دلایل مهم تنبلی در کودکان چیست؟

همه‌ی ما در طول زندگیمان گاهی با کمبود انگیزه دست و پنجه نرم می‌کنیم. کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. ممکن است فرزندتان که تا دو ماه پیش دور خانه می‌دوید و می‌خندید، الان کل روز را روی مبل لم بدهد. تنبلی در کودکان مسئله‌ایست که به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد.

این اتفاق هر دلیلی که داشته باشد، با تحقیر کردن و زیر سوال بردن شخصیت فرزندتان حل نخواهد شد. اگر کل روز به او برچسب “تنبل” یا ” بی‌عرضه” بزنید، فقط انگیزه‌ی او را کمتر و کمتر خواهید کرد. به جای این کار سعی کنید تا با روحیه‌ی مثبت، انگیزه‌ی او را بالا ببرید.

در ادامه لیستی از اصلی‌ترین دلایل تنبلی در کودکان را برای شما آماده کرده‌ایم تا بتوانید علت رفتار فرزندتان را درک کنید:

کودک احساس استرس و ناامیدی می‌کند

کودکان نیز مانند ما آدم بزرگ‌ها وقتی که نمی‌توانند کاری را انجام دهند، مضطرب می‌شوند. این احساس استرس و ناامیدی ممکن است انگیزه‌ی آن‌ها را برای ادامه دادن را کاهش دهد. تفاوت بزرگ کودکان با ما در این است که آن‌ها نمی‌دانند با استرس چگونه برخورد کنند. این کار شماست که به آن‌ها آموزش دهید!

از کودک بپرسید که دقیقا از چه چیزی می‌ترسد و استرسش در مورد چیست؟ اگر او از شکست خوردن می‌ترسد، برایش توضیح دهید که برای موفقیت باید بیشتر تلاش کند نه این که پا پس بکشد.

همچنین برای کودک توضیح دهید که شکست اصلا مسئله‌ی خجالت‌آوری نیست. سعی کنید کودک را با گفتار مثبت، تشویق کنید تا به تلاشش ادامه دهد.

کودک در حال جنگ قدرت با شماست

گاهی اوقات شما کودک را مجبور می‌کنید کاری را انجام دهد که دوست ندارد. در این صورت او لجبازی کرده و حرف شما را گوش نمی‌کند. اگر شما در جواب این لجبازی، خشمگین و عصبانی شوید و با کودک دعوا کنید، او کاملا خاموش می‌شود!

سعی کنید به جای داد و فریاد، از عنصر همکاری استفاده کنید. به جای صدور دستور و فرمان، از کودک نظرخواهی کنید. مثلا می‌توانید بگویید:” دوست داری راجع به تکلیفی که داری، توی اینترنت سرچ کنیم و ببینیم چجوری می‌تونی بهتر انجامش بدی؟”

یادتان باشد که دوران فرماندهی و فرمانبرداری در خانواده به سر آمده. وقت آن است که همکاری را بیاموزید!

چرا فرزندم بی انگیزه و تنبل یه نظر می‌رسد؟

کودک با مشکل کمال‌گرایی دست و پنجه نرم می‌کند

کمال‌گرایی آفتی است که متاسفانه بسیاری از کودکان را درگیر می‌کند. کودکی که می‌خواهد کارش بی نقص باشد و همه را راضی نگه دارد! مسلم است که چنین چیزی امکان ندارد. کمال‌گرایی می‌تواند ترسی فلج کننده در فرزندتان ایجاد کند که او را از انجام هر کاری باز می‌دارد.

مراقب پیام‌هایی که به فرزندتان می‌دهید، باشید. اگر وقتی فرزندتان یک لیوان را می‌شکند یا در امتحان بیست نمی‌گیرد، عصبانی بشوید، فرزندی کمال‌گرا تحویل جامعه می‌دهید. به فرزندتان بیاموزید که اشتباه کردن طبیعی است و اشکالی ندارد. بالاخره هدف در زندگی پیشرفت است نه کمال مطلق.

کودک کمبود خواب یا مواد غذایی دارد

اگر فرزندتان شب‌ها تا دیر وقت بیدار است، انتظار نداشته باشید که صبح خندان و شاداب شروع به بازی کند! الگوی خواب فرزندتان را کنترل کنید. مطمئن شوید که کودک به اندازه‌ی کافی می‌خوابد.

همچنین کمبود برخی از مواد غذایی مثل آهن می‌تواند سبب بی حالی و خستگی مزمن در کودکان شوند. اگر فرزندتان همواره بی حال و خسته است، شاید بهتر است او را برای چکاپ کامل نزد دکتر ببرید. اگر دکتر تشخیص داد که فرزندتان نیاز به دارو و برنامه‌ی غذایی دارد، حتما آن را جدی بگیرید.

ممکن است کودک به اختلالات یادگیری مبتلا باشد

کودکی که به اختلالات یادگیری مبتلاست، با دیدن شکست خوردن پی در پی، نا امید می‌شود و تنبل به نظر می‌رسد. اگر فرزندتان نشانه‌هایی از اختلالات یادگیری از خودش بروز می‌دهد، سریعا به دنبال کمک حرفه‌ای باشید.

اصلا این پیام را به کودک منتقل نکنید که او خنگ است و نمی‌فهمد! به جای این کار سعی کنید تا به او کمک کنید خودش را باور کند و اعتماد به نفس داشته باشد.

مهم‌ترین علل تنبلی در کودکان

همه چیز به راحتی برای فرزندتان مهیاست

اگر هر وقت فرزندتان لب تر می‌کند، خواسته‌اش را برآورده کنید، هیچ انگیزه‌ای برای تلاش برای او باقی نمی‌گذارید. سعی کنید اسباب بازی‌ها و دیگر امتیازها را در ازای موفقیت‌های فرزندتان به او بدهید. یادتان باشد که هیچ چیز در زندگی به سادگی به دست نمی‌آید. این کار شماست که به کودک بیاموزید هر چیزی بهایی دارد.

برای مثال اگر فرزندتان یک بسته لگوی جدید می‌خواهد، به او بگویید:” اگر برای امتحان ریاضی شنبه تلاش کنی و نتیجه‌ات خوب باشه، می‌تونیم به عنوان جایزه برات لگو بخریم.”

کودک به افسردگی مبتلاست

افسردگی فقط مختص بزرگسالان نیست. کودکان نیز دچار افسردگی می‌شوند. هر انسانی، فارغ از سن و سال، مشکلات و احساسات خودش را دارد. اگر فرزندتان پرخاشگر شده یا با هر اتفاقی به راحتی گریه می‌کند، ممکن است در دام افسردگی افتاده باشد.

به رفتار فرزندتان دقت کنید و گوش به زنگ باشید. اگر نشانه‌های افسردگی را در او مشاهده کردید، سریع و بدون معطلی او را نزد یک مشاور خوب ببرید. اصلا سهل انگاری نکنید. این مسئله شوخی بردار نیست.

چرا کودکم تنبل و بی تحرک است؟

کودک مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرد

منظور از آزار و اذیت، هر نوع بد رفتاری با کودک است. این بد رفتاری می‌تواند شامل خشونت فیزیکی، آزار جنسی، بد دهنی، الفاظ رکیک و حتی بی توجهی باشد. بدرفتاری با کودکان می‌تواند منجر به مشکلات رفتاری و عاطفی در آن‌ها شود.

کودکی که مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرد دچار مشکلاتی مانند عدم تمرکز کاهش انگیزه می‌شود. اگر کسی در خانواده هست که با کودک بد رفتاری می‌کند، از همین امروز جلوی این کار را بگیرید. فرزند شما یک انسان است و کسی نباید حقوق انسانی‌اش را پایمال کند.

سخن پایانی

تنبلی در کودکان امری شایع است که می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. این دلایل می‌توانند ساده و گذرا یا جدی و مشکل ساز باشند. اگر فرزندتان برای انجام کارهایش انگیزه‌ی کافی ندارد، سعی کنید در اسرع وقت علت را پیدا کنید.

تحت هیچ شرایطی شخصیت کودک را خرد نکنید. او دست شما امانت است. با مهربانی او را تشویق کنید تا دوباره شور و شوق کافی برای انجام کارهایش را به دست بیاورد.

5 1 رای
1 ► امتیاز دهی ◄ 5

همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید

دسته بندی‌های مقاله: روانشناسیسلامتی و تغذیه
امتیاز 5 از 5 (1 نفر رای داده‌اند)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

سبد خرید

0
image/svg+xml

No products in the cart.

بازگشت به صفحه محصولات