ورزش کردن کودکان یک امر ضروری برای سلامت جسمی و روحی آنهاست. ورزش کردن کودکان نه تنها باعث جلوگیری از چاقی، دیابت و فشار خون میشود، بلکه سلامت روحی و جسمی را در دورهی بزرگسالی نیز تضمین میکند.
ورزش کردن کودکان همچنین باعث افزایش اعتماد به نفس آنها شده و ارزشهایی مثل کارگروهی، احترام و نظم را نیز به آنها آموزش میدهد. بسیاری از والدین ورزش کردن را یک فعالیت فوق برنامه میدانند و فقط در زمان تعطیلی مدارس بچهها را به کلاسهای ورزشی میفرستند. این رویکرد بسیار غلط است و میتواند ضرر بسیاری به سلامت و روند رشد آنها وارد کند
در این مقاله اصلیترین مزیتهای ورزش کردن کودکان را مرور میکنیم:
افزایش شادی و نشاط کودک
بر اساس دادههای علمی، کودکانی که به طور مستمر ورزش میکنند نسبت به دیگر کودکان شادتر و بانشاطتر هستند. در هنگام ورزش، هورمون اندورفین در بدن ترشح میشود. اندورفین باعث بهبود خلق و خو، افزایش کیفیت خواب و کاهش استرس و افسردگی در کودک میشود.
این موارد باعث میشود پس از پایان تمرینات ورزشی، کودکتان را شادتر، آرامتر و سرحالتر تحویل بگیرید. به عنوان پدر و مادر چه چیزی بهتر از این میخواهید؟
یادگرفتن ارزشهای اخلاقی
عضویت در کلاسهای ورزشی اثرات بسیار مثبت اخلاقیای را به دنبال دارد. کودک مفهوم احترام را هنگام برخورد با مربیان و داوران میآموزد. همچنین کودک یاد میگیرد که حتی اگر با هم تیمیهایش اختلاف نظر دارد، صبور باشد و با آنها کنار بیاید.
یادگیری و پیروی از قوانین ورزشی، به طرز قابل توجهی سطح نظم و انضباط کودکان را افزایش میدهد. علاوه بر همهی اینها، ورزشهای تیمی به کودک یاد میدهد تا خواستههای تیم را به خواستههای خودش ارجح بداند و خودخواهی را کنار بگذارد.
افزایش اعتماد به نفس کودک
یادگیری هر مهارت جدیدی، باعث افزایش اعتماد به نفس کودکان میشود. ورزش به کودکان کمک میکند تا راه غلبه بر مشکلات و ایستادگی را یاد بگیرند و باور “من میتوانم ” را در آنها شکل میدهد.
ورزش و به طور کل فعالیتهای بدنی، روشهای قدرتمندی هستند که به کودکان کمک میکنند از آنچه هستند خجالت نکشند، محدودیتهای ذهنیشان را بشکنند و به پتانسیل واقعی خودشان پی ببرند.
بیشتر بخوانید: 11 راهحل طلایی افزایش اعتماد به نفس در کودکان
مواجهه با شکست
کودکانی که ورزش میکنند و در مسابقات ورزشی شرکت دارند، دیر یا زود با شکست خوردن مواجه میشوند. این کودکان میآموزند که شکست جزئی جدا نشدنی از زندگی است. آنها یاد میگیرند که پس از هر شکستی، باز هم تلاش کنند و ناامید نشوند.
پذیرش شکست و توانایی شروع دوباره، یک مهارت مهم است و ورزش کردن، آسانترین راه برای آموزش این مهارت به کودکان است.
افزایش مهارت در روابط اجتماعی
ارتباطات اجتماعی در تیمهای ورزشی، فارغ از نوع ورزش، بسیار مهم و تعیین کننده هستند. مهارتهای مهم اجتماعی مانند اینکه چه زمانی باید سکوت کرد و به مربی گوش داد یا به زبان آوردن نظرات و ایدهها بدون ترس و استرس، درسهای مهمی هستند که کودک به تدریج با ورزش کردن آنها را میآموزد.
