خبر خوب در مورد چاقی در کودکان، قابل برگشت بودن آن است. بدون شک چاقی در کودکان امری جدی است. این امر میتواند باعث مشکلات پزشکی مادامالعمر از جمله عزت نفس پایین و افسردگی شود. همچنین به طور قابل توجهی خطر بیماری های قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت وآسم را افزایش می دهد. طبق گزارش انجمن قلب آمریكا، 80 درصد از کودکان چاق، دچار چاقی مادامالعمر خواهند بود.
اما چاقی برگشت پذیر است. به عنوان والدین شما توانایی این را دارید که اضافه وزن فرزندتان را کنترل کنید و در حین انجام این روند به خود و سایر اعضای خانواده که ممکن است اضافه وزن داشته باشند نیز کمک کنید.
در ادامه به برخی راههای اساسی برای جلوگیری از چاقی در کودکان میپردازیم.
دلایل چاقی در کودکان را بشناسید
گرچه ممکن است ژنتیک برای برخی از کودکان در ایجاد اضافه وزن نقش داشته باشد، در اکثر موارد دلیل اصلی آن سبک زندگی است. این خبر خوبی است چراکه هر روز فرصت جدیدی برای ایجاد تغییراتی است که می تواند چاقی را در خانوادهی شما از بین ببرد. اگر فکر می کنید دلیل دیگری غیر از سبک زندگی باعث چاقی فرزند شما شده، از پزشک کودک خود کمک بگیرید.
شاخص تودهی بدنی کودک را اندازه بگیرید
با محاسبه شاخص توده بدنی یا (BMI) میتوانید تعیین کنید که آیا وزن فرزندتان در محدودهی نرمال است یا خیر. این ابزار که نزد پزشکان محبوب است، از قد، وزن و سن هر کودک برای تعیین طبیعی بودن وزن وی، کمبود وزن، اضافه وزن یا چاقی مفرط استفاده میکند.
برای تعیین اینکه کودک شما از نظر وزنی سالم است یا خیر، میتوانید BMI او را با کمک پزشک اندازه بگیرید. اگر قد و وزن او را میدانید، میتوانید از بسیاری سایتها استفاده کنید که این کار را به صوت آنلاین انجام میدهند. سپس می توانید بر اساس نتایج آن، عکسالعمل مناسبی انجام دهید.
غذا و نوشیدنی سالم مصرف کنید
اگر فرزندان شما در سنین کم عادات غذایی سالم پیدا کنند، احتمال بیشتری وجود دارد که با ورود به دوره بلوغ و بزرگسالی، رژیم های سالم را دنبال کنند. غذای سالم شامل غذاهای کامل مانند میوهها و سبزیجات، غلات کامل شامل پاستا و نانهای گندم سبوس دار، لبنیات کم چرب، پروتئین بدون چربی مانند لوبیا، توفو، آجیل و ماهی است.
همچنین یک رژیم غذایی سالم به معنای مقدار بسیار کمتری از نمک، کافئین و مخصوصا شکر است. همهی اینها می تواند منجر به فشار خون بالا در کودکان شود. یکی از مهمترین نکات به حداقل رساندن استفاده از غذاهای فرآوری شده مانند کنسرو هاست.
به هیچ عنوان صبحانه را حذف نکنید
این وعده غذایی مهم، موتور متابولیسم آنها را روشن میکند، به سوزاندن کالری بیشتر کمک میکند و از پرخوری در اواخر روز جلوگیری میکند.
نوشیدنیها را کنترل کنید
بیشتر جوانان در طول روز، به مقدار کافی آب نمینوشند. برای کودکان 4 تا 8 سال میزان مناسب، 7 لیوان آب در روز است. کودکان 9 تا 13 ساله روزانه به 9 یا 10 لیوان آب نیاز دارند. همچنین نوجوانان به 10 تا 14 فنجان آب در روز نیاز دارند.
نوشابه، نوشیدنی های ورزشی و آب میوه، جایگزینهای سالمی برای آب نیستند؛ زیرا از شکر لبریز شدهاند. بهترین گزینه همواره آب است. اگر دنبال جایگزین میگردید، شیر میتواند گزینهی مناسب بعدی باشد.
فعالیت بدنی را افزایش دهید
ورزش منظم باعث سوزاندن کالری، عضله سازی و کاهش وزن میشود. طبق اطلاعات وزارت بهداشت و خدمات انسانی، کودکان زیر 18 سال برای داشتن بدنی سالم، حداقل به 60 دقیقه فعالیت بدنی در روز نیاز دارند. ورزش با شدت متوسط تا شديد، بهترین نتیجه را داراست. این میتواند شامل دویدن، دوچرخه سواری یا هر رشتهی ورزشی دیگری باشد که ضربان قلب آنها را افزایش دهد و باعث تعریق آنها شود.
بازیهای کامپیوتری و تلویزیون را محدود کنید
کودکانی که وقت زیادی را جلوی صفحه نمایش میگذرانند، بیشتر دچار اضافه وزن میشوند. زمانی که فرزندتان برای تماشای تلویزیون، بازی های ویدیویی و استفاده از تلفن و تبلت ( زمانی که مربوط به مدرسه نیست) صرف میکند را کنترل کنید و برای آن برنامه بریزید.
میان وعدههای سالم تهیه کنید
اگر کودک بین وعدههای غذایی گرسنه میشود، به جای بستنی یا چیپس، یک میوه یا سبزیجات به او پیشنهاد دهید. کرفس با کره بادام زمینی و کشمش یا ماست یونانی با انواع توت ها گزینههای جالب توجهی هستند.
بیشتر بخوانید: 11 راهحل برای رفع بدغذایی در کودکان
الگوی خوبی باشید
به عنوان سرپرست خانواده، وظیفهی والدین است که الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشند. هنگامی که مادر و پدر میان وعدههای سالم را ترجیح میدهند و یک رژیم غذایی متعادل دارند، یا به جای نوشابه آب مینوشند و ورزش میکنند، کودکان نیز همین کارها را تقلید خواهند کرد.
اگر می خواهید فرزندانتان از نظر جسمی تحرک بیشتری داشته باشند، با آنها همراه شوید. وقتی بچهها میبینند که پدر و مادرشان عرق میریزند، با این چالش همراه میشوند و کل خانواده از آن بهرهمند خواهند شد.
سخن آخر
چاقی در کودکان به یک امر نگران کنندهی جهانی تبدیل شده است. بازیهای رایانهای و ساعات بالای تماشای تلویزیون، به تشدید این مشکل دامن میزنند. سبک زندگی فرزندتان را هر روز زیر نظر بگیرید و رشد قد و وزن او را مرتب کنترل کنید. هر زمان احساس کردید که او در معرض اضافه وزن است، سریع اقدام کنید.