لوگو موشیما

هفته پنجم بارداری – تشکیل قلب و سیستم عصبی جنین

هفته پنجم بارداری
زهرا مهمانپرست نیم‌رخ

.

.

عجله نکنید! برای تهیه‌ی سیسمونی وقت زیاد است. فعلا استراحت، آرامش و تقویت‌کردن خودتان را در اولویت کارها قرار دهید. در هفته‌های آتی جنسیت فرزندتان مشخص می‌شود. بعد از مشخص شدن جنسیت و رد شدن از سه ماهه‌ی اول بارداری، با آرامش می‌توانید به خرید بروید. حالا شما جزو مادران باردار به حساب می‌آیید. احتمالا…

عجله نکنید! برای تهیه‌ی سیسمونی وقت زیاد است. فعلا استراحت، آرامش و تقویت‌کردن خودتان را در اولویت کارها قرار دهید. در هفته‌های آتی جنسیت فرزندتان مشخص می‌شود. بعد از مشخص شدن جنسیت و رد شدن از سه ماهه‌ی اول بارداری، با آرامش می‌توانید به خرید بروید.

حالا شما جزو مادران باردار به حساب می‌آیید. احتمالا به تازگی خبر مادرشدنتان را شنیده‌اید. بیشتر مادران در هفته پنجم بارداری، متوجه حاملگیشان می‌شوند. چند هفته از لقاح و شروع بارداری‌تان گذشته و تغییرات مهمی در بدنتان در حال رخ دادن است.

یک دوره قاعدگی‌تان را از دست داده‌اید. نتیجه بیبی چک (تست بارداری خانگی) و آزمایش hcg شما مثبت شده است. با شروع تغییراتی در بدنتان مانند تهوع، خستگی، تورم سینه و… باورتان می‌شود که قدم در تقویم مادران باردار گذاشته‌اید.

ویار بارداری چیست؟

شما باردار هستید، ناگهان دلتان غذای خاصی می‌خواهد. حس می‌کنید می‌توانید مقدار زیادی از آن را بخورید. اما در حین خوردن، متوجه می‌شوید علاقه ای به ادامه دادن آن ندارید. به این شرایط ویار بارداری می‌گوییم.

معمولا ویار بارداری از سه ماهه‌ی اول شروع می‌شود. در سه ماهه‌ی دوم اوج می‌گیرد و در سه ماهه‌ی سوم کم می‌شود. تعداد محدودی از مادران بعد از زایمان همچنان ویار دارند.

تغییرات سریع هورمونی و همچنین سوخت و ساز زیاد بدن در این دوران، از عوامل ویار شناخته شده است. برخی بر این عقیده‌اند که حس خوب بعضی از بوها و طعم‌ها باعث هوس بارداری می‌شود. دلیل اصلی ویار بارداری هنوز شناخته نشده ولی مهم‌ترین عامل هوس برخی از خوراکی‌ها مشخص شده است.

بطور مثال ویار به بستنی و شکلات نشانه‌ی نیاز بدن به کلسیم و چربی است. هوس همبرگر و سیب‌زمینی، می‌تواند نشانه‌ی کمبود پروتئین، سدیم و پتاسیم در بدن مادر باشد.

تنفر از غذا، نقطه مقابل هوس غذایی است. تنفر غذایی، کوتاه مدت و گذراست. تهوع صبحگاهی هیچ ارتباطی با ویار تنفر از غذا ندارد.

هوس خوردن مواد غذایی کاملا بی ضرر است؛ اما ویار به مواد غیرمعمول مانند خاک، مدادرنگی، یخ خردشده‌ی فریزری، پودر لباسشویی، مهرنماز و… باید حتما پیگیری شود. این نوع ویار، بیماری پیکا نام دارد. عدم پیگیری و درمان پیکا باعث آسیب جدی به سلامت جنین و مادر می‌شود. در صورت مشاهده، حتما با پزشک متخصص صحبت کنید.

ویار بارداری چیست

راه های پیشنهادی برای کنترل ویار بارداری

موشیما پیشنهاداتی را برای کنترل ویار بارداری، در لیست زیر برایتان آورده است:

  1. جایگزینی موادغذایی کم‌کالری و سالم با موادغذایی مضر و پرکالری
  2. فورا به هوس‌تان رسیدگی نکنید، چند دقیقه به خودتان فرصت دهید سپس مجدد به آن فکر کنید.
  3. به هوستان دقت کنید. بطور مثال هوس بستنی طالبی کرده‌اید ویا دلتان ماده‌غذایی خنک، نرم و شیرین، مانند طالبی خنک می‌خواهد؟
  4. اگر ویارتان به موادغذایی مانند شیر، ماست و … که حاوی کلسیم هستند، می‌باشد، از قرص مکمل کلسیم کمک بگیرید.

البته ویار به موادغذایی اگر کنترل شود، ضرری برای مادر و کودک ندارد. اما اگر در خوردن زیاده‌روی شود، ممکن است وزن، فشارخون، قندخون و… مادر باردار بالا برود. بالا رفتن این موارد باعث افزایش ریسک زایمان زودرس می‌شود.

وضعیت شما در هفته پنجم بارداری

اکثر مادران به محض شنیدن خبر بارداری تصور می‌کنند که دائما باید بنشینند و تحرک نداشته باشند. اگر شما هم جزو این افراد هستید باید به شما بگویم که کاملا در اشتباهید. پیشنهاد می‌کنیم با مشورت پزشک، حتما ورزش مناسب سن بارداریتان را شروع کنید.

