لوگو موشیما

هفته سی ام بارداری – تغییر خلق و خو

Thirtieth-week-of-pregnancy-1
زهرا مهمانپرست نیم‌رخ

.

.

حدود 10 هفته‌ی دیگر تا پایان دوران شیرین بارداری باقی مانده است. احتمالا در این هفته‌های پایانی که در انتظار دیدار و در آغوش کشیدن فرزندتان هستید، تحمل مسائل مختلف برایتان سخت‌تر از قبل شده است. از سویی عشق به فرزند و حس زیبای مادر شدن را تجربه می‌کنید و از سوی دیگر تغییرات ظاهری…

حدود 10 هفته‌ی دیگر تا پایان دوران شیرین بارداری باقی مانده است. احتمالا در این هفته‌های پایانی که در انتظار دیدار و در آغوش کشیدن فرزندتان هستید، تحمل مسائل مختلف برایتان سخت‌تر از قبل شده است.

از سویی عشق به فرزند و حس زیبای مادر شدن را تجربه می‌کنید و از سوی دیگر تغییرات ظاهری و افکاری که در این برهه‌ی حساس، به ذهنتان هجوم می‌آورند، باعث تغییراتی در خلق و خوی شما می‌شود.

در این مقاله قصد داریم تا درباره‌ی وضعیت شما و جنین و نکاتی برای هفته سی ام بارداری، صحبت کنیم.

با موشیما همراه باشید.

وضعیت شما در این هفته

گرچه ممکن است در این هفته به قدری شکمتان بزرگ شده باشد که تصور کنید دیگر امکان بزرگ‌تر شدن آن وجود ندارد، اما بر خلاف تصورتان، رشد رحم همچنان ادامه دارد و تا پایان این هفته ارتفاع آن به 10 سانتی متر بالاتر از ناف خواهد رسید.

پس از زایمان، با رعایت رژیم غذاییِ توصیه شده توسط پزشک، احتمالا به سایز و وزن قبل از بارداری خود برخواهید گشت. در این هفته ممکن است مجددا تکرر ادرار، سوزش معده، حساس و دردناک شدن پستان‌ها و بی‌خوابی به سراغتان بیاید.

Thirtieth-week-of-pregnancy-2

اکثر مادران، در هفته سی ام بارداری متوجه تغییر خلق و خوی خود می‌شوند. آن‌ها در این هفته به قدری حساس می‌شوند که تحمل کوچکترین ناراحتی را نخواهند داشت.

در این بین، هجوم افکار زیادی درباره‌ی زایمان، مراقبت از نوزاد، استرس‌های وارده به دلیل مسئولیت‌های یک مادر و … کاملا طبیعی است؛ اما اگر احساس کردید که افسردگی و استرس در شما بیش از حد معمول شده است، حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

گاهی اوقات هم‌صحبتی با یک شخص معتمد، می‌تواند اوضاع را بهتر کند.

در هفته سی ام بارداری، چنانچه پزشک به دلایل مختلف، برقراری رابطه جنسی را برای شما منع نکرده باشد، با رعایت نکات مهم در این خصوص، می‌توانید با خیال آسوده روابط عاشقانه‌تان را با همسرتان گرم نگه دارید.

Thirtieth-week-of-pregnancy-3

اگر شاغل هستید، بهتر است از این هفته شغل خود را از حالت تمام وقت به نیمه وقت تغییر دهید و یا به طور مثال پس از صرف ناهار، حدود بیست دقیقه استراحت داشته باشید. ترجیحا به پهلوی چپ دراز بکشید و تکیه‌گاه مناسبی زیر شکمتان قرار دهید.

اگر برایتان مقدور بود، در هر ساعت از روز برای دقایقی پاهایتان را کمی بالاتر از سطح بدنتان قرار داده و کمی بخوابید.

چنانچه تا کنون درباره‌ی تکنیک‌های کاهش درد زایمان تحقیق نکرده‌اید، بهتر است با توجه به اینکه حدودا ده هفته تا زمان زایمان فرصت دارید، هرچه سریع‌تر در این زمینه مطالعه کنید.

Thirtieth-week-of-pregnancy-4

وضعیت جنین در هفته سی ام بارداری

در این هفته فرزند دلبندتان با قدی حدود 40 سانتی متر و وزنی حدود 1300 گرم ( یک کیلو و سیصد گرم ) به اندازه‌ی یک آناناس متوسط رسیده است.

هر هفته که جنین بزرگ‌تر می‌شود، حجم آب اطراف او نسبت به قبل کاهش می‌یابد. در پایان این هفته، حجم مایع آمنیوتیک، حدودا به 700 گرم خواهد رسید.

تا قبل از این هفته، طحال وظیفه‌ی تولید گلبول قرمز را بر عهده داشت؛ اما از این هفته گلبول‌های قرمز توسط مغز استخوان تولید خواهند شد. سلول‌های خاکستری مغز، به سرعت در حال رشد هستند؛ تا سر و مغز جنین به اندازه‌ی کافی رشد کنند.

فرزندتان در این هفته می‌تواند پلک بزند. همچنین قدرت تشخیص روشنایی و تاریکی را هم دارد. به طور معمول، دقت بینایی افراد بزرگسال 20/20 است.

Thirtieth-week-of-pregnancy-5

زمانی که فرزندتان به دنیا می‌آید، دقت بیناییش 1/20 است. چشم‌های او در اکثر ساعات شبانه روز بسته و در مدت محدودی که باز هستند، به تابش نور واکنش نشان می‌دهند. او فقط می‌تواند اشیاء موجود در چند سانتی متری خود را به طور واضح ببیند.

در هفته سی ام بارداری، ناخن‌های فرزندتان رشد می‌کند. ممکن است تا زمان تولدش، رشد ناخن‌ها به اندازه‌ای برسد که در اسرع وقت، نیاز به کوتاه شدن داشته باشند.

چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟

در این هفته‌های پایانی، بیش از پیش به انقباضاتتان دقت کنید. با مطالعه‌ی کافی درباره‌ی انقباضات دوران بارداری، می‌توانید در صورت شروع انقباضات اصلی زایمان، آن‌ها را تشخیص داده و اقدامات لازم را انجام دهید.

بهتر است در خصوص زایمان زودرس، علائم و مراقبت‌های اولیه‌ی آن، با همسرتان و افرادی که بیشترین ارتباط را با آن‌ها دارید، صحبت کنید.

Thirtieth-week-of-pregnancy-6

چنانچه متوجه علائم زایمان زودرس شدید، با حفظ خونسردی، در اسرع وقت به بیمارستان مراجعه کرده و به پزشکتان اطلاع دهید. در ادامه به برخی از این علائم اشاره می‌کنیم:

  • پارگی یا نشت کیسه‌ی آب
  • ورم ناگهانی دست و صورت
  • گرفتگی و درد شکم
  • احساس سنگینی در لگن
  • خونریزی واژینال
  • انقباضات مکرر رحمی ( هر ده دقیقه )
Thirtieth-week-of-pregnancy-7

در این روزها، اگر دچار هر یک از علائم زیر شدید، فورا با پزشکتان تماس بگیرید.

  • سردرد و یا استفراغ شدید
  • مشکلات دیداری مانند جرقه زدن چشم یا تاری دید
  • احساس درد در قسمت زیر دنده‌ها
  • تورم ناگهانی دست‌ها و یا پاها
  • افزایش فشار خون

موارد مذکور نشانه‌های پره اکلامپسی یا همان مسمومیت بارداری است.

Thirtieth-week-of-pregnancy-8

هفته سی ام بارداری یعنی چند ماهگی؟

همانطور که در مقالات قبل گفتیم، پزشکان به صورت قراردادی، سن بارداری را بر اساس اولین روز از آخرین دوره‌ی عادت ماهیانه، در نظر می‌گیرند. لقاح حدودا دو هفته بعد از شروع آخرین قاعدگی، صورت می‌گیرد. به همین دلیل معمولا، سن جنین دو هفته کمتر از سن بارداری است.

طبق محاسبات در ماشین حساب بارداری، شما این روزها، ماه هفتم بارداری را پشت سر گذاشته و در ماه هشتم بارداری هستید. بنابراین اکنون می‌توان گفت که شما، هفت ماهه باردار هستید.

Thirtieth-week-of-pregnancy-7

پیشنهاد موشیما برای هفته سی ام بارداری

ممکن است در گذشته، تجربه‌ی زایمان زودرس را داشته باشید. دانستن اینکه زایمان در این بازه‌ از زمان، خطر جدی‌ای برای جنین به همراه ندارد، می‌تواند آرامش بیشتری در شما ایجاد کند.

بهتر است این را بدانید که تجربه‌ی زایمان زودرس، الزاما در تمامی بارداری‌های یک فرد اتفاق نمی‌افتد. نگرانی و اضطراب شما قابل درک است، اما این مسئله نه تنها باعث جلوگیری از بروز زایمان زودرس نمی‌شود، بلکه اگر استرستان کنترل نشود، می‌تواند به تنهایی عامل این اتفاق باشد.

توصیه می‌کنیم که اگر نگران تکرار زایمان زودرس در این بارداری خود هستید، حتما با پزشکتان در این باره صحبت کنید. او علاوه بر ارائه‌ی راه‌ کارهای مراقبتی فیزیکی، می‌تواند به لحاظ روحی هم مفید واقع شود.