هوش مالی کودکان: آموزش هوش مالی به کودکان از خانه آغاز میشود. جایی که کودکان خودشان را در آن محیط و در کنار پدر و مادر خود میشناسند. هوش مالی نیز همانند سایرمهارتهای زندگی، باید ابتدا توسط والدین به کودکان آموزش داده شود.
اگر شما هوش مالی را در کودکی به فرزندانتان آموزش ندهید، آنها نمیتوانند تا در بزرگسالی به شرایط خوب اقتصادی برسند. برای اینکه بدانید چگونه باید به فرزاندانتان هوش مالی را آموزش دهید، ما در این مقاله به بررسی 9 روش مهم جهت آموزش هوش مالی به کودکان خواهیم پرداخت.
بیشتر بدانید: اهمیت تاثیر تغذیه مادر بر روی ژنتیک کودک
اگر آینده فرزندانتان برایتان مهم است، ما را در ادامه این مقاله همراهی کنید.
با پولهای کاغذی غیر واقعی با فرزندتان بازی کنید
برخی از بازیهای موجود در بازار، دارای پولهای کاغذی غیرواقعی هستند، که تجارت، خرید و فروش را به کودکان آموزش میدهند. به کودکتان بازی با پولهای غیرواقعی را آموزش دهید. با آنها تجارت غیرواقعی کنید و یا خرید و فروش را از طریق پولهای کاغذی به آنها آموزش دهید.
هزینه کردن را به کودکان آموزش دهید
کودکی شش سالهای را در نظر بگیرید، که به یک فروشگاه اسباب بازی رفته و به یک عروسک ارزان قیمت علاقهمند شده است. اما صاحب مغازه آن عروسک را با قیمت غیرواقعی به کودک شما میفروشد. هرگز به کودک خود نگوئید که این عروسک ارزان بوده و تو نباید این قیمت را برای آن پرداخت میکردی. اجازه دهید تا کودکان نیز در قیمتها و محسابات مالی اشتباه کنند، تا در بزرگسالی کمتر دچار اشتباهاتی که غیر قابل جبران است، شوند.
ذخیره کردن پول را به کودک آموزش دهید
در گذشته قلکهای کوچکی برای کودکان خریداری میشد و کودک هر وقت پول یا عیدی از دیگران دریافت میکرد، آن را داخل قلک ریخته و بعد از مدتی قلک را میشکست. اما امروزه میتوان برای کودک یک حساب بانکی ایجاد کرد و پولهای کودک را داخل آن قرار داد. همچنین میتوان به او یاد داد، که چگونه میتواند پولهای خود را در بانک نگه دارد و حتی چگونه میتواند صورتحساب خود را چک کند. این موضوع به کودکان جهت آشنایی بیشتر با مسائل مالی کمک شایانی خواهد کرد.
تقویم مالی را به کودکان آموزش دهید
دفترچه کوچکی تهیه کنید و از کودک خود بخواهید که مقدار پولی که هر ماه دریافت میکند را در آن بنویسد. همچنین از او بخواهید که میزان هزینههایی که در طول ماه انجام میدهد، را نیز در این دفترچه وارد کند. در آخر هر ماه مقدار هزینههای خرج شده و مقدار پس انداز کودک را در آن وارد کنید. به وسیله این روش کودک یاد میگیرد، که چگونه پول خود را ذخیره کند و چگونه و در چه مواردی آن را خرج کند.
کودکان هوش مالی را از والدین خود تقلید میکنند
کودکان هوش مالی را مانند هر رفتار دیگری از والدین خود یاد میگیرند. پسر کودک تاجری را در نظر بگیرید، که مدام فکرش به پولهایی است که باید پرداخت کند و جنسهایی که باید دریافت کند و بازاری که باید آن جنسها را به مشتریان بفروشد. کودک نیز موقع بازی به تقلید از پدر، خود را تاجری فرض میکند که در حال خرید اجناس مختلفی است و آن اجناس را باید به دیگران تحویل دهد. اما میتوان بلعکس این موضوع را نیز در نظر گرفت. اکنون پسری را در نظر بگیرید، که دارای پدری بیپول است. هر وقت مادر خانه خریدی انجام میدهد، دائم غر میزند، که چرا اینقدر خرید کردهای و من پول کافی ندارم. این کودک نیز همانند کودک قبلی به تقلید از پدر، همین رفتار را تکرار میکند.
به کودکان کمک هزینه ناچیز پرداخت کنید
معمولا بهتر است که برای کودکانی که به کلاس سوم یا چهارم مدرسه میروند، یک کمک هزینه ناچیز در نظر بگیرید. مبلغی را روزانه در اختیار او قرار دهید. میتوانید برای عملکرد مثبت او گاه به گاه پاداشی نیز به کودک دهید.
در خرید کردن به کودک کمک کنید
اگر فرزندتان در یک مغازه اسباب بازی به عروسکی علاقهمند شد، به او کمک کنید تا برای خریدن آن تصمیمگیری کند. به او یاد دهید که چند هفته باید پس انداز داشته باشد، تا بتواند صاحب آن عروسک شود. اما اگر کودک شما برای خریدن آن عروسک پولی را پس انداز نکرد، هرگز تسلیم نشوید، بگذارید تا طعم تلخ بی پولی را تجربه کند، تا بتواند بهتر برای خرجهایی که میکند، تصمیم بگیرد.
بیشتر بدانید: اهمیت آموزش بازی درمانی در کودکان
آموزش مدیریت امور مالی خانواده توسط نوجوانان
زمانیکه کودکان به سن نوجوانی میرسند، به آنها اجازه دهید تا در مدیریت امور مالی خانواده به شما کمک کنند. بخشی از امور مالی را بر عهده او بگذارید و از او بخواهید تا از مقدار پولی که در اختیار او قرار دادهاید، باید تا پایان ماه کلیه خریدهای سوپری را با آن انجام دهد و نباید تا پایان ماه، با کمبود منابع مالی روبه رو شود.
این امر باعث میشود، تا نواجوان شما برنامه ریزی را یاد بگیرید. او یاد میگیرد، هر وقت که به سوپر مارکت میرود، چه قدر میتواند از منابع مالی که در اختیارش قرار گرفته استفاده کند.
آموزش سرمایهگذاری به نوجوانان
وقتی که کودک شما به سن نوجوانی میرسد، دیگر زمان آن فرا رسیده تا وارد بازارهای سرمایهگذاری کم خطر شود. به او یاد دهید تا در این بازارهای سرمایهگذاری، با مقداری منابع مالی سرمایهگذاری کند. به او در مورد خطرات و مزایایی که میتواند این بازارها داشته باشند، اطلاعات لازم را ارائه دهید.
سرمایهگذاری در اوراق قرضالحسنه یا صندوقهای مالی، ریسک کمتری نسبت به سایر بازارهای مالی دارند و حتی میتواند درآمدی را برای او ایجاد کند. مطمئنترین بازارهای سرمایهگذاری حسابهای بانکی و یا گواهی سپرده بانکی است، که میتواند برای یک نوجوان مناسب باشد.
سخن نهایی
تمام افراد از یک سنی وارد بازار کار یا بازار تجارت و سرمایه گذاری میشوند. اما بسیاری از افراد به ویژه جوانان ایرانی بی تجربه و خام هستند، زیرا خانوادهها هرگز به آنها آموزشهای لازم را نمیدهند. حتی در بیشتر موارد، آنها را از انجام بسیاری از اموری که مرتبط به پول میشود، منع کرده و یا به جای آنها تصمیمگیری میکنند. که این موضوع اشتباهی بزرگ و غیرقابل جبران است و آینده افراد را در سنین جوانی تحت الشعاع قرار میدهد.