ورود یک خواهر یا برادر جدید، میتواند تعادل خانواده را برای مدتی بر هم بزند. فرزند قبلی شما چند سال، تنها کودک در خانه بوده و تمام توجهات را به خودش جلب میکرده. با ورود یک فرزند جدید، او باید با این قضیه کنار بیاید که دیگر تنها مرکز توجه خانه نخواهد بود.
این قضیه میتواند باعث به وجود آمدن احساسات مختلفی در فرزند شما شود. حسادت، گوشهگیری یا در مواردی پرخاشگری از احساسات و رفتارهای معمول در این زمان هستند. اما نگران نباشید. راههای اصولی و زیادی وجود دارند که میتوانید با استفاده از آنها، فرزندتان را برای ورود یک خواهر یا برادر جدید آماده کنید.
در ادامهی مقاله با ما همراه باشید تا تعدادی از این راههای کاربردی را با شما در میان بگذاریم:
با کودک در مورد به دنیا آمدن خودش صحبت کنید
داستانهای تولد، حتی برای بزرگسالان نیز شنیدنی و جذاب هستند. چه برسد به کودکان که هرچیزی را هیجان انگیز و جادویی میبینند. برای کودک تعریف کنید زمانی که او را باردار بودید، چقدر همه خوشحال و هیجانزده بودند. عکسهای سونوگرافی و عکسهای بارداریتان را به کودک نشان دهید.
به کودکان نوپا و خردسال اینگونه توضیح دهید:” یه خورده از عشق مامان با یه خورده از عشق بابا قاطی شد و تو به وجود اومدی. تو معجزهی کوچولوی دوست داشتنی ما بودی.” با این تعاریف، فرزندتان میفهمد که تولد و به دنیا آمدن یک فرزند جدید بسیار هیجانانگیز است و همه از آن خوشحال خواهند شد.
همچنین کودک میفهمد که همهی شما به همان اندازه که برای به دنیا آمدن خواهر یا برادرش هیجانزده هستید، در گذشته چشم به راه و مشتاق تولد او نیز بودهاید.
چند مراقب جدید پیدا کنید و کودک را به آنها عادت دهید
مراقبت از نوزاد، زمان و انرژی زیادی از شما میگیرد. این بدین معناست که شما ناخودآگاه زمان کمتری برای فرزند اولتان خواهید داشت. شما باید فرد یا افرادی پیدا کنید که بتوانند توجه و زمانی که فرزندتان به آن نیاز دارد را به او بدهند.
خواه پدربزرگ و مادربزرگ، خاله یا حتی یک پرستار بچهی خوب، شما باید حتما فرزندتان را به فرد قابل اعتمادی بسپارید. قبل از به دنیا آمدن نوزاد، مطمئن شوید که کودک در کنار این افراد احساس راحتی میکند و به ماندن در کنار آنها عادت کرده است.
با فرزندتان اینگونه صحبت کنید:” وقتی نینی به دنیا بیاد، مامان یه مدتی مجبور میشه خیلی از اون مراقبت کنه. آخه اون مثل تو بلد نیست خودش لباس بپوشه یا غذا بخوره. واسه همین من میخوام بعضی روزا تو رو بفرستم پیش مامان بزرگ که مطمئن بشم حوصلهات سر نمیره و بهت خوش میگذره.”
با فرزندتان رفتار ملایم و آرام را تمرین کنید
کودکان خردسال هنوز نمیتوانند هیجانات خود را به درستی کنترل کند. آنها عروسکهایشان را فشار میدهند و یا وسایل را پرت میکند. این قضیه میتواند نگران کننده باشد؛ زیرا اینگونه رفتارها میتوانند نوزاد در خطر قرار دهند.
قبل از به دنیا آمدن نوزاد، با فرزندتان ملایمتر رفتار کردن را تمرین کنید. میتوانید از یک عروسک برای تمرین کمک بگیرید. به کودک اینگونه توضیح دهید:” عزیزم این عروسک خیلی کوچولوعه. ما فقط باید آروم نوازشش کنیم. اگر فشارش بدیم حتما دردش میگیره.”
به فرزندتان توضیح دهید که توپ بازی کردن و چیز پرت کردن در خانه ممنوع است چون کار خطرناکیست. توپ بازی کردن را به پارک یا حیاط خانه محدود کنید تا فرزندتان حس نکند همه چیز را از دست داده است.
احساسات فرزندتان را تایید کنید
این طبیعیست که وقتی با یک نوزاد جدید به خانه برمیگردید، فرزند بزرگتان احساس حسادت یا عصبانیت کند. به هیچ عنوان کودک را به خاطر احساساتش سرزنش نکنید. به جای این کار سعی کنید با همدلی و مهربانی، به او کمک کنید.
میتوانید چیزی شبیه به این بگویید:” حتما الان که یه بچهی جدید تو خونست، کمی ناراحتی و حس میکنی که شاید ما مثل قبل برات وقت نداشته باشیم. ولی من میخوام بدونی که من هنوزم مثل قبل دوستت دارم و تو برای من خیلی خاص و دوست داشتنی هستی.”
بیشتر بخوانید: دعوای خواهر و برادرها: علتها و راههای پیشگیری
برای فرزندتان وقت با کیفیت صرف کنید
حتی شده یک ساعت در روز، با فرزندتان بازی کنید و با او حرف بزنید. شما باید هر روز به کودک یادآوری کنید که هنوز هم او را بی نهایت دوست دارید و عاشقش هستید. لازم است که بعد از به دنیا آمدن نوزاد نیز، زمانهایی را فقط با فرزند بزرگتان و بدون حضور نوزاد صرف کنید.
میتوانید نوزاد را برای یک ساعت به پدرش بسپارید و با فرزندتان به پارک بروید یا حتی در اتاقش با او بازی کنید. نگرانیهایتان را کنار بگذارید. با این کار به پدر خانواده نیز فرصت میدهید تا کمی در نگهداری از نوزاد کمک کرده و احساس تعلق کند.
به فرزندتان کمک کنید از نقش خواهر یا برادر بزرگتر لذت ببرد
به کودک بگویید که نقش یک خواهر یا برادر بزرگتر چقدر مهم است. برایش از داستانهای خودتان و خواهر و برادرهایتان تعریف کنید. به او بگویید که خواهر یا برادر، یک دوست عالی و وفادار برای تمام عمر است.
اگر پدربزرگ، مادریزرگ یا دیگر اقوام شما برای بازدید نوزاد میآیند، به آنها بگویید به جای خرید هدیه برای نوزاد، برای فرزند بزرگترتان هدیه بگیرند. فراموش نکنید که نوزاد هنوز درکی از این هدیهها ندارد ولی فرزند بزرگترتان خیلی خوب این ماجرا را درک میکند.
هنگام دادن هدیهها به فرزندتان میتوانید چنین جملاتی بگویید:” مامان بزرگ این هدیه رو برای تو آورده چون تو یه خواهر بزرگتر خیلی خوب برای داداش کوچولوت هستی.” با این کار این پیام را به فرزندتان میدهید که با به دنیا آمدن یک خواهر و برادر جدید، قرار است منافع او هم بیشتر شود.
بگذارید فرزند بزرگترتان هم در مراقبت از نوزاد مشارکت کند
اصلا نگذارید کودک حس کند که او را از داستان خانواده کنار گذاشتهاید. میتوانید کارهای کوچک نوزاد را به فرزندتان بسپارید. برای مثال میتوانید از او بخواهید تا جوراب نوزاد را بپوشاند یا برایش شعر بخواند تا آرامش کند.
یادتان نرود که بعد از انجام کار، اینگونه از فرزندتان قدردانی کنید:” من واقعا بهت افتخار میکنم که تو کارای خواهر کوچولوت کمک میکنی. این نشون میده که تو واقعا یه داداش بزرگتر مهربونی و من واقعا دوستت دارم.”
سخن پایانی
به دنیا آمدن یک خواهر یا برادر جدید، تغییری بزرگ در زندگی یک کودک خردسال است. سعی کنید کمی به کودک زمان بدهید تا با احساساتش کنار بیاید. به هیچ عنوان کودک را به خاطر احساسات منفیاش سرزنش نکنید.
هر روز به کودک یادآوری کنید که چقدر او را دوست دارید و هیچ چیز نمیتواند این احساس شما را از بین ببرد. بگذارید فرزند بزرگتان نیز بخشی از معادلهی رشد نوزاد باشد. یادتان باشد که این زمان سخت نیز میگذرد. اگر آگاهانه و درست رفتار کنید، چند سال دیگر دو دوست جدا نشدنی برای هم خواهند بود.