کودکان هم مانند بزرگسالان با چالشها و مشکلاتی روبه رو هستند که برای حل این مشکلات و چالشها نیاز به یک پزشک متخصص دارند. چالشهایی مانند غم و ناراحتی، عصبانیت و پرخاشگری، نگرانی، اضطراب و یا استرس. تفاوت مهمی که کودکان با بزرگسالان دارند این است که آنها نمیتوانند احساسات و یا افکار خود را بازگو کنند در نتیجه نسبت به اتفاقاتی که برایشان میافتد واکنش های متفاوتتری را نشان میدهند. اتفاقاتی مانند شب ادراری، ترس از تنهایی، ترس از تاریکی و خیلی از مشکلاتی که کودکان ما ممکن است به آن گرفتار شوند.
بازی درمانی
یکی از موثرترین گام هایی که می توان به ارزیابی سلامت عاطفی و یا روانی کودکان پرداخت، بازی درمانی است. در اینجا به کودک مقداری اسباب بازی داده میشود و از او می خواهند تا با این اسباب بازی ها بازی کند.
همزمان که کودک با این اسباب بازی ها بازی می کند، پزشک متخصص به تحلیل رفتارهای او می پردازد و سپس میزان سلامت عاطفی و یا روانی کودک را بررسی می کند.
بیشتر بدانید: 9 دسته از رفتارهای شناختی در کودکان
همچنین بازی درمانی به کودک این امکان را می دهد تا با مسائل و مشکلاتش روبه رو شود و بتواند به راحتی احساسات و عواطف خود را در مورد آن بیان کند.
رفتار درمانی
متخصص به بررسی رفتارهای کودک پرداخته و رفتارهای هنجار و ناهنجار او را تشخیص میدهد. سپس با کمک والدین کودک سعی میکنند تا رفتارهای هنجار کودک را پررنگ و رفتارهای ناهنجار کودک را کمرنگ و در نهایت حذف کند.
اگر کودکی دارای رفتارهای ناهنجار باشد و این رفتارها در او تشخیص داده نشود، زمانیکه او به سن بزرگسالی رسد با مشکلات جدی تری روبه رو خواهد شد.
پس درمان رفتارهای ناهنجار کودکانمان را دست کم نگیریم.
استعدادیابی در کودکان
کشف استعداد در کودکان از اهمیت زیادی در تربیت او برخوردار است. پیدا کردن استعداد کودک میتواند به او کمک کند تا علاقهمندیهای خود را پیدا کند و در دوران جوانی به کسب دانش و مهارتی که به آن علاقه دارد، بپردازد.این موضوع باعث میشود تا کودک در آینده با مشکلات کمتری روبه رو شود.
هر فردی در یک زمینه میتواند عملکرد بالایی داشته باشد و در زمینهای می تواند عملکرد متوسط و یا پایینی داشته باشد. این مهم است که بدانیم فرزاندانمان در چه زمینهای دارای مهارت بالایی هست و او را تشویق کنیم تا مهارتهای خود را تقویت کند و آیندهای موفق و سازنده داشته باشد.
آموزش مهارتهای زندگی
لازم است تا هر فردی مهارتهای زندگی از جمله رفتارجراتمندانه، تصمیم گیری و تفکر نقاد را در زندگی شخصی خود بداند و از آن به خوبی استفاده کند.
بیشتر بدانید: روانشناسی کودک چیست و چرا مهم است؟
اما چه خوب میشود که بتوانیم تا کودکان و نوجوانان خود را در همان سالهای اولیه زندگی با این مهارتها آشنا کنیم. به طور مثال اگر نوجوان ما با این مهارت آشنایی کامل داشته و بتواند از آن به خوبی استفاده کند، میتواند در مقابل وسوسه یا پیشنهاد همسالانش جهت استفاده از مواد مخدر مقاومت کند. یا اگر کسی به او پیشنهاد غیراخلاقی دهد میتواند تا جلوی یک اتفاق ناگوار را بگیرد.
برآمدن از پس مسئولیت های فردی و اجتماعی در زندگی، همواره بخشی از واقعیت زندگی انسان بوده است که در ادوار مختلف به اشکال گوناگون نمود و بروز داشته است.