در بسیاری از خانواده‌ها، دعوای خواهر و برادرها، جزئی از زندگی روزانه است. همه‌ی ما دیده‌ایم که خواهر و برادرها بر سر هر مسئله‌ی کم اهمیتی مثل اینکه مداد چه کسی آبی‌تر است یا چه کسی دکمه‌ی آسانسور را فشار دهد یا… با هم درگیر می‌شوند. در این شرایط احتمالا به هم زبان درازی می‌کنند، اسم‌های بی‌ادبانه روی هم می‌گذارند یا حتی یکدیگر را کتک می‌زنند.

خیلی از اوقات نیز هر دوی آن‌ها به شما شکایت می‌کنند که رفتارتان عادلانه نیست و دیگری را بیشتر دوست دارید. بسیاری از والدین از این رفتارها گیج می‌شوند؛ چون در یک لحظه همه چیز آرام است و فرزندانشان دارند به خوبی با هم بازی می‌کنند و ناگهان در لحظه‎‌ی بعدی به خاطر یک اسباب بازی کهنه‌ی کثیف که از زیر مبل پیدا کرده‌اند بر سر یکدیگر فریاد می‌کشند.

چرا خواهر و برادرها دعوا می‌کنند؟

دلایل بسیاری می‌تواند باعث ایجاد دعوای خواهر و برادرها شود. بیشتر خواهر و برادرها نسبت به هم حس رقابت یا حسادت دارند و این می‌تواند منجر به درگیری آن‌ها شود. علاوه بر این عوامل دیگری نیز می‌تواند دلیل دعوای خواهر و برادر باشد، مثل:

  • نیازهای متفاوت: هر کودک در مرحله‌ی خاصی از رشد قرار دارد و قسمت‌های مختلفی از شخصیتش در هر حال شکل گرفتن است. برای مثال خردسالان بسیار بر روی مالکیت وسایلشان حساسند و اگر برادر یا خواهر کوچکشان وسایلشان را بردارد از کوره در می‌روند.
  • تفاوت خلق و خو: کودکان مانند بزرگسالان شخصیت‌های متفاوتی دارند و این می‌تواند سرآغاز حسادت یا خشم باشد. برای مثال ممکن است یکی از فرزندانتان برای دریافت محبت خودش را در آغوش شما بیندازد اما دیگری چنین شخصیتی نداشته باشد. این باعث می‌شود فرزندتان حس کند شما به خواهر یا برادرش بیشتر محبت می‌کنید.
  • نیازهای ویژه: برخی اوقات یکی از فرزندان خانواده به علت بیماری یا مشکلات یادگیری، ناخودآگاه توجه بیشتری دریافت می‌کند. این قضیه می‌تواند باعث تحریک حسادت دیگر فرزندان خانواده شود.

در ادامه برخی از راه‌حل‌های موثر برای جلوگیری از دعوای خواهر و برادرها را با هم مرور می‌کنیم:

صبور و آرام باشید

اگر فرزندانتان دارند بر سر مسئله‌ی پیش پا افتاده‌ای مثل اینکه غذای چه کسی بیشتر است، بحث می‌کنند؛ ولی فحش نمی‌دهند و کتک‌کاری نمی‌کنند، وسط گفتگوی آن‌ها وارد نشوید. بگذارید بحثشان را ادامه دهند تا به نتیجه برسند. اگر وسط هر بحث پیش افتاده‌ای وارد شوید و بخواهید دعوا را تمام کنید، تنها دست‌آوردتان این خواهد بود که هر دوی آن‌ها شما را مقصر خواهند دانست.

طرف هیچکس را نگیرید

به هیچ عنوان کسی را مقصر و دیگری را قربانی نشان ندهید. کاملا بی‌طرف بمانید و خونسردی خودتان را حفظ کنید. هر دوی آن‌ها را صدا کنید و با لحنی آرام بگویید: “مشکلتونو برام توضیح بدید تا یه راه‌حل براش پیدا کنیم.”

از آن‌ها بپرسید راه‌حلشان برای حل مشکل چیست. پس از آنکه به توافق رسیدید، هر دو را برای پیدا کردن راه‌حل تشویق کنید.    

قضاوت لحظه‌ای نکنید

اگر دیدید یکی از فرزندانتان به دیگری حمله می‌کند و موهایش را می‌کشد، سریعا او را دعوا نکنید. گاهی کودک مورد حمله، خواهر یا برادرش را تا سر حد جنون تحریک کرده است. در این شرایط سریعا آن‌ها را از هم جدا کنید. بنشینید تا هم قد کودک بشوید. سپس با لحنی قاطعانه بگویید: “زدن ممنوع. بگو چرا عصبانی هستی؟”

این رفتار باعث می‌شود حقیقت پشت ماجرا را بفهمید و بتوانید واکنش مناسبی نسبت به رفتار هر دو کودک داشته باشید.

مقایسه ممنوع

به هیچ عنوان فرزندانتان را با هم مقایسه نکنید. حتی مقایسه‌هایی که از نظر شما بی معنی هستند، برای آن‌ها بسیار معنی دارند. هیچگاه از جملاتی مثل: “ببین برادرت چقدر زود لباسشو پوشید” یا “یادبگیر، خواهرت همیشه مشقاشو به موقع می‌نویسه” استفاده نکنید.

 هیچوقت توانایی‌هایشان در سنین مختلف را مقایسه نکنید. این که چه کسی وزن بیشتری موقع تولد داشته، کدام زودتر حرف زده یا راه رفته و… ممکن است برای شما مهم نباشد، اما برای آن‌ها نقطه‌ی شروع حسادت است.

آن‌ها را از هم جدا کنید

اگر دعواهای آن‌ها طولانی و همراه با خشونت است، آن‌ها را به مدت یک روز از بازی با هم محروم کنید. به آن‌ها بگویید هر وقت اینگونه با هم دعوا کنند، امتیاز بازی با یکدیگر را از دست خواهند داد. مطمئن باشید پس از مدت کوتاهی از تنهایی بازی کردن خسته می‌شوند و آرزو می‌کنند که کاش خواهر یا برادرشان، کنارشان بود.

جریمه‌های معقول و بامزه تعیین کنید

می‌توانید یک تیشرت با سایز بزرگ تهیه کنید و هر وقت با هم دعوا کردند، مجبورشان کنید به مدت نیم ساعت، با هم این تیشرت را بپوشند. این تمرین، به افزایش مهارت برقراری ارتباط آن‌ها بسیار کمک می‌کند. همچنین دعوای آن‌ها را به شوخی و خنده بدل می‌کند.

همچنین می‌توانید به هر کدام یک شیشه بدهید و بگویید که از این به بعد، هر کس خواهر یا برادرش را اذیت کرد یا به او توهین کرد، باید هزار تومان از پول تو جیبی‌اش داخل شیشه‌ی خواهر یا برادرش بیندازد.

رفتار خوب را تشویق کنید

وقت‌هایی که فرزندانتان با آرامش و صلح در حال بازی کردن هستند، آ‌ها را نادیده نگیرید. با یک ظرف میوه یا بیسکوییت، کنار آن‌ها بروید و بگویید: ” خیلی خوبه که با هم کنار میاید و با هم بازی می‌کنید. من بهتون افتخار می‌کنم.” این توجه مثبت باعث می‌شود آن‌ها تلاش کنند تا این رفتار خوب را ادامه دهند.

از مشاور کمک بگیرید

در درصد کمی از خانواده‌ها، دعوای خواهر و برادرها از حد معمول شدیدتر است. اگر دعوای فرزندانتان بر روی زندگی زناشویی شما تاثیر گذاشته، اگر دعوای آن‌ها باعث مشکلات جسمی برای آن‌ها می‌شود یا باعث کاهش عزت نفس یا علائم افسردگی در آن‌ها شده، بهتر است که از یک مشاور خوب تقاضای کمک کنید.

سخن آخر

درست است که دعوای خواهر و برادرها می‌تواند بسیار اعصاب خرد کن باشد، ولی این جرو بحث‌ها، مزایایی نیز دارند. این جر و بحث‌ها توانایی مذاکره و حل مسئله‌ی آن‌ها را به شدت افزایش می‌دهد و حتی تمرین خوبی برای آموختن رابطه‌ی برابر است. اگر شما مانند یک بزرگسال دانا رفتار کنید و صبور و خونسرد باشید، خواهید دید که این دعواها، پایه و اساس صمیمیتی عمیق بین آن‌ها خواهد بود.

همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید

دسته بندی‌های مقاله: روانشناسی
0 0 رای ها
1 ► امتیاز دهی ◄ 5
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

سبد خرید

0
image/svg+xml

No products in the cart.

بازگشت به صفحه محصولات