لوگو موشیما

هفته چهاردهم بارداری – احساس آرامش و سرزندگی

هفته چهاردهم بارداری
زهرا مهمانپرست نیم‌رخ

.

.

اکنون شما اولین هفته از سه ماهه‌ی دوم بارداری را پشت سر گذاشته‌اید. کمتر شدن حالت تهوع، بهبود خلق و خو، افزایش اشتها، بهبود اوضاع پوست و مو و …. به شما نوید می‌دهد که وارد دوران آرامش بعد طوفان شده‌اید. ما در این هفته قصد داریم تا مفصلا درباره‌ی وضعیت شما و فرزندتان، سلامت…

اکنون شما اولین هفته از سه ماهه‌ی دوم بارداری را پشت سر گذاشته‌اید. کمتر شدن حالت تهوع، بهبود خلق و خو، افزایش اشتها، بهبود اوضاع پوست و مو و …. به شما نوید می‌دهد که وارد دوران آرامش بعد طوفان شده‌اید.

ما در این هفته قصد داریم تا مفصلا درباره‌ی وضعیت شما و فرزندتان، سلامت فکری و جسمی و ملاقات با پزشک با شما صحبت کنیم.

همانطور که در مقالات قبل گفتیم، با شروع سه ماهه‌ی دوم، علائم اولیه و آزار دهنده‌ی بارداری کاهش یافته و وارد دوران ثبات می‌شوید. در ادامه پیشنهاداتی برایتان داریم که بتوانید از دوران شیرین بارداری نهایت لذت را ببرید.

با موشیما همراه باشید.

وضعیت شما در این هفته

با شروع هفته چهاردهم بارداری خلق و خوی شما ثبات بیشتری پیدا می‌کند و با کاهش حالت تهوع، افزایش اشتها و کاهش خطر سقط جنین، احوال بهتری خواهید داشت. اکنون زمان مناسبی برای رفت و آمد و معاشرت با دوستان و اقوام است.

تفریحات در دوران بارداری

از این هفته تغییرات ظاهری شما به وضوح قابل مشاهده می‌شود. حالا دیگر رحمتان به اندازه‌ای بزرگ شده که از لگن خارج شده و توسط پزشک قابل لمس است. گرچه هنوز رحم به طور کامل رشد نکرده است اما همین اندازه از رشد نیز باعث می‌شود تا شکمتان کمی جلو بیاید.

افزایش اندازه رحم ممکن است باعث دردهایی به نام درد لیگامان یا درد رباط گرد شود؛ که به صورت تیرکشیدنِ دو سمتِ لگن و یا قسمت تحتانی شکم احساس می‌شود. این دردها عموما با کمی استراحت یا تغییر حالت بدن بهبود می‌یابند.

ورم پا در بارداری

در هفته‌ی قبل درباره‌ی علائم این سه ماه صحبت کردیم؛ که شامل سوزش سر دل، گرفتگی یا خونریزی بینی و… می‌شوند. در این هفته ممکن است با علائم جدیدی مانند گرفتگی عضلات، احساس گرما، خروپف، واریس و تورم پاها، روبرو شوید.

برای پیشگیری از تورم پاها و واریس، سعی کنید تحرک داشته باشید. ورزش‌هایی مانند یوگا، ایروبیک در آب، پیاده روی و … تحت نظر پزشک متخصص، مفید هستند.

با افزایش حجم خون و خونرسانی بهتر به غدد پوست، ترشح چربی بیشتر شده و همین امر باعث می‌شود تا  پوست شفاف و صاف‌تر به نظر برسد. همچنین از علائم این هفته می‌توان به ضخیم‌تر و براق‌تر شدن موی سرتان هم اشاره کرد.

حرکات جنین در کدام هفته حس میشود؟

همانطور که در مقاله‌ی هفته قبل گفتیم، احتمالا حرکات جنین از حالا احساس می‌شود؛ اما این حرکات تنها به شکل بال زدن یک پروانه کوچک و یا ترکیدن حباب‌های کوچک زیر پوست حس می‌شود. اگر بارداری اولتان است، در چند هفته‌ی آینده حرکاتش را بطور واضح متوجه می‌شوید؛ اما اگر تجربه‌ی دوم و یا چندم بارداریتان است، زودتر این مسئله را حس خواهید کرد.

جنین در هفته 14 بارداری

وضعیت جنین در هفته چهاردهم بارداری

در این هفته فرزند دلبندتان به اندازه‌ی یک مشت گره کرده و یا یک لیموشیرین است. قد او به حدود 8-9 سانتی متر و وزنش کمی کمتر از 60 گرم رسیده است. حالا دیگر گردن او صاف شده و سرش به سمت بالا رفته است.

در سونوگرافی این هفته ممکن است حرکت بامزه‌ی مکیدن انگشت شست فرزندتان را مشاهده کنید. جالب است بدانید جنینی که در شکم مادر انگشت شست دست راستش را می‌مکد، احتمالا پس از تولد بیشتر تمایل دارد به سمت راست بدنش بخوابد.

تحقیقات نشان داده که راست دست یا چپ دست شدن کودک تا حد زیادی به دوران جنینی و رفلاکس مکیدن انگشت شست مرتبط است.

مکیدن انگشت شست توسط جنین

لانوگو یا کرک جنینی در هفته های قبل پوست فرزندتان را پوشش داده است؛ اما از این هفته موی ابروهایش هم شروع به رشد می‌کند.

بندناف جنین در این هفته تکامل یافته و دارای سه رگ خونی اصلی است. دو شریان و یک ورید توسط ماده‌ای ژلاتینی احاطه شده‌اند. ورید، خون حاوی اکسیژن و مواد غذایی را به جنین می‌رساند و وظیفه‌ی دفع مواد زائد و دی اکسید کربن از بدن، بر عهده‌ی شریان‌ها است.

اتفاق فوق العاده‌ای که برای شما در این هفته هیجان انگیز خواهد بود، تکامل یافتن استخوان‌های ظریف گوش داخلی جنین است. این به معنای آن است که از این هفته فرزندتان صدای شما را می‌شنود و عکس العمل نشان می‌دهد.

اکنون بهترین زمان برای آغاز برقراری ارتباط با او است. اگر چه هنوز جنسیت فرزندتان مشخص نیست اما فرصت مناسبی است تا برای انتخاب اسم او اقدام کنید. به زودی پس از سونوگرافی تعیین جنسیت، می‌توانید او را با نام خودش صدا بزنید.

از کی جنین صداها را میشنود؟

طبق تحقیقات انجام شده، شنیدن موسیقی به خصوص موسیقی کلاسیک در دوران جنینی، در افزایش هوش او پس از تولد بسیار اثرگذار است.

در این هفته صفرا در کبد تولید می‌شود؛ همچنین طحال در تولید گلبول قرمز همکاری می‌کند.

باید ها و نباید ها

هر ماده‌ای که مادر می‌خورد، می‌نوشد و یا استشمام می‌کند، از جفت رد شده و از طریق بند ناف به جنین می‌رسد. بنابراین آنچه شما مصرف می‌کنید، مستقیما روی رشد فرزندتان تاثیر می‌گذارد. پس شما به عنوان مادر وظیفه دارید با مصرف مواد سالم و مغزی از بدن خود و فرزندتان محافظت کنید.

ورزش در بارداری

هفته چهاردهم بارداری زمان مناسبی است تا با نظارت پزشک، ورزش را شروع کنید. شما می‌توانید به صورت انفرادی و با کمک پزشک، حتی از راه دور و در خانه حرکات ورزشی را انجام دهید. همچنین یکی دیگر از راه‌های‌ انجام ورزش‌ها، ثبت نام در کلاس‌های بارداری است

تمرینات ورزشی علاوه بر سلامت جسمی و آماده شدن برای زایمان آسان‌تر، برای بهبود روحیه‌تان نیز بسیار مفید است. شرکت در کلاس‌های گروهی به دلیل هم صحبتی با دیگر مادران، تبادل تجربیات و … به کنترل بهتر شرایط در دوران بارداری، کمک می‌کند.

کلاس های بارداری

در خصوص تغذیه در این دوران بهتر است از مواد غذایی طبیعی، سالم و تازه استفاده کنید. توصیه می‌کنیم مصرف نمک را در طول روز به 2400 میلی گرم کاهش دهید. مصرف بیش از حد این ماده در دوران بارداری باعث عوارضی مانند انباشت مایعات در بدن، تورم بدن، نفخ و فشار خون بالا می‌شود که در ادامه ممکن است منجر به زایمان زودرس، نارسایی کبدی و قلبی، پوکی استخوان و … شود.

از علائم این هفته می‌توان به سوزش سر دل اشاره کرد. در ادامه چند راه‌کار ساده برای کنترل سوزش سر دل پیشنهاد می‌کنیم:

  • بعد از صرف وعده‌ی غذایی تا نیم ساعت از دراز کشیدن خودداری کنید.
  • تعداد وعده‌های غذایی را بیشتر و حجم آن‌ها را کاهش دهید.
  • جویدن آدامس بعد از صرف غذا، به خنثی شدن اسید در مری کمک می‌کند.
  • نوشیدن آب در طول روز را افزایش دهید.
تغذیه در بارداری

در کنار رعایت این موضوعات به مصرف غذاهای سالم و طبیعی و غیر اسیدی نیز توجه بیشتری داشته باشید.

آشنایی با روند معاینات پزشکی

تعداد مراجعات به پزشک در هر مقطع از بارداری متفاوت است. به طور معمول بهتر است معاینات پزشکی طبق روند زیر پیش برود:

  • در شش ماه اول بارداری – هر ماه یک‌بار
  • در ماه‌های هفتم و هشتم بارداری – هر دو هفته یک‌بار
  • در ماه نهم بارداری –  هر هفته یک‌بار
معاینات روتین بارداری

در هر بار مراجعه به پزشک، ایشان مواردی را برای تایید سلامتی شما و روند رشد فرزندتان بررسی می‌کند. در ادامه به توضیح این معاینات روتین می‌پردازیم:

  • ثبت وزن مادر و بررسی وزنگیری
  • اندازه گیری و ثبت فشار خون
  • بررسی ضربان قلب جنین با استفاده از دستگاه داپلر
  • اندازه گیری ارتفاع رحم و بررسی رشد جنین

شنیدن صدای قلب جنین در این معاینات بسیار هیجان انگیز است. اگر همسرتان در این روزهای معاینه همراهیتان کند، او نیز شریک این لحظات ناب خواهد شد.

علائم نیازمند مراجعه به پزشک در بارداری کدامند

چه زمان با پزشک تماس بگیریم؟

با شروع سه ماهه‌ی دوم بارداری، ریسک سقط جنین به یک درصد کاهش پیدا می‌کند؛ با این وجود، اگر موارد زیر را مشاهده کردید، فورا با پزشک تماس بگیرید:

  • تب
  • نشت مایعات از واژن
  • خونریزی واژینال
  • تپش قلب
  • افت ضربان قلب

همانطور که قبلا گفتیم افزایش ترشحات در این ماه طبیعی است؛ به شرط آنکه سفید، بدون بو و یا با اندکی بو باشند؛ اما اگر ترشحات به رنگ زرد یا سبز و یا همراه با بوی زننده بود، حتما به پزشک اطلاع دهید.

یکی از عوارض عدم درمان عفونت در ماه‌های پایانی بارداری، پارگی کیسه آب و درنهایت زایمان زودرس است. بنابراین توجه به علائم و درمان به موقع آن، بسیار با اهمیت است.

اطلاع بارداری به اقوام

پیشنهاد موشیما برای هفته چهاردهم بارداری

همانطور که می‌دانید، در سه ماهه‌ی اول بارداری خطر سقط جنین بسیار بالا است. به همین دلیل بسیاری از زوج‌ها اعلام خبر خوش بارداریشان را به پایان سه ماهه‌ی اول موکول می‌کنند.

اکنون دو هفته از شروع سه ماهه‌ی دوم بارداریتان می‌گذرد. اگر تا کنون اقدامی برای اعلام بارداریتان نکرده‌اید، بهتر است هرچه سریعتر برای آن برنامه ریزی کنید.

برنامه ریزی صرفا به معنای تدارک مهمانی خاص و … نیست. بهتر است بدانید، گاهی برخی افراد سوالاتی خصوصی درباره‌ی بارداریتان می‌پرسند و شاید شما مایل نباشید که به آ‌ن‌ها پاسخ دهید. پس باید تمام جوانب را بسنجید و برایش برنامه ریزی کنید.

البته، احتمالا اکنون دیگر برجستگی شکمتان به حدی رسیده که به راحتی می‌توان متوجه وجود فرشته‌ی کوچکتان شد.