خواندن کتاب برای کودکان امری مفید و آموزنده است. در مدرسه فقط کتب درسی به کودکان ما آموزش میدهند، اما این کتابها نمیتوانند، برای آینده فرزندانمان موثر باشند. در نتیجه به عنوان والدین یک کودک، موظف هستید تا او را به خواندن کتبی که میتوانند در آینده او موثر باشند، تشویق کنید.
خیلی از کتابهای داستان ، میتوانند آموزنده باشند و نکاتی را به کودکان آموزش دهند. برای اینکه کودکتان را به خواندن علاقهمند کنید، با ما در این مقاله همراه باشید.
برایش کتاب بخوانید
از زمانیکه کودک به سن 3 یا 4 سالگی میرسد، کتابهایی که علاقهمند است را برایش بخرید و آن کتابها را روزانه به مدت نیم ساعت برای او بخوانید. این موضوع باعث میشود که کودک به کتاب خواندن عادت کرده و علاقهمند شود.
زمانیکه کودک بزرگتر شد و به دبستان رفت، آرام آرام شروع به خواندن کتابهای با سطوح بالاتر کنید. کتابهایی که میتوانند حتی جنبه آموزشی داشته باشند.
بیشتر بدانید: تنبیه کردن کودکان و باید و نبایدهای آن
الگوی مناسبی برای کودک باشید
به عنوان والدین یک کودک، شما نیز باید کتاب بخوانید. زمانیکه کودک متوجه شود که شما به عنوان پدر و یا مادر او روزانه ساعتی را برای خواندن کتاب صرف میکنید، او نیز به تقلید از شما ابتدا فقط کتاب را دست میگیرد و سپس از شما میخواهد تا برایش کتاب بخوانید.
به سوالات کودک خود جواب دهید
ممکن است که کودک شما هنگام خواندن کتاب، سوالاتی را از شما بپرسد. هرگز به کودک خود نگویید که الان فرصت جواب دادن به این سوالات را ندارید و یا خسته هستید. با دقت بسیار به سوالات کودک خود توجه کرده و جوابی که بتواند کودک شما را قانع کند، به او بدهید.
کتابها را مخفی نکنید
کتابها را به دور از چشم کودک و یا در کتابخانهایی که کودک نمیتواند آن را بردارد، نگذارید. کتابها را بر روی زمین و یا بر روی سطحی بگذارید، که کودک نیز بتواند به آنها دسترسی داشته باشد.
عضو کتابخانه شوید
اگر بخواهید هفتگی و یا حتی روزانه کتاب جدید تهیه کنید، مسلما هزینه آن گران بوده و شاید برای شما تهیه و یا خرید کتاب امکان پذیر نباشد. پیشنهاد ما به شما این است که حتما عضوی از کتابخانه محله خود شوید و حتی آن را نیز به فرزندتان آموزش دهید. برای او و خودتان کتاب اجاره کرده و هفتگی و یا روزانه کتابهای متعددی را برای خود و یا کودکتان بخوانید.
با صدای بلند برای کودکتان کتاب بخوانید
با صدای بلند برای کودکتان کتاب بخوانید، تا با صداها و کلمات آشنا شود. همچنین بهتر است که هنگام خواندن کتاب، کودک را کنار خود بنشانید و تصاویر را نیز به او نشان دهید. زمانیکه کودک بتواند با تصاویر ارتباط بگیرد، با انگیزه بیشتری به کتاب گوش میدهد.
بیشتر بدانید: 10 روش طلایی مدیریت پرخاشگری کودکان
قبل از آموزش الفبا به کودکتان، به او کمک کنید تا بداند خطوط یک صفحه با کلماتی که ادا می کنید رابطه مستقیم دارد. وقتی با صدای بلند کتاب میخوانید، هر کلمه ای را که بیان میکنید با انگشت نشان دهید. این کار به کودکتان کمک میکند که رابطهی کلمات و خطوط روی صفحه را با کلماتی که شما میگویید، از نظر آوایی فرا بگیرد.
حروف الفبا را آموزش دهید
آموزش حروف الفبا را با شعر و آهنگ به کودک خود آموزش دهید. این موضوع باعث میشود که کودک علاقهمند شود، تا کتابهایش را خودش بخواند.
یکی دیگر از روشهای آموزش استفاده از کارتهایی با تصاویر اشیاء است. ابتدا کلمه را به کودک نشان دهید و از او بخواهید تا آن کلمه را بخواند، سپس برای اینکه کودک متوجه حدس خود شود، تصویر کارتها را نشان دهید.
کلمات هم آوا را به کودک خود بیاموزید
به کودک خود کلماتی که هم آوا هستید را بیاموزید. کلماتی مانند قلم، کلم و غیره تا کودک با کلمات بیشتری آشنا شود.
داستانهای کوتاه تعریف کنید
برای اینکه بتوانید دامنه لغات کودک را افزایش دهید، داستانهای کوتاه برای او تعریف کنید. داستانهایی که دارای تصاویر باشند، تا کودک بتواند به تصاویر نگاه کنند. برخی از کتاب داستان های کوتاه دارای تصاویری به همراه جملات آن هستند. این کتابها بهترین دسته از کتابهایی هستند، که کودک میتواند با آن ارتباط بگیرند.
از کودک خود بخواهید تا داستان تعریف کند
بعد از اینکه قصه کتاب را برای او تعریف کردید، از کودک خود بخواهید تا داستان را به همراه جزئیات کامل مجددا برایتان تعرف کند. شما حتی میتوانید برای اینکه کودک خود را سرگرم کنید، با استفاده از اسباب بازی به جای شخصیتهای کتاب، داستان را به همراه کودک خود مجددا تعریف کنید.
سخن نهایی
خواندن کتاب در رشد جسمی و روحی کودک بسیار موثر است. کتاب میتواند به ذهن کودک و رشد استعدادهای او بسیار کمک کند. در نتیجه کتاب خواندن یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید به آن پرداخت و کودک را به آن علاقهمند کرد.