نهایتا تا دو هفتهی دیگر، فرزند دلبندتان را در آغوش میگیرید! البته برخی بارداریها تا ماه دهم نیز به طول میانجامد.
بهتر است در نظر داشته باشید که تعداد کمی از نوزادان، دقیقا در تاریخ مقرر زایمان، به دنیا میآیند. بنابراین باید هر لحظه آماده باشید که کیف مدارک و ساک بیمارستانی را برداشته و به بیمارستان مراجعه کنید.
در این مقاله قصد داریم تا دربارهی وضعیت شما و فرزندتان در هفته سی و هشتم بارداری صحبت کنیم.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
با توجه به اینکه در هفته سی و هشتم بارداری، خواب شبانه برایتان دشوار میشود، بهتر است در طول روز به میزان کافی استراحت داشته باشید؛ تا دچار ضعف و بیحالی نشوید.
در این هفتههای پایانی، ورم پاها تا حدی طبیعی است. در صورتی که ورم پاها با علائم زیر همراه بود، فورا به پزشکتان اطلاع دهید.
- ورم دست و صورت
- افزایش ناگهانی وزن
- سردردهای شدید و مداوم
- مشکلات دیداری، مانند تاری دید و جرقه نورانی جلو چشمها
علائم فوق میتوانند نشانههایی از مسمویت حامگی ( پره اکلامپسی ) باشند. عدم رسیدگی به موقع به این مسئله، میتواند عواقب جبران ناپذیری برای مادر و کودک به همراه داشته باشد.
بیشتر بدانید
هفته بیستم بارداری – عارضه ی پره اکلامپسی
رشد رحم در اکثر مادران در این هفته متوقف میشود؛ اما برخی دیگر تا زمان زایمان هم رشد رحمشان ادامه پیدا میکند. در هفتهی 38 بارداری رحمتان به قدری بزرگ شده است، که در حالت ایستاده نمیتوانید پاهایتان را ببینید.
کمی احساس افسردگی در طول دوران بارداری طبیعی است؛ اما اگر در نهمین ماه از بارداریتان احساس افسردگی کردید، حتما با روانشناس صحبت کنید. زیرا ممکن است این حالت بعد از زایمان شدیدتر شود.
با نزدیک شدن به موعد زایمان، ترشح آغوز در اکثر مادران بیشتر میشود. برای جلوگیری از ابتلا به شقاق سینه، لازم است که سر پستانهایتان را با آب ولرم و پد مخصوص، تمیز کنید. همچنین برای تمیز ماندن لباسهایتان میتوانید از پدهای مخصوص سینه استفاده کرده و آنها را داخل سوتین، قرار دهید.
احتمالا در این هفته، پزشک یا ماما آخرین ویزیت شما برای مراقبت بارداری را انجام میدهد. در این ویزیت، ممکن است پزشک از طریق معاینهی داخلی، وضعیت رحم و لگن شما را بررسی کند. او با انجام این کار، از آمادگی شما برای انجام زایمان طبیعی مطمئن میشود.
در هفتهی 38 بارداری، کنترل استرس و نگرانی از اهمیت بالایی برخوردار است. همانطور که در مقالات هفتههای قبل گفتیم، داشتن استرس یکی از عوامل بروز زایمان زودرس است. توصیه میکنیم ساعاتی از روز را به کسب آرامش از طریق مدیتیشن، یوگا و … بپردازید.
یکی دیگر از راههای کنترل استرس و اضطراب، خواندن کتاب و یا تماشای فیلمهایی با مضمونی غیر از مسائل بارداری، نوزاد و … است.
گرچه پیادهروی، خرید و گردش روحیه و سطح انرژیتان را بالاتر میبرد، اما از تردد در مناطق شلوغ و پر رفت و آمد جدا خودداری کنید؛ چرا که شما روز به روز به موعد زایمان خود نزدیکتر میشوید و اگر دچار یک بیماری، حتی به سادگیِ سرماخوردگی شوید، ممکن است در روند زایمانتان، مشکلاتی به وجود بیاید.
وضعیت جنین در هفته سی و هشتم بارداری
در این هفته، فرزندتان با قدی حدود 36 سانتی متر و وزنی حدود 3200 گرم ( سه کیلو و دویست گرم )، به اندازهی یک دسته اسفناج بزرگ رسیده است.
در مقالات هفتههای گذشته، گفتیم که جنین توانایی چنگ زدن و گرفتن بندناف در دستانش را پیدا کرده است. روز به روز قدرت او در این مورد افزایش پیدا میکند. بارها در برخورد با نوزادان، مشاهده کردید که انگشتان اطرافیان را با قدرت زیادی در مشتهایشان نگه میدارند.