مهارتهای اجتماعی تنها در مهارتهای کلامی خلاصه نمیشوند. مهارتهایی مثل خواندن حالات چهره، تشخیص زبان بدن و ارتباطات چشمی نیز مهارتهای مهمی هستند که با ورزش کردن سریعا تقویت میشوند.
آموزش مدیریت زمان و برنامهریزی
هرچه کودک بزرگتر میشود، کارهایی که باید انجام دهد نیز بیشتر میشود. عضویت و قبول مسئولیت در تیمهای ورزشی و همچنین ساعات منظم تمرینها، به کودک ارزش برنامهریزی و مسئولیتپذیری را نشان میدهد. این مهارت به او کمک میکند تادیگر وظایف دیگرش را نیز بتواند سر وقت انجام دهد.
بیشتر بخوانید: 9 راه حل کاربردی برای آموزش برنامهریزی به کودکان
افزایش موفقیتهای تحصیلی
بسیاری از والدین تصور میکنند که فعالیتهای ورزشی زمان و انرژی فرزندشان را میگیرد و باعث حواس پرتی آنها از درسهایشان میشود. این تصور کاملا اشتباه است. یادگیری مهارتهای ورزشی مستلزم تقویت حافظه، تکرار و تمرین است. این عوامل مستقیما با عملکرد کودک در مدرسه در ارتباط هستند.
همچنین کودکی که به طور مستمر ورزش میکند، مهارت هدفگذاری را میآموزد و میتواند از آن برای پیشرفتهای تحصیلی استفاده کند.
سلامت جسمی و جلوگیری از بیماریها
به طور مشخص، ورزش از اضافه و وزن و چاقی جلوگیری میکند. جلوگیری از اضافه وزن در کودکان به مراتب اهمیت بیشتری دارد. همچنین ورزش کردن کودکان احتمال ابتلا به دیابت، فشار خون، سرطان و بسیاری از بیماریها را در بزرگسالی کاهش میدهد.
ورزش کردن در کودکی همچنین باعث میشود که کودک در بزرگسالی کمتر به سمت گرفتن تصمیمات خطرناکی مانند سیگار کشیدن یا نوشیدن مشروبات الکلی برود.
پیدا کردن دوستهای جدید
یکی از بهترین راههای پیدا کردن دوستهای خوب، پیوستن به گروهها و تیمهای ورزشی است. در این موقعیتها کودک تحمل و پذیرش تفاوتها را یاد میگیرد و با افرادی که تا به حال ندیده است، ارتباط برقرار میکند.
از همه مهمتر، کودک در این تیمهای ورزشی، احساس تعلق به گروهی از دوستان را پیدا خواهد کرد. این احساس تعلق به او کمک میکند تا حس بهتری نسبت به خودش و تواناییهایش داشته باشد.
ساختن خاطرات خوب
پیروزیها و شکستها، تلاشها و دوستیهایی که کودک در زمین ورزش کسب میکند، تا آخر عمر برای او باقی میمانند. داشتن فرصت برای عضویت در یک کلاس ورزشی و بهرهمندی از تمام مزایای جسمی، روحی و اخلاقی آن، برای هر کودکی لازم است.
سخن پایانی
ورزش کردن کودکان، مزایای بیشمار جسمی و روحیای برای آنها دارد. کودکی که به طور مستمر ورزش نمیکند، بسیار بیشتر در معرض چاقی و بیماری قرار دارد. ورزش کردن کودکان، یک امر لازم و ضروری برای تمام روزهای سال است، نه فقط یک فعالیت فوق برنامه در تابستان.
با مطالعه و شناخت تواناییهای کودک، ورزش مناسب او را پیدا کنید تا بتواند در یک محیط سالم، تواناییهایش را رشد دهد.