با اینکه در دورهی فعلی بازی با کامپیوتر و تلفنهای همراه یکی از تنها راههای ایجاد سرگرمی برای بچههاست، ولی استفادهی بیش از حد از این وسایل میتواند بسیار برای آنها مضر باشد. درست است که این وسایل میتوانند برای زمان نامحدودی کودک شما را سرگرم کنند ولی باید راهی را برای کنترل زمان و نحوهی استفادهی کودکتان از آنها پیدا کنید.
در دنیای امروز کنترل زمان و نحوهی بازی بچهها با کامپیوتر و موبایل و تماشای تلویزیون کمی دشوار است. در ادامه با ما باشید تا 10 راه حل موثر برای کنترل استفاده از وسایل الکترونیکی در کودکان را با هم مرور کنیم.
الگوی خوبی باشید
به عنوان پدر و مادر، باید خودتان رفتار درست را انجام دهید تا کودک از شما بیاموزد. این که کودکتان همواره شما را در حال کار با تلفن همراه، چرخیدن در اینستاگرام یا تماشای تلویزیون میبیند، ناخودآگاه فکر میکند که رفتار درست همین است.
یکی دیگر از مشکلات جدی، روشن بودن متوالی تلویزیون است، حتی زمانی که کسی در حال تماشا نیست. سعی کنید اوقات فراغت خودتان را با فعالیتی غیر از کار با وسایل الکترونیکی پر کنید تا فرزندتان نیز از شما پیروی کند.
سواد الکترونیکی خود را افزایش دهید
کودکان امروزی اهل فن هستند. اکثر آنها بیشتر از بزرگسالان در مورد وسایل الکترونیکی و نرمافزارهای مختلف اطلاعات دارند. به عنوان پدر و مادر برای اینکه بتوانید ار فرزندتان مراقبت کنید، شما نیز باید خودتان را در زمینهی تکنولوژی به روز کنید.
برای مثال، برای اینکه بتوانید خطرات استفاده از شبکههای اجتماعی را به او بیاموزید، خودتان نیز باید این خطرات را بدانید. به همین ترتیب اگر خودتان نحوهی طبقهبندی بازیهای کامپیوتری را ندانید، نمیتوانید او را از بازی کردن با بازیهای خشن که مناسب سنش نیست منع کنید.
استفاده از تکنولوژی را در برخی مناطق خانه ممنوع کنید
به همهی افراد خانواده اعلام کنید که در کدام مناطق خانه استفاده از وسایل الکترونیکی مثل موبایل، کامپیوتر، تبلت و… منوع است. به همین سادگی. برای مثال میتوانید بگویید در آشپزخانه، میز غذا یا سر سفره، این وسایل ممنوع هستند و این مکانها برای جمع خانودگی شماست. خودتان اولین کسی باشید که به این قانون عمل میکند.
زمان خاموشی مشخص کنید
زمانهایی مثل زمان غذا، یک ساعت قبل از خواب و… زمان مناسبی است که همهی اعضای خانواده کامپیوتر و گوشی را کنار بگذارند و با هم وقت بگذرانند. وقتی همهی اعضای خانواده موافقت کنند که از وسایلشان دست بکشند، میتوانید اوقات با کیفیتی را در کنار هم بگذرانید.
از نرمافزارهای کنترل والدین استفاده کنید
ابزارهای متفاوتی وجود دارند که میتوانید با آنها، دسترسی فرزندتان به محتوای خطرناک یا نامناسب را مسدود کنید. بیشتر مرورگرها دارای گزینهی کنترل والدین هستند که میتواند محتوای ناخواسته را فیلتر کند.
اگر فرزندتان گوشی هوشمند دارد، نرمافزارهایی وجود دارند که میتوانید برای کنترل روی موبایل آنها نصب کنید. این نرمافزارها به شما اجازه میدهند تا محتوای مورد نظرتان را مسدود کنید. بعضی از آنها حتی این امکان را دارند که جستجوی برخی کلمات یا برخی وبسایتها را نیز مسدود کنند.
