل کند؛ اما بهتر است به یاد داشته باشید که این مسئله به دلیل افزایش قدرت و توان بدنی و نشانهی سلامتی او است.
در این هفته، همزمان با افزایش فعالیتهای جنین، ممکن است توجهتان به بندناف و مشکلات احتمالیِ آن جلب شود. این موضوع که آیا امکان گره خوردن بندناف و یا پیچش آن به دور گردن جنین وجود دارد، سوالی است که ذهن اکثر مادران را به خود درگیر میکند.
در ادامهی این مقاله در مورد بندناف، بیشترصحبت خواهیم کرد.
در هفته سی و یکم بارداری چی بخوریم؟
در هفته سی و یکم بارداری، بدن مادر بیش از پیش نیازمند دریافت آهن است. بهتر است بدانید که مصرف همزمان ویتامین C و آهن، باعث جذب بهتر آهن در بدن میشود.
در این هفته از مصرف ماهی، میگو و مواد غذایی حاوی امگا3 غافل نشوید. امگا 3 یکی از مهمترین مواردی است که شما و فرزندتان در این دوران به آن احتیاج دارید.
بیشتر بدانید: فواید و عوارض جانبی روغن امگا3 بر روی بارداری
در هفته سی و یکم بارداری، هنوز فرایند استحکام استخوانهای جنین ادامه دارد؛ به همین دلیل مصرف کلسیم همچنان با اهمیت است. به غیر از لبنیات پاستوریزه، انواع لوبیا، بادام، سبزیجات برگدار، اسفناج و کلم بروکلی هم سرشار از کلسیم هستند.
گرچه ورم تدریجی دستها و پاها در سه ماههی سوم بارداری، کاملا طبیعی است، اما به حداقل رساندن مصرف نمک، به کاهش ورم بدن کمک میکند. نوشیدن مقدار کافی آب را فراموش نکنید.
همانطور که مقالات هفتههای قبل هم ذکر کردیم، مصرف مواد غذایی حاوی آهن، پروتئین، ویتامین سی و… در تمامی مراحل بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است. هر یک از این موارد، نقش خاص خود را در رشد و تکامل اندامهای جنین و حفظ سلامتی بدن شما، بر عهده دارند.
مصرف غذاهای فیبردار، روغن زیتون همراه با سالاد و غذاها و نوشیدن مقدار کافی آب در این دوران، از ایجاد یبوست و گاهی اوقات هموروئید، هم جلوگیری میکند.
پیچیدگی وگره خوردن بندناف
در این روزها، جنین فضای بیشتری از رحم را اشغال کرده، به همین دلیل ضربات او را پرقدرتتر حس خواهید کرد.
زمانی که فرزندتان در تلاش برای جنب و جوش است، بندناف او مدام پیچ میخورد؛ اما مادهای ژلاتینی به نام ژلهی وارتون، که لایهی بیرونی بندناف را تشکیل داده است، تا حد زیادی مانع از گره خوردن و ایجاد مشکل خاصی برای بندناف فرزندتان خواهد شد.
بندناف همزمان با جنین، رشد میکند و در ماههای آخر بارداری، طول آن به 50 الی 60 سانتی متر میرسد. قطر بندناف حدودا بین 2 الی 8 سانتی متر است؛ که توسط وارتون محافظت میشود.
طبق تحقیقات به عمل آمده، در یک درصد از بارداریها، ممکن است اگر بندناف بلند و جثهی فرزندتان کوچک باشد، گره خوردگی و پیچش بندناف دور گردن جنین رخ دهد. بنابراین نیازی نیست نگران این مسئله باشید. شکلِ کلیِ تاب خوردگیهای بندناف و وجود وارتون مانع از گره خوردن آن میشود.
هفته سی و یکم بارداری دوقلویی
در این هفته دوقلوها، قدی حدود 42 سانتی متر و وزنی حدود 1400 گرم دارند. رشد آنها و بزرگ شدن رحم باعث افزایش فشار بر دیافراگم و ایجاد سوزش سر دل و تنگی نفس در شما میشود.
با توجه به اینکه شما دو جنین با این وزن و قد را درون خود پرورش میدهید، فشار بیشتری را روی کمر و ستون فقراتتان تحمل میکنید.
کمردرد و احساس فشار زیاد در لگن، برای مادران در هفته سی و یکم بارداری دوقلویی، امری طبیعی است. کمربند طبی بارداری در این مرحله، با حمایت از وزن شکم و کاهش فشار روی کمر، به کاهش کمردردتان کمک میکند.
از هر 10 مورد بارداری دوقلویی، در 2 مورد آنها ممکن است دوقلوها، دچار سندرم انتقال خون قل به قل ( TTTS ) شوند. در این سندرم یک قل نقش انتقال دهنده و دیگری نقش گیرندهی خون را دارد.
مواد غذایی و اکسیژن به بدن جنینِ دریافت کننده بهتر جذب میشود. بنابراین جنین اهدا کننده ضعیفتر خواهد ماند. نگران نباشید، این مورد با تشخیص به موقع پزشک، قابل درمان است.
پیشنهاد موشیما برای هفته سی و یکم بارداری
گفتیم که جنین صداها را میشنود و به آنها واکنش نشان میدهد. توصیه ما برای این هفته از بارداریتان این است که، یک لالایی زیبا و آرامش بخش را انتخاب کنید. بارها آن را بخوانید و تمرین کنید. سپس آن را بر روی گوشی موبایل یا دستگاه ضبط صدا، ذخیره کنید.
زمانهایی که شدت حرکات فرزندتان باعث برهم خوردن خواب شبتان میشود، صدای ضبط شدهی لالایی را پخش کنید. این کار باعث افزایش آرامش جنین و کاهش حرکاتش میشود.
همچنین پس از تولد او، این صدا برایش آشنا و تداعی کنندهی دوران جنینی خواهد بود. بنابراین در بیقراریهایش و زمانهایی که شما از به دلیل خستگی و یا کم خوابی نمیتوانید برای فرزندتان لالایی بخوانید، باعث آرامش او خواهد شد.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید