مدیریت پرخاشگری کودکان: پرخاشگری در کودکان یکی از موارد چالشی است، که والدین نمیدانند چگونه باید با آن برخورد کرده و آن را مدیریت کنند. زمانیکه یک کودک نوپا اطلاعات بیشتری نسبت به محیط پیرامون خود پیدا میکند، تمایل دارد تا استقلال بیشتری پیدا کند، که نتیجه آن رفتارهای پرخاشگرانهایی است که از خود نشان میدهد. آنها نیاز دارند، تا خواستههایشان توسط والدین دیده شوند و به خواستههایشان توجه شود.
در ادامه این مطلب به شما میگوییم، که چگونه میتوانید تا نیازهای فرزند خود را برآورده کرده و همچنین بتوانید رفتارهای پرخاشگرانه کودک را مدیریت کنید.
اولین سوالی که در این موضوع مطرح میشود، این است که چرا کودکان به نصایح شما گوش نمیکنند؟
اگر شما به نیازهای کودک خود اهمیت ندهید، آنها نیز تمایلی نخواهند داشت تا به نصایح و صحبتهای شما گوش دهند. همچنین والدین عادت دارند، تا از کلمات باید و نباید در جملاتشان استفاده میکنند. کودک نوپا، به دلیل دامنه کوتاه کلماتی که دارد، متوجه دستورهای شما نمیشود.
معمولا زمانیکه که یک نوزاد در حال بازی کردن و یا انجام فعالیت مورد علاقه خود است، علاقهای ندارد تا از دستورات شما پیروی کند. اگر درخواستی از کودک خود دارید، هرگز درخواست خود را به صورت یک قانون بیان نکنید. همیشه درخواستهای خود را به صورت یک خواهش و با زبانی مهربان و دوستانه بیان کنید.
اگر کودکی احساس کند که شما از او انتقاد میکنید، دیگر به سخنان شما توجه نمیکند؛ در نتیجه انتقاد کردن از کودک را متوقف کنید. ممکن است که کودک شما دچار خطایی شود، هرگز او را به خاطر خطائی که منجر شده، دعوا و یا تنبیه نکنید. با او مانند یک دوست رفتار کنید. از او بخواهید تا اشتباه خود را جبران کند.
چگونه پرخاشگری کودکان را مدیریت کنیم؟
برای آنها داستان بخوانید
برای آنها داستانهایی بخوانید که شامل نکات بسیار مهم در زمینه اصول و روش زندگی کردن باشد. مثلا از اشعار حافظ یا سعدی برای آنها بخوانید. اجازه دهید تا کودکان با فرهنگ غنی سرزمین خود بیشتر آشنا شوند. یا داستانهایی را بخوانید که در متن این داستانها، نکاتی که برای آینده کودک بسیار مفید است را شامل شود.
بیشتر ببینید: بیش از 100 داستان کودکانه
با آنها بازی کنید
بازی درمانی یکی از روشهای نوینی است، که اخیرا روانشناسان کودک به آن اهمیت فراوانی میدهند. شما هنگامی که با کودک خود بازی میکنید، کودک میتواند تا کلیه هیجانات خود را از طریق بازی با شما در میان بگذارد. این موضوع باعث میشود، تا شما با احساسات و مشکلات کودک خود بیشتر آشنا شوید.
بیشتر بدانید: اهمیت آموزش و بازی درمانی در کودکان
با دقت به کودک خود گوش دهید
زمانیکه کودک شما از موضوعی ناراحت است، یا در مورد موضوعی میخواهد با شما صحبت کند، ابتدا زانو بزنید، تا کودک احساس راحتتری داشته باشد، سپس کنارش بنشینید و هنگام صحبت کردن، به دقت به چشمان کودک نگاه کنید. تا با این کار کودک متوجه شود، که شما به تمام صحبتهای او گوش دادهاید.
برای کودک خود وقت بگذارید
زمانی را برای بازی کردن، یا بیرون بردن کودک خود وقت بگذارید. تا کودک بتواند از طریق بازی کردن و یا رفتن به پارک، انرژی خود را تخلیه کند.
بیشتر ببینید: بیش از 100 نقاشی کودکانه
با کودک خود به آرامی صحبت کنید
اگر کودک شما، کودکی سرکش و عصبانی است و شما را ناامید میکند، شما به عنوان والدین یک کودک نوپا، باید آرام باشید. نباید به خاطر عصبانیت کودک، شما نیز خشمگین شوید. شما کاملا آرام باشید و به آرامی و بدون خشونت با کودک خود صحبت کنید.
ساده صحبت کنید
کودک نوپا به خاطر دامنه کلمات محدود، متوجه کلمات سنگین شما نمیشود. با کلمات ساده با کودک خود گفتگو کنید.
او را هدایت کنید
اگر از او کاری را خواستید، که انجام نداد و عصبانی شد، با جدیت و بدون پرخاشگری او را برای انجام دستوری که دادهاید، هدایت کنید. به عنوان مثال شاید از کودک خود خواسته باشید، که ظرف غذای خود را داخل سینک ظرفشوئی قرار دهد. او ممکن است که از دستور شما سرپیچی کند. دوباره تاکید کنید، که ظرف خود را داخل سینک بگذارد و به سینک ظرفشوئی اشاره کنید.
بیشتر بدانید: پرخاشگری در کودکان و مهمترین عواملی که باید بررسی کرد
پیشنهاد جایگزین دهید
به طور مثال اگر کودک شما ساعتی را مشغول دیدن تلویزیون است و رسانههای اجتماعی مسلما برای کودکان زیان بار هستند. به او نگوئید که دیگر وقت دیدن تلویزیون تمام شده است، بلکه میتوانید به او به جای دیدن تلویزیون، پیشنهاد دیگری دهید. مثلا به او بگوئید، که اکنون میخواهید او را به پارک ببرید.
عاقبت کار او را گوشزد کنید
اگر کودک شما در حال بازی کردن با اسباب بازیهایش بود و از ساعت خواب او گذشته بود، به او بگوئید که باید به اتاقش برود و بخوابد. اگر کودک شما گوش نکرد، به او اخطار دهید و بگوئید اگر تا 10 دقیقه دیگر به اتاقش نرود، فردا نمیتواند تا کارتون مورد علاقه خود را ببیند.
به او کمک کنید
فرض کنید، که قرار است به همراه فرزند خود شام به رستوران بروید و فرزند شما مشغول بازی کردن است و قبول نمیکند تا اسباب بازیهایش را جمع کند، به کودک خود کمک کنید تا اسباب بازیهاش را جمع کند. همچنین به او پیشنهاد دهید که اگر لجبازی نکند، برایش بستنی مورد علاقهاش را خواهید خرید.
سخن نهایی
مدیریت کردن پرخاشگری کودکان، برای والدین کاری دشوار است. اما اگر شما مهمترین نکات طلایی در مورد مدیریت کردن پرخاشگری کودکان را بدانید و رعایت کنید، به راحتی میتوانید، تا پرخاشگری و لجبازی یک کودک را مدیریت کنید.