اعتیاد نوجوانان به موبایل یکی از نگرانیهای اصلی خانوادههای دنیای ماست. امروزه تلفنهای همراه بخشی جدا نشدنی از زندگی نوجوانان هستند. از چت کردن در پیام رسانهای مختلف تا سر زدن به وبسایتها و گشت و گذار در شبکههای اجتماعی، همه و همه مواردی هستند که نوجوانان روزانه با آنها سروکار دارند.
استفادهی معمولی و در حد معقول از وسایل الکترونیکی، برای نوجوانان ضروری و حتی مفید است؛ اما چه اتفاقی میافتد اگر این استفادهی معمولی به یک استفادهی شبانه روزی و اعتیاد تبدیل شود؟ اعتیاد به موبایل در نوجوانان امری جدی و آسیبزاست که باید به سرعت از راه اصولی پیگیری شود.
اعتیاد به تلفن همراه نشانههایی مانند اضطراب، استرس، افسردگی و پرخاشگری دارد. البته باید توجه داشت که گاهی اعتیاد به موبایل باعث افسردگی و اضطراب میشود. در برخی دیگر از موارد، افسردگی یا مشکلات روانی باعث اعتیاد نوجوانان به موبایل میشوند.
علائم اصلی اعتیاد نوجوانان به موبایل چیست؟
ممکن است برای شما دشوار باشد که فرق بین استفادهی معمولی و اعتیاد به تلفن همراه را در فرزندتان تشخیص دهید. حتما توجه کیند که اعتیاد به تلفن همراه علائم هشدار دهندهای دارد. اگر فرزندتان این علائم را از خودش بروز میدهد، احتمال دارد که به استفاده از تلفن همراه اعتیاد داشته باشد:
- بروز اضطراب و استرس بیش از حد هنگام دوری از موبایل یا قطعی اینترنت
- بروز افسردگی، بیتفاوتی و پرخاشگری
- چک کردن مرتب گوشی یا سر زدن به اپلیکیشنهای مختلف به صورت مکرر
- تغییر محسوس در عادات روزمره ( ساعت خواب، رژیم غذایی و…)
- کاهش یا افزایش وزن شدید و محسوس
- خستگی و بیحالی مداوم
- کنارهگیری از جمعهای واقعی و منزوی شدن
- مشکل در تمرکز و توجه
- کاهش عزت نفس
- بیتوجهی به سایر فعالیتها مثل تکالیف مدرسه یا تمرینات ورزشی
- گردن درد و سردردهای مزمن
- تجربهی سندروم ویبره؛ یعنی نوجوان احساس کند تلفنش میلرزد، در صورتی که اینطور نیست
- استفاده از موبایل هنگام رد شدن از خیابان یا هنگام رانندگی
اثرات مخرب اعتیاد نوجوانان به موبایل چیست؟
اعتیاد به وسایل الکترونیکی، مسئلهای بسیار جدیست که میتواند مضرات فیزیکی، اجتماعی و روانی برای نوجوانان به همراه داشته باشد. در ادامه برخی از اثرات مخرب اعتیاد به تلفن همراه را با هم مرور میکنیم:
- از بین رفتن ارتباطات عصبی در مغز که اتصال بین احساسات، تصمیمگیری و کنترل هیجانات را برقرار میکنند
- افزایش میل به استفاده از نوشیدنیهای الکلی، سیگار و مواد مخدر
- افزایش میل به داشتن رژیم غذایی ناسالم و استفاده از فست فودها و مواد قندی
- ایجاد انزوای اجتماعی و تنهایی شدید
- خارش و التهاب چشم و در نهایت کاهش قدرت بینایی
- ایجاد مشکلات استخوانی مخصوصا در ناحیهی مهرههای گردن
- تصادفات رانندگی، زمین خوردن و… به خاطر عدم تمرکز و کار مداوم با تلفن همراه
همانطور که مشاهده کردید، اعتیاد به اینترنت و تلفن همراه، میتواند بسیار برای نوجوانان خطرناک باشد؛ اما راه حل موثر چیست؟ در ادامه با ما همراه باشید تا چند راهحل موثر در این زمینه را با هم مرور کنیم:
سرگرمیهای جدید برای او پیدا کنید
اگر فرزندتان هیچ کاری برای انجام دادن نداشته باشد، بدیهی است که به سراغ موبایلش میرود. اگر میخواهید او گوشیاش را کنار بگذارد، باید فعالیتهای جایگزین برایش پیدا کنید. میتوانید چند کلاس ورزشی به او پیشنهاد دهید و اسمش را در یکی از آنها ثبت نام کنید.
همچنین میتوانید دوستانش را برای عصرانه دعوت کنید یا با هم به سینما بروید. توجه کنید: تا زمانی که فرزندتان کاری برای انجام داشتن نداشته باشد، نمیتوانید انتظار داشته باشید قید تلفنش را بزند.
سرزنش، سرکوفت و مقایسه ممنوع
به هیچ عنوان جملاتی مثل این نگویید:” همش وقتتو پای گوشیت میذاری و کارای بیهوده میکنی. تو هیچوقت پیشرفت نمیکنی.” یا ” یکم از پسرخالت یاد بگیر. هم ورزش میکنه هم نمرههاش خوبه. اما تو همش سرت تو گوشیته و الکی میچرخی.”
شما تصور میکنید که با این جملات به نوجوان انگیزه میدهید؛ اما به هیچ وجه اینطور نیست. شما با اینکار، عزت نفس او را خرد میکنید و کاری میکنید تا او از شما بیزار شود. این کار باعث میشود او منزویتر شود و بیشتر به تلفنش پناه ببرد!
به جای این جملات میتوانید با مهربانی چیزی شبیه به این بگویید:” نظر خودت چیه که یه ورزش یا یه هنر جدید یاد بگیری؟ به نظر من الان که تو این سن هستی خیلی سریع یاد میگیری و پیشرفت میکنی. وقتی هم بزرگتر شدی حتما به دردت میخوره.”
بیشتر بخوانید: چرا مقایسه کردن کودکان کاری اشتباه است؟
الگوی خوبی باشید
اگر خودتان صبح تا شب در اینستاگرام میچرخید، چگونه انتظار دارید فرزندتان فعال و کوشا باشد؟ برای زندگیتان برنامهریزی کنید. ورزش کنید، کتاب بخوانید و با دوستانتان وقت بگذرانید. اگر فرزندتان ببیند که شما با این روش زندگی چقدر شاداب و سرحال هستید، حتما از شما تقلید خواهد کرد.
کمک حرفهای بگیرید
اگر اعتیاد فرزندتان به تلفن همراه خیلی شدید است و باعث شده تا تمام شب را نخوابد یا پرخاشگر و عصبی شود، حتما باید با یک مشاور خوب صحبت کنید. حتما در نظر داشته باشید که این مسئله، مسئلهای نیست که به تنهایی بتوانید آن را حل کنید.
به هیچ عنوان از کمک گرفتن خجالت نکشید. این کار نشان میدهد شما والدین مسئولی هستید که به فرزندتان و آیندهی او اهمیت میدهید.
سخن پایانی
اعتیاد نوجوانان به موبایل، امری بسیار نگران کننده و شایع در دنیای ماست. اگر علائم اعتیاد به تلفن همراه را در فرزند نوجوانتان مشاهده کردید، سریعا به فکر راهکارهای اصولی و کمک حرفهای باشید. توجه داشته باشید که سرزنش و سرکوفت اوضاع را بهتر نخواهد کرد. شما باید مسئولانه و با مهربانی به فرزندتان کمک کنید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید