آنتیبیوتیکها و یا آنتیباکتریالها جزء داروهایی هستند، که با عفونتهای باکتریایی مقابله میکنند. آنها جلوی رشد باکتریها را میگیرند. آنتیبیوتیکها به صورت خوراکی و یا به صورت شربت و قرص به نوزادان داده میشوند. البته در گاهی مواقع آنتیبیوتیکها را به صورت تزریقی و وریدی نیز استفاده میکنند. آنتیبیوتیکهای وریدی معمولا زمانی استفاده میشوند، که فرد در بیمارستان بستری باشد.
برای آگاهی از کاربرد و عوارض جانبی آنتیبیوتیکها در نوزادان، ما را در ادامه این مقاله همراهی کنید.
آنتیبیوتیک برای نوزادان
زمانیکه نوزادان دارای عفونتهای باکتریایی باشند، آنتیبیوتیک دریافت میکنند. تب بالا در نوزادان نشان دهنده عفونت در بدن آنها هست. آنتیبیوتیکها شامل پنیسیلین، آمپیسیلین و یا آموکسیسیلین هستند.
عفونت گوش، یکی از رایجترین عفونتهایی است، که در نوزادان به وجود میآید. عفونت گوش باعث میشود، که نوزاد بیش از حد گریه کند و به دلیل درد زیاد، باعث تب و کم اشتهایی کودک میشود.
ذات الریه هم یکی دیگر از بیماریهای عفونی است، که در نوزادان شایع بوده و برای درمان آن از آنتیبیوتیک استفاده میشود. همچنین برای درمان سیاه سرفه نوازادان از آزیترومایسین، اریترومایسین و یا کلاریترومایسین استفاده میشود.
برا عفونت اداراری که ابتدا باید از نوزاد کشت ادراری گرفته شود، سپس بعد از تشخیص، طبق دستور پزشک از سیستیت و یا پیلونفریت استفاده میشود.
همچنین در نوزادان برای درمان تب رماتیسم و گلودرد، از آنتیبیوتیک استفاده میشود.
بیشتر بدانید: آیا کودک نوپا می تواند از شیر سویا استفاده کند؟
عدم استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک
آنتیبیوتیک داروئی نیست که بتوان آن را بدون نسخه پزشک و یا بدون مجوز پزشک مصرف کرد. به همین دلیل فرقی نمیکند، آنتیبیوتیک را قرار باشد یک نوزاد و یا یک بزرگسال استفاده کند، برای مصرف آن باید حتما با پزشک مشورت کرد.
نکات مهم هنگام مصرف آنتی بیوتیک
- داشتن نسخه پزشک الزامی است.
- برای سرماخوردگی و یا آنفولانزا از مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک خودداری کنید.
- با آنتیبیوتیک خوددرمانی نکنید.
- در صورت اتمام دارو، مجددا از پزشک نسخه جدید بگیرید.
بیشتر عفونتها با استفاده از آنتیبیوتیک طی یک یا دو روز پس از شروع دوره درمان بهبود پیدا میکند. اما اگر بعد از دو روز علائم بهبودی را مشاهده نکردید، حتما با پزشک کودک خود تماس بگیرید.
بیشتر بدانید: راهنمای کامل رشد کودک نوپا از 28 ماهگی تا 30 ماهگی
عوارض جانبی آنتیبیوتیکها
آنتیبیوتیکها مانند سایر داروهایی که مصرف میکنید، میتواند برای نوزاد عوارض جانبی ایجاد کند. اگر عوارضی را هنگام استفاده از آنتیبیوتیک در نوزاد خود مشاهده کردید، حتما پزشک کودک خود را در جریان بگذارید.
مهمترین عوارض جانبی آنتیبیوتیکها
- جوشهای پوستی که مشابه کهیر باشند
- اسهال
- عفونتهای مخمری مانند برفک دهان
- تب
- مشکلات تنفسی
- افت فشار خون
- ایجاد برخی مشکلات اسکلتی مانند پارگی تاندون، درد و تورم مفاصل
- ایجاد سندروم استیون – جانسون در موارد نادر، که باعث از بین رفتن مناطق زیادی از پوست میشود
- ایجاد مشکلات گوارشی مانند اسهالهای خونی
سخن نهایی
آنتیبیوتیکها میتوانند به درمان عفونتها کمک کنند، اما میتوانند عوارضی را نیز برای نوزادان داشته باشند. اگر هنگام استفاده از آنتیبیوتیک، عوارضی را مشاهده کرید، حتما با پزشک کودک خود تماس بگیرید. شاید لازم باشد که نوع آنتیبیوتیک را تغییر دهید.