دلیل محدودیتها را برای کودکتان توضیح دهید
اگر فرزندتان متوجه شود دلایل شما برای ایجاد محدودیت چیست، احتمال بیشتری وجود دارد که از قوانینتان پیروی کند. اگر برایش دلایل را توضیح ندهید، او فکر میکند که شما “بدجنسید” و لجبازی میکند.
با در نظرگرفتن سن کودک، برایش توضیح دهید که برنامههای تلویزیونی یا بازیهای کامپیوتری خشن چقدر مضر هستند. به او بگویید که بازی کردن زیاد با وسایل الکترونیکی چه مشکلاتی برای سلامتیاش به همراه دارد. همچنین اگر از اینترنت استفاده میکند، خطراتی مثل هک شدن، اخاذی و… را با زبانی کودکانه برایش توضیح دهید.
از او پسووردهایش را بپرسید
خوب است که از کودکان پسووردهایشان برای برنامههای مختلف را بپرسید. کودکان بلوغ لازم برای استفاده از این فضاها را ندارند و ممکن است مورد آزار و اذیت اینترنتی قرار گیرند.
هرگز او را با داد و فریاد مجبور به این کار نکنید. با او صحبت کنید و دلایل کارتان را برایش توضیح دهید. به او بگویید که نگران هستید و قصدتان فقط مراقبت از اوست. با هم توافق کنید تا هم شما بتوانید از او مراقبت کنید و هم او حریم خصوصیاش را داشته باشد.
او را به فعالیتهای دیگر تشویق کنید
تنوع بازیهای کامپیوتری و برنامههای تلویزیونی خیلی راحت میتواند کودک شما را معتاد کند. فرزندتان را تشویق کنید که فعالیتها و بازیهای دیگر را نیز امتحان کند. ورزش کردن، بازی کردن با دوستان، کتاب خواندن یا بازیهای فکری میتوانند گزینههای مناسب دیگری باشند.
فراموش نکنید که برای اینکه او را از کامپیوتر و موبایل جدا کنید، باید برایش سرگرمی جدید ایجاد کنید. اینکه انتظار داشته باشید ساکت و آرام بنشیند و هیچ کاری نکند غیر منطقی است.
استفاده از این وسایل را به امتیاز تبدیل کنید
بهتر است که استفاده از وسایل الکترونیکی را به عنوان امتیازی برای فرزندتان در نظر بگیرید نه یکی از حقوق او. باید این قضیه را روشن کنید که استفاده از موبایل، کامپیوتر، تبلت یا تلویزیون یک امتیاز است و اگر کودک قوانین را بشکند، آنها را از دست خواهد داد.
با این همه هیچوقت به عنوان جایزه به او زمان اضافی برای بازی کامپیوتری یا تماشای تلویزیون ندهید. به محدودیتهای زمانی پایبند بمانید. برای جایزه فعالیتهای دیگری را در نظر بگیرید.
در اتاق فرزندتان تلویزیون و کامپیوتر قرار ندهید
اگر کودکتان دور از چشم شما تلویزیون ببیند یا از کامپیوتر استفاده کند، نمیتوانید صفحه نمایش او را ببینید. به همین دلیل قوانینی تنظیم کنید که کودک در اتاقش از این وسایل استفاده نکند. این قانون را در مورد تلفن همراه نیز اجرا کنید. زیرا کودکتان ممکن است هنگام خواب در تخت از آن استفاده کند و زمان خوابش به هم بریزد.
سخن آخر
استفاده از وسایل الکترونیکی و اینترنت در حد معقول برای کودکان امروزی لازم و ضروری است و حتی میتواند باعث رشد آنها شود؛ ولی اگر این استفاده بیش از حد باشد، مشکلاتی جدی به همراه دارد و کودک را از بسیاری جهات در خطر قرار میدهد. با کمی مطالعه و به کارگیری روشهای اصولی باید کنترل استفاده از وسایل الکترونیکی را در زندگی کودک به دست بگیرید.