به عنوان والدین، آموزش رفتار درست به کودکان یکی از مهمترین وظایف شماست. این کار به زمان و حوصله و همچنین دانش زیادی احتیاج دارد. آموزش رفتار درست به کودک کمک میکند تا تشخیص دهد در هر زمان چه کاری را باید و چه کاری را نباید انجام دهد.
آموزش رفتار درستبه کودکان زمانی موثر خواهد بود که رابطهی شما و آنها پر از عشق و اعتماد باشد. نظم به معنای مجازات نیست. نظم یک استراتژی مثبت است که به کودک کمک میکند تا احساساتش را مدیریت و کنترل کند، روابط سالمی با اطرافیانش برقرار کند و همچنین رفتار مناسب در هر محیط را یاد بگیرد.
در این مقاله رازهای آموزش رفتار درست به کودکان را مرور میکنیم:
الگوی خوبی باشید
رفتاری که انتظار دارید کودک انجام دهد را در خودتان تقویت کنید. انتظار نداشته باشید او حرفتان را بی چون و چرا گوش کند. اگر خودتان در زمان عصبانیت بر سر او فریاد میکشید، این مجوز را برایش صادر میکنید تا او هم موقع عصبانیت داد بزند. برای آموزش رفتار درست به کودک، تنها راه اصولی، مدل کردن آن رفتار توسط خود شماست.
قوانین مشخص تعیین کنید
در مورد مسائل روزمره قوانین مشخص و واضحی تعیین کنید و آنها را برای کودک با لحنی آرام و قاطع توضیح دهید. حتما دلیل تصمیمتان را برایش روشن کنید. همچنین برای وضع قوانین حتما نظر خود کودک را نیز بپرسید. این که به تنهایی قانون وضع کنید نتیجهی جالبی نخواهد داشت. خودتان اولین نفری باشید که به قوانین عمل میکند.
عواقب رفتار بد را مشخص کنید
آرام و منطقی برایشان توضیح دهید که عواقب هر رفتار نادرستی چیست. مثلا بگویید:”اگر اسباب بازیهاتون رو جمع نکنید، فردا اجازه ندارید باهاشون بازی کنید”. همواره روی حرفتان بایستید و پس از چند دقیقه تسلیم نشوید. به هیچ عنوان کودک را از نیازهای اصلیاش مثل وعدههای غذایی محروم نکنید.
به حرف کودک گوش کنید
شنیدن بسیار مهم است. قبل از اینکه شروع به مجازات کنید، با مهربانی دلیل کارش از او بپرسید. بسیاری از اوقات رفتارهای بد کودکان دلایل مشخصی دارند. برای مثال کمخوابی و خستگی از دلایل جامع رفتارهای بد هستند. حسادت به خواهر و برادر، ترس یا اضطراب نیز میتوانند از این دلایل باشند. اگر دلیل رفتار مخرب کودک را بفهمید، حل کردن آن بسیار راحتتر خواهد بود.
توجهتان را دریغ نکنید
قدرتمند ترین ابزار برای آموزش نظم به کودک، توجه کافی به او است. بسیاری از کودکان برای جلب توجه والدینشان، دست به کارهای بد و مخرب میزنند. اگر توجهی که کودک نیاز دارد را به او بدهید، مطمئنا رفتارهای مخربش کاهش پیدا خواهد کرد.
رفتار خوب را تشویق کنید
کودک حتما باید بداند که کار درست چیست. زمانی که کاری را درست انجام میدهد، حتما او را تشویق کنید. مثلا اگر دیدید که وسایلش را جمع میکند بگویید:”عزیزم، واقعا عالیه که وسایلت رو مرتب میکنی. من بهت افتخار میکنم”.
بیشتر بخوانید: 11 راهحل طلایی افزایش اعتماد به نفس در کودکان
گاهی لازم است واکنش نشان ندهید
زمانی که کودک در حال انجام کار خظرناک یا خیلی بدی نیست، نادیده گرفتن یک رفتار مخرب میتواند یکی از بهترین روشها برای متوقف کردن آن کار باشد.
برای مثال اگر وقتی کودک غذایش را از بشقاب به عمد روی زمین میریزد واکنشی نشان ندهید، او به سرعت خواهد فهمید که دیگر غذایی برای خوردن ندارد. اگر وقتی کودک اسباب بازیهایش را میشکند به او توجه نکنید، او به سرعت میفهمد که دیگر اسباب بازیای برای بازی کردن ندارد.
کودک را از برنامهی زندگی آگاه کنید
قبل از رفتن به مهمانی یا انجام هر برنامهای، به کودک اطلاع دهید و به او بگویید انتظار دارید چگونه رفتار کند. همچنین خودتان نیز برای شرایط بحرانی آماده شوید. از قبل تصمیم بگیرید که واکنشتان به رفتار بد کودک باید چگونه باشد.
حواس او را پرت کنید
خیلی از اوقات کودک بد رفتار میکند چون خسته است یا حوصلهاش سر رفته. در این موارد صرفا سر او را به چیز دیگری مثل یک کارتون یا یک کتاب خوب پرت کنید. همچنین میتوانید کمی با او نقاشی کنید یا از او بخواهید در آشپزی به شما کمک کند.
از تنبیههای سخت پرهیز کنید
به هیچ عنوان از داد و بیداد یا تنبیه بدنی استفاده نکنید. این گونه تنبیهها آثار بسیار مخربتری روی کودک خواهد گذاشت و رفتارهای بد او را تشدید خواهد کرد. حتی مجازات هم باید با آرامش همراه باشد. شما قرار است رفتار درست را به کودک آموزش دهید نه اینکه به مشکلاتش اضافه کنید.
مهارت حل مسئله را به کودک آموزش دهید
به کودک بگویید که برای هر مشکلی راه حلی هست و با کمی فکر کردن میتواند آن را پیدا کند. مثلا اگر کودک صبحها برای آماده شدن برای مدرسه مشکل دارد، به او بگویید:”نظرت چیه که منوتو هر شب با هم لباس و وسایلت رو برای فردا آماده کنیم؟”
سعی کنید با دادن پیشنهادات سازنده، به کودک کمک کنید تا یاد بگیرد راه حل مشکلات را با فکر کردن پیدا کند.
از یک مشاور خوب کمک بگیرید
اگر رفتارهای مخرب فرزند شما بسیار زیاد است و برای خودش و دیگران ایجاد خطر میکند یا اگر کودک همیشه رفتار مناسبی داشته و ناگهان تغییر رویه داده، حتما با یک مشاور خوب صحبت کنید. شاید او دچار مشکلی در مدرسه یا خانواده شده و شما از آن بیخبرید.
سخن پایانی
آموزش رفتار درست به کودکان کاری حساس و در عین حال الزامی است. به عنوان والدین، باید با مطالعه و افزایش آگاهی، روشهای موثری را پیدا کنید تا بدون آسیب رساندن به روح و روان کودک، به او رفتارهای صحیح را آموزش دهید. اگر آرام و صبور باشید و خودتان قوانین را رعایت کنید، خواهید دید که به تدریج، کودک روش صحیح زندگی را خواهد آموخت.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید