قصه گویی و خواندن داستانهای کودکانه، علاوه بر سرگرم کردن بچهها، تأثیرات شگرفی بر جنبههای مختلف زندگی آنها دارد. تنوع قصه های کودکانه در دنیای امروزی بسیار زیاد است؛ به همین علت آموزش موارد زیادی اعم از نکات علمی، ارزشهای اخلاقی، کلمات جدید و تمرین هدفمند خواندن و نوشتن با استفاده از آنها امکانپذیر خواهد بود.
در این مقاله سعی داریم مهمترین اثرات خواندن داستان کودکانه بر رفتار و آیندهی کودکان را مرور کنیم؛ پس با موشیما همراه باشید:
افزایش مهارت تکلم
هنگام خواندن یک داستان کودکانه، فرزند شما لغات متنوع بسیاری را میشنود. شنیدن این کلمات در خلال داستان، باعث میشود تا فرزند شما ناخودآگاه معنی و جایگاه استفاده از آنها را بیاموزد.
اگر کمی خلاقیت داشته باشید و از صداها و لحنهای مختلف برای شخصیتهای کتاب استفاده کنید، فرزندتان به تدریج اهمیت لحن و آهنگ صحبت کردن را نیز یاد میگیرد. این مسئله به او کمک میکند تا بتواند بهتر و مؤثرتر با دیگران ارتباط برقرار کند.
آموزش ارزشهای اخلاقی
نکتهای طلایی را به خاطر بسپارید: اگر سه روز در مورد فواید مهربانی یا صبر برای فرزندتان سخنرانی کنید، در پایان روز سوم، فرزندتان حتی ذرهای مهربانتر و صبورتر نخواهد شد. آموزش به کودکان از اصول متفاوتی پیروی میکند.
خواندن قصه کودکانه یکی از این اصول است. در خلال یک داستان زیبا، فرزند شما میتواند ارزش واقعی مهربانی یا صبر را درک کند؛ چرا که داستان های کودکانه برای بچهها ملموس و قابل فهم هستند و کودکان با شخصیتهای آنها همذات پنداری میکنند.
آشنایی با نکات علمی
آشتی دادن کودکان با علم کار دشواری نیست؛ فقط کافیست تا نکات خشک علمی را در قالب بازی یا یک داستان کودکانه بامزه به بچهها آموزش دهید. به عنوان مثال میتوانید اهمیت موضوع هواشناسی و پیش بینی آب و هوا را با یک داستان علمی آموزنده به فرزند 7 سالهتان یاد بدهید. خواهید دید که کودک به همین موضوع خستهکننده به شدت علاقهمند خواهد شد!
بیشتر ببینید: قصه کودکانه ایستگاه هواشناسی وندی
افزایش قدرت تفکر و حل مسئله
اگر فرزند شما هنگام مواجه شدن با هر مسئله و مشکل کوچکی، سریع کلافه شده و تسلیم میشود، باید سعی کنید تا مهارت حل مسئله و مواجه شدن با مشکلات را در او تقویت کنید. در این مواقع انتخاب یک قصه کودکانه خوب میتواند معجزه کند.
داستانی را تصور کنید که در آن شخصیت اصلی دچار چالشها و مشکلاتی شده اما با فکر و آگاهی میتواند راه حل مشکل را پیدا کند. فرزند شما در خلال چنین داستانهاییست که به مرور به تفکر، یافتن راه حل و انجام دادن آن، عادت خواهد کرد. چنین مهارتی در بزرگسالی نیز میتواند فرزند شما را از بحرانهای جدی نجات دهد.
رشد خلاقیت و رویاپردازی
در دنیای امروزی، پیشرفت متعلق به کسانیست که میتوانند خارج از چهارچوبها فکر کرده و عمل کنند. این مسئله نیازمند تفکر خلاق و توانایی رویاپردازی است.
داستانهای تخیلی یکی از ابزارهای قدرتمند برای رشد خلاقیت کودکان هستند. یادتان نرود که روزی برای انسان، پرواز هم تنها یک خیال و رویا بود و همین داستانهای علمی-تخیلی کودکانه بودند که جرقهی اختراع هواپیماها را در ذهن بشر روشن کردند.
آشنایی با دیگر فرهنگها و زبانها
هر فرهنگ و زبانی، ارزشها و آموزههای ارزشمندی را در خود جای داده است. کودکی که از سنین پایین علاوه بر فرهنگ زادگاه خود، با آداب و رسوم و زبان دیگر کشورها نیز آشنا شود، ذهنی بازتر خواهد داشت. چنین کودکانی با آغوش باز پذیرای تفاوتهای دیگر انسانها خواهند بود.
افزایش مهارت شنیدن
اکثر کودکان در سنین پایین، مهارت تمرکز و گوش دادن به مدت طولانی را ندارند و بیشتر گوینده هستند تا شنونده. خواندن داستانهای قدیمی یا طولانی باعث میشود تا به مرور نسبت به شنیدن و درک مطالب صورتر شوند.
هنر قصه گویی چیست؟
یک قصه گوی خوب، با لحنی دلنشین، انتخاب کلمات خلاقانه، استفاده از عروسک و شعر، عشق و علاقه به داستان خواندن را در فرزندش رشد میدهد. داستانهای مورد علاقهی کودک را پیدا کنید و با لحنی شاد و بامزه آنها را تعریف کنید. یادتان نرود که برای هر شخصیت صدای متفاوت انتخاب کنید.
این را هم بدانید که زمانبندی مناسب یکی از اصول اولیهی قصه گویی است. اگر داستانتان بیش از حد کوتاه باشد، فرزندتان فرصت درگیر شدن و کنجکاوی را از دست میدهد. از طرف دیگر، یک داستان خیلی طولانی ممکن است حوصلهی او را سر ببرد و ذوقش را کور کند.
بیشتر ببینید: بیش از 100 داستان کودکانه
سخن پایانی
قصه گویی و خواندن داستان کودکانه برای بچهها، یکی از قدرتمندترین ابزارها برای آموزش به آنها هستند. کافیست کمی وقت بگذارید و داستانهای مورد علاقهی فرزندتان را پیدا کنید. خواهید دید که او دیگر از کتاب خواندن دست نخواهد کشید!