بارزترین علامتی که در این هفته دارید، تهوع صبحگاهی است. راهکارهایی برای کنترل این تهوع وجود دارد. مثلا بعد از بیدار شدن از خواب، وقتی هنوز داخل رخت‌خواب هستید، اسنک نمکی بخورید. همراه‌تان لیمو و یا زنجبیل تازه داشته باشید. استشمام این بوها به کنترل تهوع کمک می‌کند.

سعی کنید وعده‌های غذایی‌تان را بیشتر و حجم آن‌ها را کمتر کنید. در ساعات مشخصی از روز غذایتان را بخورید. طوری که گرسنه نمانید.

جنین در هفته پنجم بارداری

وضعیت جنین در هفته پنجم بارداری

در این هفته رویان شامل سه لایه‌ی اکتودرم(لایه‌ی خارجی)، مزودرم(لایه‌ی میانی)، اندودرم(لایه داخلی) است. اکتودرم مسئول ایجاد پوست و مو، غدد عروقی، غدد سینه، سیستم عصبی، مینای دندان، چشم، گوش و … است.

مزودرم تشکیل دهنده‌ی سیستم گردش خون، دستگاه تناسلی، غضروف‌ها، قلب، بافت چربی، عضلات، استخوان و مفاصل است.

و در پایان اندودرم در تشکیل کبد، لوزالمعده، ریه‌ها، حلق، تیرویید، سیستم اولیه‌ی ادراری و روده‌ها نقش اساسی دارد.

در این هفته قلب و سیستم گردش خون در مزودرم شکل گرفته و کار پمپاژ خون آغاز می‌شود. درست است که پمپاژ خون در این هفته آغاز می‌شود اما هنوز برای شنیدن صدای قلب فرزندتان زود است. گرچه در برخی موارد با سونوگرافی واژینال و دستگاه‌های مخصوص در این هفته نیز صدای قلب رویان قابل شنیدن است.

اما طی روند عادی بارداری، در هفته‌های آینده با دستگاه‌های سونوگرافی، توسط پزشک می‌توانید صدای قلب فرزندتان را بشنوید.

در این هفته فرزندتان به اندازه‌ی یک دانه‌ی کنجد و قد او حدودا 2 میلی‌متر است.

نکات پزشکی مناسب هفته پنجم بارداری

پزشک متخصص و مامای همراه‌تان را انتخاب کنید. در این‌باره باید نکاتی را مد نظر داشته باشید که تعدادی از آن‌ها را در لیست زیر برایتان آورده‌ایم. با ما همراه باشید:

  • پزشکی را انتخاب کنید که با او احساس راحتی داشته باشید.
  • بیمارستانی که پزشکتان در آنجا فعالیت دارد، مورد قبولتان باشد.
  • مسیر مطب، برای رفت و آمدتان، نزدیک زمان زایمان، مناسب باشد.
  • ترجیحا پزشکی را انتخاب کنید که شماره تماسی برای مواقع ضروری در اختیارتان بگذارد.

در این هفته شروع به رعایت نکاتی در مورد خوراکتان کنید. برخی موادغذایی مانند شیر، ماست و… غیر پاستوریزه، گوشت خام و ماهی‌های حاوی جیوه را از سبد غذاییتان حذف کنید.

به پوستتان رسیدگی کنید. اگر آکنه یا لک روی پوستتان ایجاد شده، استفاده از ماسک‌ها و تمیزکننده‌های طبیعی را در برنامه‌تان قرار دهید.

داروهای ممنوعه در بارداری

با مصرف برخی داروهای پوستی ریسک ابتلای نوزاد به نواقص مادرزادی افزایش می‌یابد، بنابراین در بارداری این داروها را استفاده نکنید. برخی از آن‌ها عبارتند از:

  1. داروهای ضد قارچ
  2. تتراسایکلین آنتی‌بیوتیکی که عموما برای درمان آکنه و جوش استفاده می‌شود
  3. ماینوکسیدین، تقویت‌ کننده مو
  4. قرص راکوتان که برای درمان آکنه و جوش شدید استفاده می‌شود

استفاده از برخی داروها در تمام مراحل بارداری ممنوع است. اما اگر نیاز به استفاده از دارویی داشتید، حتما با تایید پزشکتان آن را مصرف کنید.

پیشنهادات موشیما برای هفته پنجم بارداری

صبور و آرام باشید. داشتن ذوق و شوق پدر و مادر شدن، بسیار طبیعی است. برخی زوج‌ها تمایل دارند هرچه زودتر این خبرخوش را به اطرافیانشان بدهند. اما برخی دیگر تمایل دارند بعد از گذشت سه ماهه اول بارداری این کار را بکنند. سه ماهه اول بارداری دارای فراز و نشیب‌های زیادی برای برخی خانواده هاست.

اتفاقات جدید و ناآشنا، نگرانی والدین از وضعیت سلامتی فرزندشان و … عواملی هستند که اکثر زوج‌ها را به صبوری در اطلاع‌رسانیشان دعوت می‌کنند.

ما در مجله موشیما با مقالات بارداری هفته به هفته، تا به ثمر رسیدن این دوران جذاب، همراهیتان می‌کنیم.