بدغذایی در کودکان یک امر فراگیر است؛ اما مطالعات اخیر نشان داده که در 90% مواقع، کودکان بد غذا نیستند؛ بلکه ما آنها را با رفتارهای غلط بد غذا میکنیم. غذا خوردن امری غریزیست و اگر والدین در آن دخالت نکنند به تدریج درست خواهد شد.
در طی یک پژوهش به تعدادی از کودکان اجازه داده شد تا به مدت یک هفته از بین یک منوی باز غذایی در هر سه وعده، هرچه میخواهند بخورند. بسیاری از آنها در دو-سه روز اول فقط غذاهای ناسالم و به اصطلاح عامیانه هله هوله خوردند؛ ولی از روزهای بعد شروع به خوردن غذاهای سالم کردند. این نشان میدهد که بدن انسان بسیار هوشمند است و آنچه که نیاز دارد را طلب میکند؛ اگر دخالتی بیجا در کار نباشد. اگر میخواهید کودکتان غذای سالم بخورد، باید به تدریج ذائقهی او را تغییر دهید نه این که او را مجبور کنید. این باعث میشود تا چشم شما را دور میبیند یا در سنین بزرگسالی باز به ذائقهی غلط خود برگردد. در ادامه به برخی راهحلها برای کنترل بدغذایی در کودکان میپردازیم.
به ذائقهاش احترام بگذارید
سلیقهی غذایی یک امر شخصی است؛ حتی در مورد کودکان. اگر فرزند شما در کل خوب غذا میخورد ولی از خوردن چند غذای خاص امتناع میکند، حساس نباشید. درست مانند شما که برخی غذاها را نمیخورید چون دوست ندارید، او نیز این حق را دارد.
همه چیز را کنترل نکنید
این فلسفه را در ذهن خود نهادینه کنید: شما فقط مختارید چه غذایی بپزید، کی آن را سرو کنید و کجا سرو کنید. کودکتان نیز در مورد این که چقدر بخورد یا اینکه اصلا بخورد یا نه مختار است. به هیچ عنوان او را مجبور به خوردن نکنید.
از ایجاد تنش دوری کنید
از دعوا کرد سر سفره یا میز غذا به طور جدی پرهیز کنید. هرچه فشار روی کودک بیشتر باشد، کمتر خواهد خورد. تمرکز را از روی غذا بردارید و یک زمان خانوادگی دلچسب ایجاد کنید. از اعضای خانواده دربارهی فعالیتهایشان بپرسید و گپ بزنید. خواهید دید که اگر تنش روی کودک نباشد، خیلی بهتر غذا میخورد.
باج، تهدید و مقایسه ممنوع
بسیاری از والدین با جملاتی نظیر “اگر بخوری بهت شکلات میدم” یا “ببین برادرت همیشه غذاشو میخوره” یا بدتر از همه ” اگه نخوری نمیگذارم تلویزیون ببینی” کودک را وادار به غذا خوردن میکنند. این رفتار شاید در لحظه جواب بدهد ولی باعث میشود کودک غذای سالم را ترجیح ندهد، بلکه آن را به زور قورت دهد.
به عنوان والدین شما موظفید سبک زندگی درست را به گونهای به فرزند خود آموزش دهید که آن را تا آخر عمر ترجیح دهد نه فقط وقتی شما سر میز غذا نشستهاید.
عادات غذایی خود را درست کنید
گاهی بدغذایی در کودکان نتیجهی بدغذایی شماست. وقتی خودتان همواره شیرینی و فست فود را به سبزیجات ترجیح میدهید، انتظار نداشته باشید کودکتان برای خوردن نخود فرنگی، قید بستنی توت فرنگیاش را بزند. خود را به خوردن سبزیجات عادت دهید و جلوی چشمان فرزندتان از مزهی آنها تعریف کنید.
سبک زندگی خودتان را سالم کنید. سبک زندگی کودک به خودی خود درست خواهد شد.
برایش سرگرمی ایجاد کنید
میتوانید برایش بشقاب و قاشق چنگالهای فانتزی با سلیقهی خودش تهیه کنید. میتوانید یک عروسک یا اسباب بازی تهیه کنید و به اوبگویید که این اسباب بازی مخصوص زمان غذا خوردن است. ذوق بازی کردن با آن او را مشتاق به زمان غذا خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: افسردگی در کودکان – علل و عوامل آن
وعدههای غذایی را منظم کنید
به رفتار فرزندتان توجه کنید. خیلی وقتها او غذا نمیخورد چون گرسنه نیست. به همین سادگی. اگر الگوهای رفتاری او را بشناسید متوجه خواهید شد که چه ساعتی از روز گرسنه است. بسیاری از اوقات چون غذا آماده نیست به او میان وعدههای ناسالم میدهید که تا زمان سرو غذا گرسنه نباشد؛ ولی این کار اشتهایش را برای وعدهی اصلی از بین میبرد. به جای این کار غذا را زودتر آماده کنید.
فعالیت بدنیاش را کنترل کنید
کودکی که فعالیت بدنی کافی ندارد، گرسنه هم نخواهد شد. با توجه به سن کودک او را در کلاس ورزشی مناسبی ثبت نام کنید. این کار هم اشتهایش را افزایش خواهد داد و هم به سلامت کلی بدنش کمک شایانی میکند. همچنین مهارتهای اجتماعیش هم رشد خواهد کرد.
یک همراه برای او بیابید
تنهایی یکی از عوامل بدغذایی در کودکان است. تنهایی غذا خوردن بسیار خسته کننده است. اگر خواهر یا برادر همسن دارد کاری بکنید تا با هم غذا بخورند. اگر اینطور نیست، یک دوست را برای برخی وعدهها دعوت کنید تا با همراهی هم از غذا لذت ببرند. همراهی با دیگران در هنگام غذا خوردن معجزه میکند.
وسواس تمیزی را کنار بگذارید
کودکان نیاز به آزمون و خطا دارند. آنها باید غذا را لمس کنند، بو کنند و گاهی لیس بزنند. این آزمایشهای ساده به آنها کمک میکنند تا ذائقهی شخصیشان را بسازند. اگر در حال آزمایش غذاست با نگرانی در مورد ریخت و پاش و کثیفی خانه، او را خسته نکنید. کمی به او فضا دهید تا خودش و محیطش را بشناسد.
بسیاری از اوقات کودکان غذا نمیخورند چون از اینکه همیشه راجع به تمیزی از آنها انتقاد شود خسته شدهاند و قید غذا خوردن را زدهاند.
مطمئن شوید که بیمار نیست
در مواردی نادر، بدغذایی در کودک به علت برخی از بیماریهاست. ممکن است کودک مشکل گوارشی داشته باشد؛ مانند درد معده یا یبوست. همچنین ممکن است مبتلا یه یک ویروس ساده باشد. همین بیماریها بسیار اشتهای کودک را تحت تاثیر قرار میدهند.
همچنین برخی کودکان از برخی بافتها در دهان خود بدشان میآید یا به برخی بوها حساس هستند. در نوجوانان برخی اختلالات مانند آنورکسیا نیز محتمل است.
کودکان در به زبان آوردن بیماری به اندازهی ما توانا نیستند. به رفتار او توجه کنید و اگر هیچ روشی روی او کارساز نیست، از سلامت فرزند خود اطمینان حاصل کنید.
سخن پایانی
غذا خوردن را به یک ارزش تبدیل نکنید. غذا خوردن امری طبیعیست. کودک اگر گرسنه باشد غذا میخورد. مانند همهی ما. اگر طبیعی و خونسرد رفتار کنید، خواهید دید که پس از چند هفته بسیار پیشرفت خواهید کرد. نگرانی را کنار بگذارید و صبور باشید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید