لوگو موشیما

9 راه‌حل موثر برای حل ترس از تاریکی در کودکان

یاسمین روحانی نیم‌رخ

.

.

ترس از تاریکی در کودکان بسیار معمول و رایج است. ترس از تاریکی معمولاً در دوران خردسالی شروع می‌شود. در این زمان توانایی‌های شناختی کودکان در حال رشد است و تخیل آن‌ها گسترش پیدا می‌کند. در برخی از کودکان، ترس از تاریکی حتی تا بزرگسالی هم ادامه پیدا می‌کند. اگر کودک شما شخصیت مضطربی دارد،…

ترس از تاریکی در کودکان بسیار معمول و رایج است. ترس از تاریکی معمولاً در دوران خردسالی شروع می‌شود. در این زمان توانایی‌های شناختی کودکان در حال رشد است و تخیل آن‌ها گسترش پیدا می‌کند. در برخی از کودکان، ترس از تاریکی حتی تا بزرگسالی هم ادامه پیدا می‌کند.

اگر کودک شما شخصیت مضطربی دارد، احتمال اینکه بیشتر تحت تاثیر ترس از تاریکی قرار بگیرد و این ترس توانایی‌های او را کاهش دهد زیاد است. کودک شما حتی ممکن است به علت ترس از تاریکی شما را از این اتاق به آن اتاق دنبال کند و حتی از رفتن به هر اتاق تاریک به تنهایی، حتی در طول روز، امتناع کند!

زمان خواب این کودکان نیز می‌تواند بسیار چالش برانگیز باشد. به خواب رفتن آن‌ها گاهی تا ساعت‌ها طول می‌کشد و بعد از یک ساعت به علت ترس از خواب می‌پرند.

هیچوقت برای یاد دادن مهارت‌های غلبه بر ترس به کودک و کمک به او دیر نیست. اگر کودکتان را با مکانیزم‌های مقابله با ترس مسلح کنید، موفق خواهید شد سطح اضطراب او را حتی در بزرگسالی نیز کاهش دهید.

 در ادامه‌ی مقاله همراه ما باشید تا راه‌حل‌های کلیدی برای مشکل ترس از تاریکی را مرور کنیم.

ترس کودک را تایید کنید

اغلب اوقات احساسات کودکان را نادیده می‌گیریم و به آن‌ها تلقین می‌کنیم که حالشان خوب است. به هیچ عنوان این کار را نکنید. به او بگویید که احساس ترسش را درک می‌کنید و ترس از تاریکی طبیعی است.

برایش توضیح دهید که تاریکی فقط به این دلیل ترسناک است که ما نمی‌توانیم اطرافمان را ببینیم. به او بگویید که آنچه از آن می‌ترسد، در واقع دارد از ذهن او شروع می‌شود. کافیست چراغ را روشن کند تا ببیند خطری تهدیدش نمی‌کند.

یک چراغ خواب زیبا در کنار تختش بگذارید

با سلیقه‌ی خودش یک چراغ خواب کودکانه تهیه کنید و کنار تختش بگذارید. اینگونه در هر ساعت از شب که احساس ترس داشت، می‌تواند آن را روشن کند و خیالش راحت شود. این کار به او کمک می‌کند حس قدرت بیشتری داشته باشد.

چیزهایی که می‌بیند را کنترل کنید

برنامه‌های تلویزیونی یا بازی‌های کامپیوتری را کنترل کنید. سعی کنید از دید یک کودک به آن‌ها نگاه کنید. اگر برنامه یا بازی‌ای هست که صحنه‌های خشن یا ترسناک دارد، با او صحبت کنید و دیدن آن را ممنوع کنید. برایش توضیح دهید که این صحنه‌ها روی ذهنش تاثیر می‌گذارد و ترسش را زیاد می‌کند.

ترس از تاریکی را به سرگرمی تبدیل کنید

اگر به فرزندتان یاد بدهید که از ترس‌هایش سرگرمی بسازد، مشکل به راحتی حل خواهد شد. به او بازی با سایه‌ها را آموزش دهید. شخصیت‌های مختلف با سایه‌ی دستتان بسازید و یک نمایش اجرا کنید.

یکی از روش‌های دیگر، ساخت اسپری ضد تاریکی است. به او بگویید که روش ساخت یک اسپری جادویی ضد تاریکی را می‌دانید. می‌توانید با آب و اسانس میوه‌ی مورد علاقه‌اش، یک محلول بسازید و آن را درون آب پاش بریزید. به او بگویید هر موقع از تاریکی ترسید، این محلول را اسپری کند تا تاریکی از او بترسد.

فرصت رویارویی با ترس را به او بدهید

اگر کودکتان به داخل اتاقی نمی‌رود چون از تاریکی می‌ترسد، به او بگویید: “عزیزم، می‌تونیم با هم بریم، یا می‌تونی تنها بری و با ترست بجنگی. اگر تنها بری یه جایزه‌ی کوچیک بهت میدم.” این جایزه‌ی کوچک می‌تواند از یک تکه شکلات تا یک ربع اضافه تماشای تلویزیون باشد.

فراموش نکنید که هر دفعه از او بپرسید که کدام گزینه را ترجیح می‌دهد. هیچوقت به خاطر انتخابش او را سرزنش نکنید. فقط به او فرصت بدهید که ببیند می‌خواهد با ترسش روبرو شود یا نه.

برای زمان خواب، برنامه ریزی کنید

یک برنامه‌ی خواب قابل پیش‌بینی، ترس از تاریکی را تا حد خوبی کاهش می‌دهد. برای مثال، هر شب ساعت هشت به او کمک کنید تا مسواک بزند. یکی از لباس‌هایی که دوست دارد را به زمان خواب اختصاص دهید. برایش یک کتاب خوب بخوانید، چراغ خواب را روشن کنید، او را ببوسید و از اتاق بروید.

می‌توانید تا چند دقیقه بعد، از بیرون اتاق با او صحبت کنید تا حضورتان را حس کند. مثلا می‌توانید بگویید در حال انجام چه کاری هستید یا برای صبحانه‌ی فردا چه چیزی آماده می‌کنید.

او را تشویق کنید

هر زمان که فرزندتان با ترسش روبرو می‌شود، او را تشویق کنید. به او بگویید این کارش چقدر ارزشمند است و به او افتخار می‌کنید. هر پیشرفت کوچک را بزرگ نشان دهید. فراموش نکنید که او برای همین پیشرفت‌های کوچک هم خیلی تلاش کرده است.

از جملات آرامش بخش استفاده کنید

در اینجا چند جمله‌ی آرامش بخش را آورده‌ایم تا هنگامی که کودک ترسیده از آن‌ها استفاده کنید:

  • به تو قول می‌دهم که مراقبت باشم. کار من همین است.
  • چه کاری می‌توانم انجام دهم تا حس بهتری داشته باشی؟
  •  تو دختر/پسر شجاع من هستی. می‌دانم که ترست را شکست می‌دهی.
  • حق با توست. تاریکی کمی ترسناک است. من هم در کودکی از تاریکی می‌ترسیدم.
  • من همه چیز را می‌شنوم و سریع بیدار می‌شوم؛ چون سوپر قدرت‌های مادرانه/پدرانه دارم.
  • نمی‌توانم صبر کنم تا فردا صبح تو را ببینم و صبحانه بخوریم.
  • اگر کمکت می‌کند می‌توانی چند دقیقه مرا بغل کنی.

کمک حرفه‌ای بگیرید

اگر ترس کودکتان، فراتر از ترس معمولی در کودکان دیگر است یا روش‌های شما روی او سازگار نیست، به یک مشاور خوب مراجعه کنید. شاید دلیل ترس او فراتر از تخیلات او باشد. کمک حرفه‌ای در زمان درست، می‌تواند در تمام سال‌های زندگی به فرزندتان کمک کند.

سخن آخر

به یاد داشته باشید که کودکان از چیزهایی می‌ترسند که بزرگسالان حتی جدی هم نمی‌گیرند. ترس کودکتان را مسخره نکنید. با او همدردی کنید و راهکارهای مقابله با ترس را به او بیاموزید. اگر صبور و آگاه باشید، ترس از تاریکی در کودک پس از مدت کوتاهی از بین می‌رود.