کم خونی در کودکان مشکلی بسیار شایع است. حدود 20 درصد از کودکان در طول دوران رشدشان دچار کم خونی میشوند. کم خونی به طور کلی زمانی اتفاق میافتد که تعداد گلبولهای قرمز فرزند شما به میزان کافی نباشد. کمبود گلبولهای قرمز باعث میشود که میزان اکسیژن کافی به قسمتهای مختلف بدن کودک نرسد.
کم خونی در کودکان میتواند باعث مشکلات جدی در رشد جسمی آنها شود. همچنین در برخی موارد میتواند سبب تورم و درد در مفاصل کودکان باشد. در مواردی بسیار نادر، کم خونیهای بسیار شدید میتوانند به نوعی از سرطان خون نیز بدل شوند.
با توجه به موارد گفته شده، لازم است که اگر فرزندتان به کم خونی مبتلاست، سریعا آن را تشخیص دهید و در صدد درمان آن برآیید.
سوال ابتدایی این است که چه کودکانی بیشتر در معرض ابتلا به کم خونی هستند؟
ریسک ابتلا به کم خونی در کدام کودکان بالاتر است؟
- نوزادانی که پیش از موعد و با وزن کم متولد شدهاند
- کودکانی که در رژیم غذاییشان میزان کافی از آهن یا ویتامینهای لازم وجود ندارد
- بچههایی که تحت عمل جراحی خاصی قرار داشته یا طی یک اتفاق خون زیادی از دست دادهاند
- بچههایی که بیماریهایی مثل عفونتهای طولانی یا بیماری کبد یا کلیه را تجربه کردهاند
- کودکانی که کم خونی به صورت ارثی در خانوادهشان وجود داشته است
- کودکانی که در شرایط بد مالی قرار داشته و دچار سو تغذیه هستند
حال سوال اینست که چگونه باید بفهمیم فرزندمان به کم خونی مبتلاست یا خیر؟ در ادامهی مقاله علائم اصلی کم خونی در کودکان را با هم مرور میکنیم:
علائم مهم کم خونی در کودکان چیست؟
بسیار مهم است که کم خونی فرزندتان را در مراحل اولیه تشخیص دهید. تشخیص سریع باعث میشود که بتوانید بهتر و با خیال راحتتری پروسهی درمان را شروع کنید. در لیست زیر، تعدادی از مهمترین علائم کم خونی را مشاهده میکنید:
- ضربان قلب بالاتر از حد استاندارد
- نفس نفس زدن هنگام فعالیتهای معمول روزانه
- خسته شدن سریع و کمبود انرژی
- سرگیجهی شدید به ویژه هنگام ایستادن
- سردرد
- تورم یا زخم شدن زبان
- نامنظم شدن یا قطع قاعدگی در دختران نوجوان
- رنگ پریدگی یا زرد شدن پوست، چشم و دهان
- بهبود نیافتن زخمها یا رشد جسمی با سرعت کمتر از حد انتظار
- بد خلقی و تحریکپذیری
به رفتار و الگوی رشد فرزندتان دقت کنید. اگر یک یا چند علامت از علائم بالا را در فرزندتان مشاهده کردید، سریعا به فکر درمان او باشید.
در ادامهی مقاله با ما همراه باشید تا برخی از اصلیترین راهها برای درمان کمخونی در کودکان را با هم مرور کنیم:
سریعا به پزشک مراجعه کنید
به هیچ عنوان با سهلانگاری، مراجعه به پزشک را پشت گوش نیندازید. سریعا کودک را نزد دکتر ببرید و آزمایشهای لازم را انجام دهید. اگر پزشک برای فرزندتان دارو تجویز کرد، حتما آنها را سر وقت به کودک بدهید. اصلا این مسئله را شوخی نگیرید. رشد جسمی فرزندتان در گرو درمان این بیماری است.
اگر کودک با مزهی داروها مشکل دارد، از پزشک بپرسید که همین دارو به شکل قرص نیز وجود دارد یا خیر. اگر امکان جایگزینی وجود نداشت، سعی کنید با بازی و شوخی، دارو را به کودک بدهید. به هیچ عنوان بر سر خوردن داروها داد و فریاد راه نیندازید. شما قرار نیست اوضاع را بیش از این برای فرزندتان سخت کنید.
رژیم غذایی فرزندتان را کنترل کنید
از پزشک کودک بپرسید که آیا غذاهای خاصی هست که کودک نباید مصرف کند؟ اگر اینطور است، این غذاها را سریعا از رژیم غذایی کودک حذف کنید. همچنین از پزشک کودک یا یک متخصص تغذیه بخواهید تا یک برنامهی غذایی منطبق با شرایط فرزندتان برای او بنویسد.
سعی کنید تا برنامهی غذایی فرزندتان، مطابق با سلیقهی او باشد. اگر متخصص، غذایی را در برنامهی کودک قرار داده که او دوست ندارد، از او خواهش کنید تا در صورت امکان، آن غذا را با غذای مشابهی جایگزین کند. هدف این است که روند درمان تا حد امکان برای کودک نیز راحت باشد.
مراقب تداخل داروها با مواد غذایی خاص باشید
برخی مواد غذایی، باعث جلوگیری از جذب داروها در بدن کودک میشوند. از پزشک کودک راجع به این تداخلات بپرسید و آنها را در ذهنتان نگه دارید. چه فایدهای دارد اگر با کلی دردسر کودک را مجبور کنید که دارو بخورد و بعد با یک غذای اشتباه، به کل اثر آن را از بین ببرید؟
میزان خواب فرزندتان را کنترل کنید
کم خوابی، رابطهی مستقیمی با کم خونی در کودکان دارد. به الگوی خواب فرزندتان توجه کنید. اگر او شبها دیر میخوابد و صبحها دیر بیدار میشود، باید به او کمک کنید تا این الگو را اصلاح کند. خواب صبح به هیچ عنوان نمیتواند مزایای خواب شب را داشته باشد.
از پزشک کودک میزان خواب مناسب برای فرزندتان را بپرسید. طبق برنامهای که پزشک تعیین میکند، یک برنامهریزی شبانه انجام دهید. سعی کنید با بازی و راههای بامزه، کودک را به برنامهی خواب جدید عادت دهید. به هیچ عنوان زمان خواب را به صحنهی جنگ تبدیل نکنید. با صبوری و مهربانی همه چیز بهتر حل خواهد شد!
بیشتر بخوانید: 9 راه اصولی و کاربردی برای تنظیم وقت خواب کودکان
میزان فعالیت بدنی فرزندتان کنترل کنید
از پزشک فرزندتان بپرسید که آیا ورزش کردن برای فرزندتان لازم است یا خیر؟ همچنین میزان فعالیت بدنی روزانه برای فرزندتان را نیز از دکتر بپرسید. اگر ورزش کردن برای کودک ضرر ندارد، سعی کنید به میزان استاندارد، ورزش را در برنامهی فرزندتان بگنجانید.
همچنین اگر پزشک تشخیص داد که میزان فعالیت بدنی کودک بیشتر از حد توان اوست، سریعا اقدام کرده و میزان فعالیت بدنی روزانهی کودک را کاهش دهید.
سخن پایانی
کم خونی در کودکان بیماری شایعیست و در اکثر موارد نیز با درمان و تشخیص به موقع، حل میشود. به علائم فیزیکی و رفتارهای فرزندتان توجه کنید. اگر علائم کم خونی را در او مشاهده کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید و درمان را شروع کنید.
به هیچ عنوان هنگام خوردن داروها، غذا و یا خواب، به خشونت متوسل نشوید. سعی کنید با مهربانی و اقتدار کنترل اوضاع را به دست بگیرید. فرزند شما احتیاج به کمک شما دارد. با مطالعه و صحبت با پزشک، آگاهیتان را بالا ببرید تا بتوانید سریع پروسهی درمان را کامل کنید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید