به قول معروف: به پایان آمد این دفتر، حکایت همچنان باقیست … البته که بارداری هفته به هفته به پایان میرسد، اما ازین پس فرزند دلبندتان بیرون از بدن شما، نیازمند مراقبت و توجهتان است.
پس از گذراندن 39 هفتهی سخت و شیرین، بالاخره به هفتهی پایانی رسیدهاید. احتمالا تا پایان این هفته، انتظارها به پایان میرسد و نوزاد شیرینتان را در آغوش میگیرید.
اکنون وقت آن رسیده تا با مرور نکاتی دربارهی زایمان در مقالهی هفته چهلم، یادآور شویم که پیشرفت پروسهی زایمان و کوتاهتر شدن زمان آن، تا حد زیادی به تلاش و آگاهی شما بستگی دارد.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
احتمالا در این هفته، بارداری شما به پایان میرسد و وارد پروسهی زایمان میشوید. همهی ما بر این مسئله واقفیم که مادر، هنگام زایمان طبیعی، تحت فشار جسمی و روحی شدیدی قرار میگیرد.
با آغاز فرایند زایمان طبیعی، شما هم باید با شروع انقباضات، زور زدن را آغاز کنید و بین هر انقباض تا انقباض بعدی استراحت کنید. پس از خروج جنین، باید مجددا زور بزنید تا جفت هم خارج شود.
ممکن است در این زمان، آنقدر تحت فشار روحی باشید، که دلتان بخواهد گریه کنید. نباید خجالت بکشید. هیچ اشکالی ندارد اگر گریه کنید. عدم تخلیهی احساسات، احتمال بروز افسردگی پس از زایمان را افزایش میدهد.
نکتهای که قبلا هم دربارهی آن صحبت کردیم این است که، قبل از فرا رسیدن زمان زایمان، بهتر است تکنیکهای کنترل درد را آموخته باشید. کاراییِ این تکنیکها، در این مرحله از زایمان کاملا مشخص میشود.
درست است که نیاز به تخلیهی احساساتتان دارید، اما باید بدانید که این کار را چگونه انجام دهید تا در روند زایمان وقفه ایجاد نکند و حتی به تسریع آن کمک کند.
یکی دیگر از نکاتی که باید در حین زایمان رعایت کنید این است که، شما با هر زوری که میزنید، سر جنین در دهانهی واژن دیده شده میشود و به عقب برمیگردد. به زمانی که سر جنین دیده شود و دیگر به عقب برنگردد، آنگاژه شدن سر جنین یا کرون کردن جنین گفته میشود.
در این زمان در واژنتان احساس سوزش و تیرکشیدن میکنید؛ همان لحظه باید زور زدن را متوقف کنید. بافتهای واژن بر اثر فشاری که سر جنین وارد میکند، سوزش میگیرند و این سوزش فقط چند لحظه زمان میبرد تا بلوک عصبی یا همان توقف عصب ناحیه، اتفاق بیفتد.
اگر با وجود سوزش، همچنان به زور زدن ادامه دهید، احتمال انجام اپیزیوتومی ( ایجاد برش در ناحیهی واژن ) بیشتر میشود.
در حین زایمان طبیعی، معمولا هر نیم ساعت یک بار، ضربان قلب جنین چک میشود. اگر تعداد ضربان قلب او کمتر از 120 یا بیشتر از 160 باشد، به معنی اختلال در خون رسانی جفت به جنین است.
در این شرایط معمولا توصیه میشود که مادر به پهلوی چپ بخوابد و از ماسک اکسیژن استفاده کند. این روند تا زمانی که ضربان قلب جنین نرمال شود ادامه پیدا میکند.
پس از به دنیا آمدن فرزندتان، برای چند لحظه او را در آغوش شما میگذارند تا تماس پوستی انجام گیرد؛ اما پس از مدت کوتاهی او را از شما جدا میکنند. نیازی نیست نگران باشید. نوزاد شما مشکل خاصی ندارد؛ ولی نیاز است تا پس از زایمان، آزمایشات و تستهایی روی جنین انجام شود.
یکی ازین تستها، آپگار ( APGAR ) نام دارد؛ که شامل ارزیابی رنگ پوست ( Appearance )، ضربان قلب ( Pulse )، واکنشهای بازتابی ( Grimace )، قوام عضلات ( Activity ) و تنفس ( Respiration ) است. این تست پس از 5 دقیقه مجددا انجام میشود.
به هر فاکتور 2 نمره تعلق میگیرد؛ که مجموعا 10 نمره میشود. نمرهی آپگار نوزاد هر اندازه که به عدد 10 نزدیکتر باشد، سلامتی او بیشتر است.
وضعیت جنین در هفته چهلم بارداری
در این هفته، فرزند شما با قدی حدود 52 سانتی متر و وزنی حدود 3400 گرم ( سه کیلو و چهارصد گرم )، به اندازهی یک هندوانهی بزرگ رسیده است.
لازم است مجددا این موضوع را متذکر شویم، که رشد هر مادر و جنین، با مادر و جنین دیگری متفاوت است. بنابراین از مقایسهی روند بارداری، زایمان و رشد فرزندتان با دیگران، جدا خودداری کنید.
در هفته چهلم بارداری، همچنان رشد موها و ناخنهای جنین ادامه دارد. استخوانهای بدنش سفت شدهاند؛ البته به غیر از چند استخوان، مانند استخوانهای جمجمه که نیاز است برای عبور آسان او از کانال زایمان، همچنان نرم بمانند.
پس از تولد نوزادتان، سر او در دو ناحیه نرم است؛ که به آنها فونتانل میگویند. فونتانل خلفی که بین 3 الی 4 ماهگی و فونتانل قدامی که بین 8 الی 15 ماهگی بسته میشوند.
چنانچه فرزندتان در این هفته به دنیا بیاید، بینایی او در حدی است که تنها میتواند تا فاصلهی 3 سانتی متریاش را ببیند. بنابراین او نمیتواند شما را ببیند؛ بلکه از طریق تشخیص صدا، احتمالا شما و پدرش را میشناسد.
نوزاد تا مدتی پس از تولد، علاقهمند به جمع کردن و دست و پایش، به حالت جنینی است. بنابراین قنداق شدن برایش لذت بخش است. تا زمان افتادن بند ناف نوزاد، سعی کنید لباسهایی برایش تهیه کنید که نسبتا گشاد باشد.
مراقبت های هفته چهلم بارداری
به دلایل زیادی، در این هفته اولویت شما باید استراحت کردن باشد. سنگینی جنین و فشاری که به نیم تنهی پایینی شما وارد میکند، باعث ایجاد درد و فشار در زمان ایستادن و راه رفتنتان میشود.
یکی دیگر از دلایلی که شما نیاز به استراحت دارید، انقباضات براکستون هیکس است. همانطور که قبلا گفتهایم انقباضات کاذب با استراحت کاهش مییابند.
سعی کنید در این هفته، فکرتان را از مسائل بارداری و زایمان دور نگه دارید. فیلمهای مورد علاقهتان را تماشا کنید. روزتان را با خواندن کتابهای داستان و مجلات پر کنید. اگر شاغل هستید، دیگر وقت آن رسیده که مرخصی زایمان بگیرید و در خانه استراحت کنید.
پیاده روی در هفته چهلم، نه تنها به شروع انقباضات رحمی کمک میکند، بلکه باعث افزایش نشاط، تقویت قلب و ریه، تنظیم قند خون، تقویت روحیه و عضاتتان میشود.
مورد دیگری که باعث شروع انقباضات اصلی زایمان میشود، برقراری رابطه جنسی و به ارگاسم رسیدن شما است. در مقالات هفتههای گذشته دربارهی برقراری رابطه جنسی به طور مفصل توضیح دادهایم.
اگر فرزند دیگری در خانه دارید، حتما قبل از مراجعه به بیمارستان، شرایط را بر اساس سن و تصوراتش برایش توضیح دهید تا در نبود شما نگران نباشد.
زایمان در هفته چهل و یک بارداری
با وجود اینکه پیشرفت علم از کسی پنهان نیست، اما همچنان تشخیص دقیق سن بارداری و روز زایمان بسیار دشوار است. همانطور که قبلا گفتیم بارداری از اولین روز از آخرین دورهی قاعدگی محاسبه میشود. این مسئله یک مورد قراردادی بین پزشکان است.
برای محاسبهی سن بارداریتان میتوانید از ماشین حساب بارداری موشیما استفاده کنید.
بنابراین چون روز منعقد شدن نطفهی جنین در افراد مختلف، متفاوت است، امکان دارد که زایمان در تاریخی غیر از تاریخ تخمین زده شده، اتفاق بیفتد.
برخی از مادران، در هفتهی چهلم و یا قبل از آن زایمان میکنند. برخی دیگر هم ممکن است زایمانشان در هفتهی 41 بارداری باشد. چنانچه هفته چهلم تمام شود و فرزندتان به دنیا نیامده باشد، باید به منظور کسب اطمینان از سلامتی جنین، تست BPP یا همان بیوفیزیکال پروفایل انجام دهید.
بیشتر بدانید: هفته سی و دوم بارداری – تست بیوفیزیکال پروفایل
با انجام این تست، بسیاری از موارد از جمله تنفس جنین، وضعیت جفت، حجم مایع آمنیوتیک و… بررسی میشود.
پیشنهاد موشیما برای هفته چهلم بارداری
اگر فرزند دیگری در خانه دارید، با او و همسرتان اوقات خوشی را بسازید. محیطی پر از آرامش و عشق را در خانه ایجاد کنید.
به فرزندتان توضیحاتی دربارهی این مسئله بدهید، که به او به اندازهی خواهر یا برادر جدیدش عشق میورزید. تنها مسئلهای که وجود دارد این است که نوزادان در ابتدای تولدشان بسیار ناتوان هستند و تنها با مراقبت و توجه مادر، پدر و دیگر اعضای خانواده میتوانند زنده بمانند.
عکسهای نوزادی فرزند اولتان را مرور کنید و به او نشان دهید که او هم در روزهای ابتدایی تولدش نحیف و ناتوان بوده و شما تمام توجه و عشقتان را نثارش کردهاید تا اکنون بزرگ و توانا شده است.
تنها پیشنهادی که میتوانیم برای این روزهای پایانی داشته باشیم، این است که استراحت کنید و با عزیزانتان وقت بگذرانید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید