افزایش اعتماد به نفس در کودکان یک امر حیاتی است. یکی از بزرگترین هدیههایی که والدین میتوانند به فرزندانشان دهند، اعتماد به نفس است. کودکی که کمبود اعتماد به نفس دارد کارهای جدید و چالشبرانگیز را امتحان نخواهد کرد؛ زیرا از شکست خوردن یا ناامید کردن دیگران میترسد.
کمبود اعتماد به نفس جلوی تجربه کردن و در نتیجه موفقیت و مطرح شدن آنها را میگیرد. همچنین کودکی که اعتماد به نفس ندارد، دوستان خوبی پیدا نمیکند، روابط اجتماعیش رشد نخواهد کرد و تنها خواهد ماند.
” ناامیدی” و “ترس” دشمنان اعتماد به نفس هستند. بنابراین به عنوان والدین وظیفهی شماست که کودکتان را هنگام انجام کارهای سخت تشویق کنید و به او کمک کنید تا اعتماد به نفسش را تقویت کند.
در ادامه راهحلهای موثر افزایش اعتماد به نفس در کودکان را با هم مرور میکنیم:
تلاش را تشویق کنید نه دستاورد را
در راه بزرگ شدن و رشد کردن، مسیر همیشه مهمتر از مقصد است. چه کودکتان در امتحان 20 میگیرد و چه 18، تلاشش برای درس خواندن را تشویق کنید. چه کودک در مسابقهی ورزشی گل پیروزی را به ثمر رساند و چه آن را به دلیل یک خطا از دست داد، باز هم زحماتش را تحسین کنید.
به هیچ وجه نگذارید کودک حس کند تلاشهایش بی ارزش هستند. در طولانی مدت، تلاش بی وقفه است که هم اعتماد به نفس و هم موفقیت را به همراه دارد.
او را به تمرین کردن تشویق کنید
بدون این که فشار بیش از حد به او وارد کنید، او را تشویق کنید تا فعالیتهای مورد علاقهاش را تمرین کند. بسیاری از افراد موفق و مطرح در زمینههای مختلف، تمرین مهارتهایشان را از کودکی (حتی سه سالگی) آغاز کردهاند.
تمرین کردن، اعتماد به نفس کودک در انجام کارهای مختلف را افزایش میدهد و همین اعتماد به نفس او را به سمت موفقیت پیش خواهد برد.
بگذارید مشکلاتش را خودش حل کند
اگر همیشه کارهای مشکل را برای کودک انجام دهید، او هرگز توانایی و اعتماد به نفس لازم برای حل مشکلات و مسائل روزمره را نخواهد داشت. کمک بیش از حد والدین، اعتماد به نفس و توانایی فکر کردن را از کودک میگیرد. نتیجهی متوسطی که کودک به تنهایی به دست میآورد به مراتب مفیدتر از نتیجهی عالیای است که شما برایش کسب میکنید.
کنجکاوی را تشویق کنید
گاهی اوقات سوالهای بی پایان کودکان خسته کننده میشود، ولی این کنجکاویهای مداوم باید مورد تشویق قرار گیرند. پرسیدن سوال روند مهمی در رشد کودکان است.
با ورود به مدرسه، کودکانی که والدین صبوری داشتهاند و به سوال پرسیدن تشویق شدهاند، چند قدم جلوتر از دیگران هستند. آنها اعتماد به نفس سوال پرسیدن از معلمها را خواهند داشت. این باعث میشود هم بهتر یاد بگیرند و هم محبوب باشند
کودک را به چالش بکشید
به کودک بگویید که برای رسیدن به اهداف بزرگ، باید آنها را به اهداف کوچکتر تقسیم کند. برای مثال اگر میخواهد دوچرخه سواری بدون چرخ کمکی را شروع کند؛ ولی از آن واهمه دارد، به او پیشنهاد دهید که اول فقط یکی از چرخهای کمکی را باز کند و مدتی با آن تمرین کند. به مرور آمادگی لازم برای باز کردن چرخ دیگر را پیدا خواهد کرد.
هیچگاه تلاشهای کودک را نقد نکنید
هیچ چیزی بیش از انتقاد، کودک را از تلاش کردن دلسرد نمیکند. این که بازخورد مثبت داشته باشید یا به او پیشنهاد بدهید خوب است؛ ولی هیچوقت به او نگویید که کاری را بد انجام میدهد. اگر کودک از شکست خوردن یا نا امید کردن شما بترسد، اعتماد به نفس انجام کارهای جدید را نخواهد داشت.
ارزش باخت را به او بیاموزید
یادگیری از اشتباهات باعث افزایش اعتماد به نفس میشود.؛ ولی این فقط در صورتی ممکن است که والدین به شکست کودک و اشتباهات او به عنوان فرصتی برای یادگیری نگاه کنند.
بیش از حد از کودک محافظت نکنید. گاه گاهی بگذارید اشتباه کند. این اشتباهات به او کمک میکند تا دفعهی بعد راهحلی پیدا کند و عملکرد بهتری داشته باشد. نگذارید از شکست خوردن بترسد.
نگذارید کودک نگرانی شما را بفهمد
کودک نکرانی شما را به منزلهی “نه” برداشت میکند. اگر شما محکم باشید و اعتماد به نفس داشته باشید، کودک نیز این اعتماد به نفس را به دست خواهد آورد. حتی اگر نگرانید، به کودک نشان ندهید.
او را به سمت دنیای واقعی سوق دهید
به کودک اجازه ندهید همیشه پشت صفحهی کامپیوتر یا تلویزیون قایم شود. او را تشویق کنید تا وارد دنیای واقعی شود و دوستان واقعی پیدا کند. اعتماد به نفس در دنیای مجازی، اگر چه خوب و حتی لازم است، زمین تا آسمان با اعتماد به نفس در دنیای واقعی فرق میکند.
بیشتر بخوانید: 10 راهحل موثر برای کنترل استفاده از وسایل الکترونیکی در کودکان
مقتدر باشید نه زورگو
سختگیری و کنترلگری بیش از حد والدین، اعتماد به نفس کودک را به مقدار زیادی کاهش میدهد. کودکی که عادت کرده والدینش به او بگویند چه کند و چه نکند، هیچگونه اعتماد به نفس برای تصمیمگیری مستقل نخواهد داشت.
هنگام رویارویی با مشکلات، کودک را تشویق کنید
مسیر زندگی پر از چالشها و مشکلات است. زندگی همیشه عادلانه نیست و هر کودکی باید دیر یا زود، این را یاد بگیرد. وقتی کودک با چالشی روبرو میشود، به او بگویید که رویارویی با این مشکلات او را قویتر خواهد کرد و به خاطر رویارویی با مشکلات به او افتخار میکنید.
سخن پایانی
ایجاد و رشد اعتماد به نفس در کودکان امری بسیار مهم و ضروری است. کودکی که کمبود اعتماد به نفس دارد، هیچگاه به سمت موفقیت نخواهد رفت. کودکانی که اعتماد به نفس ندارند، در سایهی ترس و نا امیدی زندگی میکنند و بسیاری از اوقات تنها هستند. به عنوان والدین، این امر به عهدهی شماست که با آگاهی و رفتار درست، اعتماد به نفس کودکتان را افزایش دهید.