لوگو موشیما

هفته سوم بارداری – لقاح و لانه گزینی بلاستوسیت

هفته سوم بارداری
زهرا مهمانپرست نیم‌رخ

.

.

درسته! همچنان خبری از جنین نیست. اما دیگر انتظارتان رو به پایان است. در این هفته تخمک آزاد شده، با اسپرم ملاقات کرده و بارور می‌شود. بعد از بارور شدن تخمک به آن زیگوت گفته می‌شود. زیگوت به سرعت شروع به تکثیر می‌کند. و در نهایت به توپی کوچک که با چشم غیر مسلح قابل…

درسته! همچنان خبری از جنین نیست. اما دیگر انتظارتان رو به پایان است. در این هفته تخمک آزاد شده، با اسپرم ملاقات کرده و بارور می‌شود. بعد از بارور شدن تخمک به آن زیگوت گفته می‌شود.

زیگوت به سرعت شروع به تکثیر می‌کند. و در نهایت به توپی کوچک که با چشم غیر مسلح قابل رویت است تبدیل می‌شود. این توپ کوچک که حالا متشکل از صدها سلول است را بلاستوسیت می‌گویند. از همان لحظه لقاح، اولین سفر زیگوت شروع می‌شود. حدودا 6 روز زمان می‌برد تا از لوله فالوپ به رحم برسد. به محض رسیدن به رحم خود را در دیواره‌ی آن جای داده و لانه‌گزینی انجام می‌شود.

علائم لانه‌گزینی چیست؟

لانه‌گزینی بلاستوسیت در دیواره‌ی رحم، کاملا بدون درد است. اما علائمی دارد که می‌توانید از طریق آن‌ها متوجه این تاریخ مهم شوید. در لیست زیر به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • استرس و اضطراب
  • لکه‌بینی (30درصد از بانوان خونریزی صورتی رنگ و اندک دارند)
  • احساس گرفتگی و درد خفیف در کمر
  • نفخ
  • سردرد
  • تکرر ادرار
  • حساس شدن پستان
  • نوسانات خلقی
  • قوی شدن حس بویایی

این علائم در همه‌ی بانوان یکسان نیست و شاید شما فقط یک مورد از لیست بالا را احساس کنید. در هر صورت این نشانه‌ها مشخص کننده‌ی جای‌گیری بلاستوسیت در اندومتر رحم است.

در برخی مواقع ممکن است بلاستوسیت به دیواره‌ی رحم نرسد و خارج از رحم شروع به رشد کند . ویا نتواند به دیواره‌ی رحم بچسبد، در این موارد، بارداری، ناموفق خواهد بود.

لانه گزینی چیست

آغاز شگفت انگیز دوران بارداری

بله! بالاخره انتظار به پایان رسید. اکنون شما قدم در راه زیبای مادر شدن گذاشته‌اید. هرروز می‌توانید شاهد رشد جنین و تغییرات بدن خود باشید. برخی بانوان از دنبال کردن تغییرات بدنی خود و فرزندشان در این 9 ماه شگفت انگیز، لذت می‌برند. اگر شما هم بانوی خوش ذوقی هستید، با ما در روند بارداری هفته به هفته همراه باشید.

وضعیت شما در هفته سوم بارداری

شما در این هفته هنوز از بارداری خود مطلع نیستید. تا انتهای این هفته علائم لانه‌گزینی و احساسات جدیدی در شما پدیدار می‌شود. کم‌کم پی به باردار بودنتان می‌برید. در این روزها بعد از لانه‌گزینی و افزایش هورمون‌های استروژن و پروژسترون حالات جدیدی را تجربه می‌کنید. ممکن است دچار حالت تهوع، علاقه به مواد غذایی خاص و یا تنفر از غذاهای دیگر (ویار) و … شوید.

این تازه اول راه است! این تغییرات ممکن است منجر به کاهش وزنتان شود. نگران نباشید! با مراجعات مرتب به پزشک متخصص، انجام توصیه‌های او و ورود به سه ماهه دوم بارداری بهتر می‌شوید.

تغییرات این دوران با پریود نشدنتان در پایان هفته‌ی چهارم تکمیل می‌شود. بنابراین شما ترغیب به استفاده از تست بارداری خانگی(بیبی چک) شده و درست همان زمان متوجه بارداریتان می‌شوید.

وضعیت جنین در هفته سوم بارداری

وضعیت فرزندتان در هفته سوم بارداری

جالب است بدانید از لحظه‌ی لقاح ویژگی‌های ژنتیکی فرزندتان مانند رنگ مو، چشم و حتی جنسیت او مشخص شده است. اما این ویژگی‌ها فعلا صرفا در DNA ایجاد شده است. با تکامل جنین در سونوگرافی تعیین جنسیت، دختر یا پسر بودن فرزندتان، توسط پزشک تایید می‌شود.

همانطور که گفتیم، در هفته سوم بارداری زیگوت درحال سفر به سمت رحم است. در بین راه با تقسیم سلولی تبدیل به بلاستوسیت شده و در نهایت در پایان این هفته در دیواره رحم لانه‌گزینی می‌کند.

لانه‌گزینی بلاستوسیت در هرکجای دیواره‌ی رحم صورت گیرد، همان مکان، محل تشکیل جفت ‌می‌شود. جفت مواد مغذی و اکسیژن را در طول 9 ماه بارداری از بدن شما به جنین منتقل می‌کند.

در مراحل رشد، بلاستوسیت درحین تغذیه از مادر به رویان تبدیل می‌شود و بعد به مرور جنین شکل می‌گیرد.

از سلول‌های خارجی بلاستوسیت، اتصالات ریشه مانندی به نام پرز (ویلوزیته) بیرون می‌آید. ویلوزیته‌ها به داخل بافت اندومتر (دیواره) رحم نفوذ می‌کنند. تا زمان تکامل جفت و بند ناف، وظیفه‌ی انتقال مواد غذایی و اکسیژن به رویان، با ویلوزیته‌ها است.

مراقبت‌های هفته سوم بارداری

دوران طلایی باروری‌تان درست همین الان است. پیشنهاد می‌شود از دوروز قبل تا 24 ساعت بعد از تاریخ تخمک‌گذاریتان برنامه‌ریزی کنید. و به طور منظم هر شب و یا یک شب در میان، نزدیکی داشته باشید. بیشترین تعداد باروری زوجین در همین مدت صورت می‌گیرد.

همانطور که در مقاله‌ی هفته‌ی دوم بارداری گفتیم، استرس تاثیر بسیار بدی بر روند باروری شما و همسرتان دارد. طبیعی است که فکرتان درگیر بارداری شده، اما سعی کنید با دور کردن استرس، از رابطه عاشقانه‌تان لذت ببرید.

پیشنهاد می‌کنیم توصیه‌هایی که در لیست زیر آورده‌ایم را تا به ثمر رسیدن تلاشتان برای بارداری، رعایت کنید:

  1. پرهیز از مصرف سیگار، الکل و هرگونه دارو (بدون تجویز پزشک)
  2. پرهیز از قرار دادن لپتاپ برروی پاها، حمام آب داغ، استفاده از لباس زیر تنگ و…(برای آقایان)
  3. مصرف روزانه‌ی میوه و سبزیجات تازه
  4. مصرف روزانه‌ی ویتامین  Cو آنتی اکسیدان‌ها
  5. قرار گرفتن در پوزیشن‌های جنسی که احتمال باروری را بالا می‌برند
  6. بعد از نزدیکی 10-15 دقیقه به حالت درازکش بمانید (برای بانوان)

همچنین بهتر است تا قبل از شروع بارداری حتما به دندانپزشک مراجعه کرده و مشکلات دندان‎‌هایتان را برطرف کنید.

پیشنهادات موشیما برای هفته سوم بارداری

  در کتاب معروف مادر کافی، به نکته‌ی مهمی اشاره می‌شود که بسیاری از مادران از آن غافل هستند. کودک شما به والدینی شاد و پرانرژی نیاز دارند. معمولا مادران به دلیل مهرمادری مشهور، خود را به طور کامل وقف کودک و رسیدگی به او می‌کنند و هیچ زمانی را به خود و روابط عاشقانه با همسرشان اختصاص نمی‌دهند.

در این میان ممکن است سوتفاهماتی برای پدر خانواده ایجاد شود و فکر کند با آمدن فرزندتان، حضور او برایتان کمرنگ شده. همچنین فرزندتان از یادگیری مهر و محبت بین والدین محروم می‌ماند.

جدا از مسئله‌ی روابط زناشویی،نکته‌ی مهم دیگری نیز وجود دارد. اینکه شما زمانی را برای مطالعه، ورزش و … خودتان بگذارید، باعث می‌شود فرزندتان اهمیت توجه به خودش را بیاموزد.

مدیریت کردن این مسائل، کاملا بر عهده‌ی شماست. اما نگران نباشید. ما در مقالات بارداری هفته به هفته، شما را در این امر مهم یاری می‌کنیم.