از لحظه‌ای که انتظار اولین فرزندتان را می‌کشید از همه جا می‌شنوید که علاقه‌مند کردن کودکان به کتاب و مطالعه چقدر مهم و حیاتی است. دلایل این موضوع تا حدودی مشخص است. مطالعه و علاقه به کتاب در مراحل مختلف کودکی به رشد ذهنی و رفتاری فرزندان کمک شایانی می‌کند.

در دنیای مدرن امروزی با وجود هجوم بازی‌های کامپیوتری، مشتاق کردن کودکان به کتاب سخت‌تر از گذشته شده است. مطالعه برای شکل‌گیری هویت فرهنگی و پرورش یک ذهن سالم و کنجکاو ضروری است.

خوشبختانه پرورش یک کودک علاقه‌مند به مطالعه سرگرم‌کننده و تا حدی آسان است. در ادامه‌ی مقاله چندین راه کاربردی و سرگرم‌کننده برای افزایش علاقه‌ی کودک به مطالعه و کتاب داستان را با هم مرور می‌کنیم.

فقط از روی متن، روخوانی نکنید

هنگام خواندن یک داستان برای فرزندتان، نباید صرفا از روی متن، روزنامه‌وار بخوانید. کودک را در روند ماجرا درگیر کنید. در هر صفحه از او سوالاتی درباره‌ی شخصیت‌های داستان بپرسید و از او بخواهید نظرش را بیان کند. گاهی از او بخواهید تا راه‌حل‌هایی برای شخصیت قصه ارائه دهد. همچنین خیلی مهم است که لحن و صدای خود را با روند داستان تغییر دهید. با این کار کودک داستان را به بیشتر حس خواهد کرد و همراه خواهد شد.

عنصر خنده همیشه جوابگوست

برای کودکان کوچکتر، کتاب‌های همراه با شعر و ریتم انتخابی فوق‌العاده هستند چون کودک می‌تواند قافیه‌ها را حدس بزند و خود را در روند داستان شریک کند. هنگام قصه گفتن برای کودک اصلا خجالت نکشید که با صدای بلند شعر بخوانید، از لهجه‌های مختلف استفاده کنید یا گاهی شکلک‌های بامزه درآورید. بگذارید کودک به شما بخندد و در دل بگوید: بیچاره مامان. لابد خیلی توی داستان غرق شده.

برای مطالعه زمان صرف کنید

مطالعه را به یک عادت روزانه تبدیل کنید. حتی اگر کودکتان هنوز عادت به نشستن و گوش کردن ندارد، پانزده دقیقه مطالعه در روز بهتر از هیچی است.

بگذارید کودک خودش کتاب‌ها را انتخاب کند

هرگز به کودکتان نگویید اجازه ندارد چیزی را بخواند. به عنوان مثال اگر کودک شما کتابی با تم ترسناک را می‌پسندد و شما نگران این هستید که این بر روی کیفیت خواب او تاثیر بگذارد، می‌توانید برخی از کتاب‌ها را فقط به طول روز محدود کنید. اگر فرزند شما کتابی را می‌پسندد که از نظر شما توهین‌آمیز است، بدترین کار ممکن محروم کردن او از خواندن آن است. برای حل این مشکل می‌توانید هر دو آن کتاب را بخوانید و بعد راجع به آن صحبت کنید؛ ولی به هیچ عنوان و تحت هر شرایطی کودکتان را به خاطر سلیقه‌اش شرمنده نکنید.

کودک را به کتاب‌های سریالی علاقه‌مند کنید

این کتاب‌ها شاید در ادبیات داستانی بهترین نباشند ولی کودک را به عاقبت شخصیت‌های داستان کنجکاو می‌کنند و این کنجکاوی باعث می‌شود تا به دنبال کتاب بعدی باشند. عموما نسخه‌های بعدی این کتاب‌ها به راحتی در کتابفروشی‌ها قابل دسترسند. همچنین همواره می‌توانید کودک را تشویق کنید تا نسخه‌ی بعد را از یک دوست امانت بگیرد. در این صورت این فرصت فراهم می‌شود تا با دوستش در مورد کتاب گفتگو کند و مهارت‌های اجتماعی و کلامی‌اش هم تقویت می‌شود.

گاهی کافیست که فقط عمل کنید

رفتاری که دوست دارید از فرزندتان ببینید را مدل کنید. بعد از ظهرها رو مبل بنشینید و با اشتیاق کتاب بخوانید. خانه را از کتاب‌ها پر کنید. در قفسه‌ها، روی میزها و درون سبدهای بازی. اگر کتاب خاصی برای کودک در نظرتان هست ولی او از خواندن آن طفره می‌رود، خود آن را بخوانید و آن را روی میزها رها کنید و هیچ نگویید. در بسیاری از مواقع کنجکاوی او تحریک می‌شود و به سمت کتاب می‌رود.

اگر فرزندتان هنوز به به مطالعه علاقه‌مند نیست، تسلیم نشوید

به شما قول می‌دهم که هنوز کتاب مناسب برای او را پیدا نکرده‌اید. ژانرهای مخلتف مثل تخیلی، علمی، شعر، زندگی‌نامه‌ها، کتاب‌های لطیفه، کتاب‌های ورزشی یا کتاب‌های کمیک را امتحان کنید. از یک آموزگار خوب یا یک کتابدار یا کتابفروشی معتبر کمک بگیرید و پیشنهادات آن‌ها را بشنوید. اگر کودکتان اختلال در یادگیری دارد و نمی‌تواند خودش کتاب را به تنهایی بخواند، شما برایش با صدای بلند بخوانید یا از کتاب‌های صوتی کمک بگیرید و با هم به آن‎ها گوش دهید.

کتاب‌هایی در مورد خود او تهیه کنید یا حتی بسازید

می‌توانید همراه با هم کتابی را به عنوان کاردستی درست کنید که قهرمانش فرزندتان باشد و داستان را خود او بنویسد. راجع به فعالیت‌های مورد علاقه‌اش یا مسائلی که هر روز با آن‌ها درگیر است. این فعالیت هم کیفیت روابطتان را بهبود می‌دهد و هم او را بسیار به کتاب علاقه‌مند می‌کند. همچنین بسیاری از شرکت‌ها وجود دارند که می‌توانید به آن‌ها کتاب‌هایی با اسم فرزندتان سفارش دهید. این کار باعث می‌شود آن‌ها خودشان را مانند یک تصویر در آینه، در صفحات کتاب به عنوان یک قهرمان ببینند. این به منزله‌ی یک ماجراجویی برای آن‌ها خواهد بود.

سخن آخر

علاقه‌مند کردن کودکان به مطالعه و کتاب، یک فرآیند زمانبر و پر از ماجراجوییست و نیازمند والدین دانا و صبور است. در دنیای امروز صرفا با ایجاد جذابیت و احترام به سلایق کودک می‌توانید او را مجاب کنید بین بازی با پلی‌استیشن و یا خواندن یک کتاب خوب، دومی را انتخاب کند. او را درگیر داستان‌ها کنید و همراه با او خیالپردازی کنید. دوستانش را دعوت کنید تا با هم داستان یک کتاب را بازی کنند، به کتابخانه بروید و برایش کارت عضویت بگیرید. می‌توانید با هم اخبار مربوط به جدیدترین کتاب‌ها را دنبال کنید و تصمیم بگیرید کتاب بعدی که می‌خرید چه باشد و همواره به یاد داشته باشید که یک کودک اهل مطالعه، حاصل والدین اهل مطالعه است.

همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید

دسته بندی‌های مقاله: سرگرمی و بازی
0 0 رای ها
1 ► امتیاز دهی ◄ 5
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

سبد خرید

0
image/svg+xml

No products in the cart.

بازگشت به صفحه محصولات