به عنوان پدر و مادر، قطعا شما به دنبال بهترینها برای فرزندتان هستید. چه از نظر جسمی، چه ذهنی و یا روحی. اگر شما هم میخواهید فرزندتان بهترین رشد ذهنی ممکن را داشته باشد، خوب است بدانید که موسیقی در این زمینه معجزه میکند. موسیقی برای کودکان و رشد ذهنی آنها، عاملی بسیار مفید است.
موسیقی، علاوه بر جنبهی فرهنگی و اجتماعی، اثرات شگفتانگیزی در رشد ذهنی کودکان و حتی بالا بردن ضریب هوشی آنها دارد. چه شنیدن موسیقی و چه یاد گرفتن نواختن یک ساز میتواند تاثیرات مهمی بر پرورش کودکان داشته باشد.
در ادامهی این مقاله با ما همراه باشید تا 8 مورد از مهمترین فواید موسیقی برای کودکان را با هم مرور کنیم:
افزایش فوقالعادهی قدرت ذهنی
از نظر علمی ثابت شده که موسیقی اثرات مفید مهمی بر سلامتی کودکان دارد. یکی از این مزایا کمک به افزایش تواناییهای مغزی و عملکرد آن است. مغز یک موسیقیدان در شرایط مشابه، بسیار بهتر از یک فرد عادی عمل میکند.
همچنین طبق تحقیقات، افرادی که در کودکی در معرض موسیقی بودهاند، عملکرد بهتری در مدرسه و دانشگاه از خود نشان میدهند. موسقی آن بخش از مغز که مسئول ریاضیات، خواندن و رشد عاطفی است را درگیر کرده و به رشد آن کمک میکند.
همین یک دلیل باید انگیزهی کافی برای سوق دادن فرزندتان به سمت آموختن موسیقی باشد.
رشد و پرورش مهارتهای کلامی
برای خوب صحبت کردن، ابتدا باید خوب شنید. کودکی که گوشهای توانایی دارد، قطعا بهتر صحبت میکند. گوش دادن و آموختن موسیقی، تواناییهای شنیداری فرزندتان را تقویت میکند. موسیقی پر از آواهای مختلف است. کودک با شنیدن و تقلید این آواها، مهارتهای زبانیاش رشد را میدهد.
همچنین آموختن موسیقی برای درمان لکنت زبان در کودکان، بسیار توصیه میشود. اگر فرزندتان با لکنت صحبت میکند نگران نباشید. موسیقی میتواند برایتان معجزه کند.
رشد سریع مهارتهای اجتماعی
کودکان در حال رشد، روز به روز بیشتر با چالشهای اجتماعی روبرو میشوند. یکی از بهترین راهها برای کمک به آنها، یاد گرفتن یک ساز و یا عضو شدن در یک گروه سرود است. این فعالیت به آنها کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی مثل کنار آمدن با افراد یا کار تیمی را یاد بگیرند.
کودکانی که با موسیقی عجین باشند، تواناییهایی مثل رهبری و مدیریت، نظم و قدردانی را نیز به سرعت به دست میآورند.
افزایش اعتماد به نفس
اگر فرزندتان اعتماد به نفس کمی دارد، به موسیقی به چشم یک راهحل عالی نگاه کنید. نواختن یک ساز، میتواند اعتماد به نفس کودک را تا حد زیادی رشد دهد. کودکی که در جمع، میتواند هنرش به نمایش بگذارد و توجه افراد دیگر را به شکلی مفید جلب کند، قطعا حس خوبی به خودش خواهد داشت.
وقتی فرزند شما میفهمد که با تلاش، میتواند یک مهارت را به خوبی بیاموزد،به تواناییهای خودش ایمان خواهد آورد. با گذشت زمان، او میفهمد که بسیار توانمند است و همین باعث میشود تا از خودش بودن نترسد.
پرورش خلاقیت
حتما شما هم موافقید که موسیقیدانان جزو خلاقترین افراد این کرهی خاکیاند. آنها ملودیهای جدید خلق میکنند و همچنین روش هایی جدید برای نواختن آلات موسیقی ابداع میکنند. حتی برخی از آنها شعر هم مینویسند!
موسیقی، خلاقیت فرزندتان را قلقلک میدهد. او با ملودیها بازی میکند و آهنگهای جدید میسازد. موسیقی به کودک کمک میکند تا ذهنش را آزاد را بگذارد و از کارهای جدید نهراسد.
بیشتر بخوانید: 8 راه ساده و مهم برای پرورش کودک دانشمند
آموزش صبر و بردباری
آموختن موسیقی نیازمند صبر و حوصله است. یک قطعهی موسیقی باید بارها و بارها نواخته شود تا عالی و بدون نقص باشد. اعضای یک ارکستر، باید ماهها برای یک اجرای دو ساعته تمرین کنند. هیچ موسیقیدانی، یک شبه به اجرا روی صحنههای بزرگ نمیرسد.
فرزندتان برای یاد گرفتن یک آلت موسیقی، باید چند ساعت در روز تمرین کند. نت خوانی را یاد بگیرد و ماهیچههای دستش را تقویت کند. این کارها به کودک میآموزد که با عجله نمیتوان هیچ مهارتی به دست اورد. صبر و تلاش مستمر است که او را به موفقیت خواهد رساند.
کمک به ابراز احساسات
موسیقی ابزار نمایش احساسات است. یک قطعهی موسیقی کلاسیک، بدون استفاده از یک کلمه و تنها با نتها، میتواند انسان را شاد، هیجانزده یا غمگین کند. اگر فرزند شما با ابراز احساساتش مشکل دارد یا با اضطراب دست و پنجه نرم میکند، موسیقی راهحلی بسیار مناسب برای اوست.
کودکانی که سریع عصبانی میشوند، در واقع راه صحیح بیان احساساتشان را نمیدانند. موسیقی قسمتی از مغز که مربوط به احساسات است را رشد میدهد و به کودک کمک میکند تا احساساتش را بشناسد.
آموزش نظم و برنامهریزی
آموختن یک ساز، نیازمند برنامهریزی و نظم است. با شلختگی و تمرین نامنظم، آموزش موسیقی به جایی نمیرسد. فرزند شما با این تمرینهای منظم، یاد میگیرد که دیگر فعالیتهایش را هم برنامهریزی کند. موفقترین افراد، کسانی هستند که از کودکی اصول نظم و برنامهریزی را آموختهاند.
ولی چگونه باید کودکان را موسیقی علاقهمند کرد؟ در اداه چند راه کاربردی و ساده را با شما در میان میگذاریم:
راههای خلاقانه برای علاقهمند کردن کودکان به موسیقی چیست؟
برای این که فرزندتان را به کلاس موسیقی بفرستید، ابتدا باید علاقه و شوق لازم را در او ایجاد کنید. موارد زیر شاید بتواند به شما در این امر کمک کند:
- برخی شبها قبل از خواب به جای قصه، چند ترانه یا لالایی کودکانه برای فرزندتان بخوانید.
- آهنگهای مختلف راجع به فعالیتهای روزمرهاش به او یاد بدهید؛ مثلا راجع به مسواک زدن، غذا خوردن یا بازی کردن.
- اگر در اطرافیانتان کسی هست که ساز میزند، فرزدندتان را به دیدن او ببرید تا آلات موسیقی را از نزدیک ببیند و سر ذوق بیاید.
- اگر زیار سوار ماشین میشوید، آهنگهای مورد علاقهی فرزندتان را با ضبط ماشین پخش کنید و با هم آنها را بخوانید.
- با وسایل مختلف، صداها و ریتمهای مختلف تولید کنید تا کودک بتواند در خلال بازی با موسیقی ارتباط بگیرد.
سخن پایانی
موسیقی برای کودکان، یک برگ برنده است. مزایایی که موسیقی برای رشد ذهنی و مهارتهای اجتماعی آنها دارد، قابل شمارش نیست. یادتان باشد که احتمال موفقیت یک کودک تک بعدی بسیار ناچیز است. اگر فرزندتان را مجبور کنید که فقط درس بخواند، در نهایت یک دکتر یا مهندس افسرده و منزوی به جامعه تحویل میدهید.
بگذارید فرزندتان، تمام جنبههای زندگی را بچشد. شنیدن سمفونی شماره 9 بتهوون همانقدر مفید است که خواندن ریاضی. حتی شاید مفیدتر هم باشد!