این رفلاکس غیر ارادی تا 6 ماهگی در نوزادان وجود دارد؛ اما پس از شش ماهگی، نوزاد با ارادهی خود تصمیم میگیرد که چیزی را در دستش نگه دارد یا خیر.
فرزندتان در هفته سی و هشتم بارداری، کاملا رسیده است. تغییراتی که در روزهای باقی مانده از زندگی جنین در داخل رحم به وجود میآید، جزئی اما مهم هستند. به طور مثال ارتباط بین نورونهای مغزی در این هفتهها بیشتر از قبل میشوند.
چشمان جنین از هفتههای قبل رنگی شدهاند؛ اما امکان تغییر رنگ آنها تا چند ماه پس از تولد نوزاد هم وجود دارد.
معمولا چشمهای کودکانی که از ابتدا رنگ آنها قهوهای است، به همان رنگ هم باقی میمانند؛ اما نوزادانی که رنگ چشمانشان در ابتدا خاکستری یا آبی و … بوده، ممکن است تا 9 ماهگی پس از تولد به سبز یا قهوهای تغییر رنگ دهد.
دلیل تغییر رنگ چشمها این است که در ماههای آغازین تولد نوزاد، عنبیهی چشمها، مقدار بیشتری رنگدانه تولید میکنند. همین امر باعث تغییر رنگ یا تیرهتر شدن رنگ ابتدایی چشمها میشود.
در این هفته حنجرهی جنین آماده میشود تا پس از تولد و به مرور، انواع صداها را تولید کند.
ناخنهای فرزندتان که از هفتههای گذشته شروع به رشد کرده بودند، اکنون به سر انگشتانش رسیدهاند.
با توجه به کم شدن فضای آزاد در داخل رحم برای حرکت کردن جنین، کاهش حرکات او در این هفته، امری طبیعی است.
همانطور که در هفتههای قبل گفتیم، بدن جنین برای انجام فرآیند استخوانی شدن غضروفها، به کلسیم نیاز دارد. بنابراین در دوران بارداری، بدن مادر برای هماهنگی بیشتر با این فرآیند، کلسیم موجود در مواد غذایی را بهتر از قبل جذب میکند.
معمولا روند استخوانی شدن غضروفها در جنینهای دختر، چندین روز زودتر از جنینهای پسر آغاز میشود. استخوانهای سر، کشکک زانو و … تا چندین ماه پس از تولد نوزاد هم، حالت غضروفی و نرم دارند.
جنین در دو ماه پایانی دوران بارداری، در هر روز حدود 30 گرم وزن اضافه میکند. بنابراین دو ماه آخر بارداری، دوران طلایی وزنگیری جنین است. به همین دلیل، پزشکان تاکید دارند که تا حد امکان زایمانتان را در تاریخ مقرر شده انجام دهید.
هفته سی و هشتم بارداری یعنی چند ماهگی
با توجه به اینکه سی و هفت هفته از بارداری را پشت سر گذاشتهاید، احتمالا اکنون دیگر این مسئله را میدانید که بارداری را از اولین روز از آخرین دورهی عادت ماهیانه حساب میکنند. دو هفته پس از آن، لقاح صورت میگیرد. بنابراین سن جنین، همواره دو هفته کمتر از سن بارداری است.
این اعداد به صورت تقریبی و قراردادی بین پزشکان است. چرا که دورههای پریود بانوان و تاریخ تخمکگذاری در آنها باهم متفاوت است.
اکنون که در حال گذراندن هفتهی سی و هشتم هستید، در نیمهی ماه نهم بارداری قرار دارید. برای اطلاع دقیق از سن بارداریتان، میتوانید به ماشین حساب بارداری موشیما مراجعه کنید.
پیشنهاد موشیما برای هفته سی و هشتم بارداری
در این هفتههای پایانی به مطالعه دربارهی چگونگی مراقبت از نوزاد، نحوهی صحیح شیر دادن، طریقهی حمام کردن نوزاد و … بپردازید. دربارهی بیماریهای شایع نوزادان مانند کولیک، رفلاکس و حساسیت به پروتئین اطلاعاتتان را بالا ببرید.
بیشتر بدانید: کولیک نوزاد – علل و روش درمان
با کمک همسر، مادر یا خواهرتان، چک لیستی از تمامی وسایل مورد نیاز یک نوزاد تهیه کنید. از اطرافیان نزدیکتان برای تهیهی اقلام موجود در لیست، کمک بگیرید و اتاق نوزاد و کابینت مخصوص وسایل مورد نیاز فرزندتان را بچینید.
سعی کنید چیدمان وسایل طوری باشد که در زمان استراحتتان پس از زایمان، افرادی که برای کمک به شما در کنارتان هستند، بتوانند به راحتی وسایل مورد نیاز شما را پیدا کنند.