در اکثر موارد، نوزادان در هفته چهلم بارداری متولد میشوند. به همین دلیل ما میانگین هفتهها را در نظر میگیریم. بنابراین با آغاز این هفته، تنها حدود 7 هفتهی دیگر تا پایان دوران شیرین بارداری باقی میماند.
هر چه به زمان زایمان نزدیکتر میشوید، نیاز است تا اطلاعاتتان را در خصوص مسائلی که ممکن است در حین زایمان به وجود بیاید، بیشتر کنید. انجام اپیزیوتومی حین زایمان طبیعی هم یکی از همین موارد است.
ما در این مقاله قصد داریم تا دربارهی وضعیت شما و جنین، تغذیهی مناسب در هفته سی و سوم بارداری و همچنین احتمال انجام اپیزیوتومی حین زایمان طبیعی، صحبت کنیم.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
در این هفته ممکن است علاوه بر متورم شدن اکثر اعضای بدن، متوجه درد و ورم در مچ دستهایتان شوید؛ که به دلیل افزایش فشار کانال اعصاب دست، ایجاد میشود.
درد مبهم، خارش، احساس سوزش و تیر کشیدن مچ دست، از علائم فشار بر کانال عصبی دست میباشد. بهتر است در صورت بروز این مسئله، در هنگام خواب، یک بالشت را به طریقی زیر دستانتان قرار دهید، که بالاتر از سطح بدن قرار گیرند. استفاده از مچ بند و استراحت دادن به دستها در طی روز، به بهبود اوضاع کمک میکند.
از هر 10 مادر باردار، ممکن است 1 نفر دچار پارگی ناگهانی کیسهآب شود. این اتفاق معمولا در منزل و در خواب رخ میدهد. در صورت مشاهدهی این مورد، خونسردی خود را حفظ کنید و فورا با پزشک و یا ماما تماس بگیرید.
سایر افرادی که پارگی کیسهآب را تجربه میکنند، معمولا به صورت نشتی مایع آمنیوتیک و قطراتی روی لباس زیر است. در برخی مواقع، تشخیص تفاوت مایع آمنیوتیک و ادرار، سخت است. بنابراین این مورد حتما باید توسط پزشک بررسی شود.
قبل از مراجعه به پزشک و یا ماما، از استفاده از تامپون و برقراری رابطه جنسی خودداری کنید؛ زیرا اگر دچار پارگی کیسهآب شده باشید، با انجام این گونه موارد، ممکن است دچار عفونت باکتریایی شوید.
اکثر پزشکان در صورت تشخیص پارگی کیسهآب، وضعیت شما و فرزندتان را از نظر گسترش عفونت بررسی میکنند. در برخی موارد ممکن است با تجویز دارو، روند درد و زایمان را آغاز کنند.
حدود 77% از مادران باردار، تمایل دارند که تغذیه نوزادشان از شیر مادر باشد. اگر هنوز تصمیمی دربارهی این موضوع نگرفتهاید، بهتر است فواید و معایب تغذیه با شیر مادر و شیر خشک را بررسی کنید.
نکتهی قابل توجهی که همیشه باید آن را مد نظر داشته باشید، این است که آناتومی، شکل رحم، رشد جنین، جنس پوست و… در افراد، با یکدیگر متفاوت هستند. بنابراین از مقایسهی خود و فرزندتان در طول بارداری، با افراد دیگر، جدا خودداری کنید.
بسیاری از مادران، در دوران بارداری خود، بیرون زدگی ناف را تجربه میکنند. دلیل این بیرون زدگی، فشار رحمِ بزرگ شدهی شما به اعضای داخلی شکم است؛ اما نیاز نیست که نگران باشید. چرا که پس از زایمان، نافتان خود به خود به حالت اولیه برخواهد گشت.
تنها نکتهی مهمی که دربارهی بیرون زدگی ناف در دوران بارداری وجود دارد، این است که به هیچ عنوان نافتان را تحریک نکنید. استفاده از پد الکلی و بررسی ناف، علاوه بر تحریک و ایجاد حساسیت در آن ناحیه، ممکن است باعث ایجاد عفونت و … نیز بشود.
وضعیت جنین در هفته سی و سوم بارداری
جنین در این هفته با قدی حدود 44 سانتی متر و وزنی حدود 1900 گرم، به اندازهی یک نارگیل بزرگ رسیده است.
پوست جنین که در هفتهی گذشته صورتی رنگ شده بود، از این هفته به مرور، کم رنگتر شده و چین و چروکهای موجود در سطح پوست او، برطرف میشود.
از هفته سی و سوم بارداری، استخوانهای انعطاف پذیر فرزندتان تبدیل به استخوانهای سخت میشوند. تنها استخوانهایی که انعطاف پذیر و نرم باقی میمانند، استخوانهای جمجمهی جنین است. در زمان زایمان، مجزا و نرم بودن استخوانهای جمجمهی جنین، باعث عبور آسانتر او از کانال زایمان میشود.
تا پایان این هفته مغز و سیستم عصبی جنین تکامل مییابد و برای زندگی خارج رحم آماده میشود.
در این هفته، هنوز ریههای جنین به طور کامل رشد نکردهاند ولی در آیندهی نزدیک به قدری تکامل پیدا میکنند که اگر فرزندتان قبل از هفته چهلم بارداری به دنیا بیاید، دیگر برای تنفس نیاز به کمک نخواهد داشت.
از آنجایی که هنوز سیستم ایمنی بدن جنین کامل نشده است، چنانچه او به هر دلیلی در این هفته متولد شود، نیاز است تا مدتی از او در محیط و شرایط استریل مراقبت شود.
در هفته سی و سوم بارداری، معدهی جنین هر 40 دقیقه پر میشود؛ اما در هفته سی و پنجم، با توجه به بزرگتر شدن حجم معدهی او، این مدت به 80 دقیقه افزایش پیدا خواهد کرد. اکنون شکل ظاهری فرزندتان تکمیل شده و تا پایان بارداری تغییری در ظاهر او ایجاد نخواهد شد.
از آنجایی که دیوارهی رحم در هفتههای پایانی نازکتر میشود، جنین متوجه تغییر شب و روز میشود. اکنون او دیگر در زمان خواب چشمانش را میبندد و زمانی که بیدار میشود چشمانش را باز میکند.
هفته سی و سوم بارداری چی بخوریم؟
تغییرات هورمونی در این هفته، باعث افزایش دمای بدن و تعریق بیشتر خواهد شد. بنابراین آب بیشتری از بدن دفع میشود. عدم جبرانِ فوریِ آب از دست رفتهی بدن، عواقب جبران ناپذیری برای شما و فرزندتان خواهد داشت.
همانطور که میدانید، مایع آمنیوتیک اطراف جنین از آب تشکیل شده است. مصرف روزانه 8 لیوان آب، میوهها و سبزیجات تازه در تامین آب بدن، تاثیر زیادی دارد.
نتایج تحقیقات گسترده روی افراد باردار، ثابت کرده است که فرزندانِ مادرانی که در طی بارداری، مواد غذایی حاوی امگا 3 مصرف کردهاند، تا هنگام تولد رشد بهتری داشتهاند. همانطور که قبلا گفتیم امگا 3 نقشی اساسی در رشد سلولهای عصبی مغز جنین دارد.
این مادهی مفید عمدتا در ماهیها موجود است؛ البته تن ماهی و نیزه ماهی ممکن است باعث ایجاد مسمومیت شوند. به همین دلیل مصرف این دو مورد توصیه نمیشود.
همانطور که میدانید، کلسیم یکی از اساسیترین نیازهای بدن مادر و جنین در دوران بارداری است؛ اما بهتر است این را هم بدانید که مصرف هم زمان ویتامین D، باعث جذب بهتر کلسیم در بدن میشود.
محصولات لبنی مانند کرهی کم چرب، مارگارین و … منابعی هستند که نه تنها حاوی کلسیم میباشند، بلکه اغلب با ویتامین D غنی شدهاند. مواد غذایی مانند بادام شیرین، سبزیجات برگ سبز، میوهی خشک و دانهها نیز سرشار از کلسیم هستند.
اپیزیوتومی چیست؟
اگر قصد انجام زایمان طبیعی را دارید، بهتر است از حالا دربارهی اپیزیوتومی ( برش در ناحیهی پرینه ) مطالعه کنید. ممکن است پزشک در حین روند زایمان طبیعی، برای بزرگتر کردن دهانهی خروجی واژن، یک برش جراحی در ناحیهی پرینه، ایجاد کند.
مواردی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، درصد نیاز به انجام اپیزیوتومی در حین زایمان طبیعی را کاهش میدهد:
- انجام ورزش کِگِل در طول بارداری
- تغذیهی سالم ( پوست سالم، انعطاف پذیر است و نیاز به برش پیدا نمیکند )
- ماساژ تراپی ناحیهی پرینه ( ترجیحا با کمک ماما )
- کمپرس گرم حین روند زایمان
این روش گرچه در تسریع روند زایمان طبیعی موثر است، اما بهتر است عوارض احتمالی انجام اپیزیوتومی را هم بدانید.
پیشنهاد موشیما برای هفته سی و سوم بارداری
تعریفی که از نوزاد نارس، بین عامهی مردم بیان میشود، با تعاریف پزشکی متفاوت است. به طور کلی نوزادان در زمان تولد به سه دسته تقسیم میشوند:
- نوزاد نارس: نوزاد، قبل از هفته 37 بارداری به دنیا آمده و دستگاه تنفسی او کامل نشده است.
- نوزاد زودرس: نوزادی که قبل از هفته 37 بارداری متولد شده، ولی دستگاه تنفسی او کامل شده است.
- نوزاد رسیده: نوزادی که بین هفته 37 الی 42 بارداری به دنیا آمده است.
اکثر نوزادان نارس وزنشان کمتر از 2500 گرم ( 2 کیلو و 500 گرم ) میباشد که دچار کمبود وزن هستند و نیاز به حمایت تغذیهای دارند. در این شرایط احتمالا با صلاحدید پزشک، مدتی از فرزندتان در بخش NICU ( مراقبتهای ویژهی نوزادان ) نگهداری میشود.
اگر فرزندتان در این بازهی زمانی به دنیا آمد، لطفا خودتان را برای هیچ موردی سرزنش نکنید. شما یک مادر نمونه هستید، این را بدانید که زایمان زودرس ممکن است برای هر فردی رخ دهد. پس سعی کنید آرام باشید و با رعایت توصیههای پزشک، به خود و فرزندتان برای عبور از این مرحله، کمک کنید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید