در این هفته اگر وضعیت جنین و بدن شما برای زایمان طبیعی فراهم باشد، احتمالا دردهای اصلی زایمان شروع میشود و فرزندتان به دنیا میآید.
این روزها، انتظار در آغوش کشیدن دلبندتان بیش از پیش سخت شده و همانطورکه شما برای رفتن به بیمارستان و زایمان آماده شدهاید، فرزندتان هم حالا دیگر کاملا آمادهی به دنیا آمدن است.
در مقالهی این هفته، قصد داریم تا دربارهی وضعیت شما و فرزندتان در هفته سی و نهم بارداری صحبت کنیم.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
در این هفته انقباضات کاذب یا براکستون هیکس، بیش از هر زمان دیگری به سراغ شما میآید. با دانستن تفاوت بین انقباضات کاذب و واقعی، در زمان شروع انقباضات زایمان، میتوانید به موقع خودتان را به بیمارستان برسانید.
در ادامه به برخی از علائم انقباضات اصلی زایمان اشاره میکنیم:
- منظم هستند.
- با گذشت زمان شدت میگیرند.
- شبیه به انقباضات دوران عادت ماهیانه در شکم و لگن هستند و به مرور به سمت پاها میروند.
- اگر دستتان را روی شکم بگذارید، سفت شدن رحم را حس میکنید.
در هفتههای پایانی بارداری، بیشتر از قبل امکان پارگی کیسهآب وجود دارد. بنابراین باید در هر لحظه آمادگی این موضوع را داشته باشید و در صورت وقوع آن، تغییرات لحظه به لحظهی بدنتان را به ماما یا پزشکتان گزارش کنید و در اسرع وقت خودتان را به بیمارستان برسانید.
داشتن ترشحات آغوز، پا درد، تکرر ادرار و یا کمردرد هم در این روزها، کاملا طبیعی هستند.
احتمالا هر چقدر که به موعد زایمان نزدیکتر میشوید، افزایش وزن و سایز بیشتر اذیتتان میکند؛ اما بهتر است همانند 38 هفتهی گذشته، صبوری کنید.
برخی مادران به دلایل مختلفی ممکن است از پزشکشان درخواست زایمان پیش از موعد را داشته باشند؛ اما همانطور که قبلا هم گفتهایم، هر چه فرزندتان رسیدهتر به دنیا بیاید، زندگی برای او و شما آسانتر خواهد بود.
گرچه از هفته سی و هشتم بارداری، جنین کاملا رسیده و بالغ است و نیازی نیست حتما در هفتهی چهلم، زایمان انجام شود؛ اما بهتر است شما در این خصوص عجله نکنید. بگذارید روند عادی بارداری طی شود. تشخیص زمان زایمان را به پزشک بسپارید.
مشاهدهی خونریزی واژینال، خبر از آغاز روند زایمان میدهد. در صورت مشاهدهی این مورد، با حفظ خونسردی، فورا به بیمارستان مراجعه کرده و پزشک و مامای خود را در جریان بگذارید. البته اگر ترشحات قهوهای رنگ داشتید، نیازی نیست نگران زایمان باشید.
ممکن است در اثر برقراری رابطهی جنسی و از این قبیل موارد، این مورد پیش آمده باشد. بهتر است در صورت مشاهدهی ترشحات قهوهای یا وجود رگههای خونی در ترشحات واژینالتان، ابتدا با پزشک مشورت کنید.
از آنجایی که در این دو هفتهی باقی مانده از بارداری، هر لحظه ممکن است دردهای زایمان شروع شود، سعی کنید تعداد وعدههای غذاییتان را افزایش داده و حجم آنها را کم کنید. تا در صورت نیاز به زایمان، معدهتان سبک و یا خالی باشد.
اگر قصد خروج از منزل را دارید، سعی کنید این مدت کوتاه باشد و فعالیت خاصی نداشته باشید؛ اما توصیه میکنیم که همچنان به پیاده رویِ سبک ادامه دهید. با این کار به خودتان کمک میکنید تا زایمان راحتتری داشته باشید. از انجام ورزش و کارهای سنگین، جدا خودداری کنید.
ماساژهای مناسب این هفته را فراموش نکنید. با کمک گرفتن از ماما و پزشکتان، ورزشها و ماساژهایی که به زایمان بهترتان کمک میکند را یاد بگیرید و انجام دهید. همچنین از همسرتان بخواهید برای ریلکس شدن عضلاتتان و دور شدن از استرس این روزها، ماساژهای مناسب را برایتان انجام دهد.
ممکن است در این روزها نوسانات خلقی را تجربه کنید، به طور مثال ممکن است به طور ناگهانی موجی از انرژی به سراغتان بیاید و لحظهای بعد احساس خستگی مفرط کنید. شاید در این هفته کمی عصبی باشید و حوصلهی انجام کاری را نداشته باشید.
توصیه میکنیم که در این دو هفتهی باقی مانده از بارداری، به مسافرت نروید.
در هفته سی و نهم بارداری، احتمالا باز هم حرکات جنین کاهش مییابد. جای نگرانی نیست! این روند کاملا طبیعی است. در صورتی که دربارهی این موضوع هر نوع نگرانی داشتید، با پزشک و یا مامای خود صحبت کنید. در صورت نیاز، او با چک کردن ضربان قلب جنین، سلامتی فرزندتان را بررسی میکند.
وضعیت جنین در هفته سی و نهم بارداری
در این هفته، جنین با قدی حدود 52 سانتی متر و وزنی حدود 3500 گرم ( 3 کیلو و 500 گرم )، به اندازهی یک کدو حلوایی بزرگ رسیده و احتمالا قطر سر او حدود 10 سانتی متر است.
در این روزها، جنین همچنان در حال بلعیدن مایع آمنیوتیکِ حاوی کرکهای جنینی، پوستهای مرده و دیگر مواد زائد است. این مواد، بعد از جذب مواد مغذی و مورد نیاز به بدن جنین ( مانند پروتئین موجود در کرکهای جنینی و … )، در داخل رودهها، تبدیل به مکونیوم یا همان اولین مدفوع نوزاد میشود.
این مادهی چسبناکِ سیاهِ مایل به سبز، معمولا در زمان زایمان و هنگام پاره شدن کیسهآب و یا پس از زایمان مشاهده میشود.
اکسیژن و مواد مغذی، همچنان از طریق جفت و بند ناف به جنین منتقل میشود. به محض تولد و اولین تنفسها، بند ناف دیگر عملکردی نخواهد داشت و با توجه به تغییراتی که در قلب جنین رخ میدهد، پمپاژ خون در قلب و انتقال آن به ریهها شروع میشود.
تا زمان تولد، پوست جنین روشنتر و ضخیمتر میشود و همچنین وزن او افزایش پیدا میکند. گرچه دیگر فضای کافی برای حرکت کردن جنین وجود ندارد، اما همچنان میتوانید جابه جا شدن و لگد زدنهایش را حس کنید.
در هفته سی و نهم بارداری، عضلات گردن جنین به قدری قوی شده اند که به راحتی سر جنین را از روی قفسهی سینهی او بلند کنند؛ اما پس از تولد که دیگر مایع آمنیوتیکی وجود ندارد که کودک در آن معلق باشد، گردنش نمیتواند وزن سر را تحمل کند و باید هنگام بغل کردن او، مراقب گردن و سرش باشید.
همانطور که قبلا گفتیم جنین از هفته دهم بارداری، تمرین تنفس ریتمیک را آغاز کرده بوده است. در ابتدای این تمرین، او میتوانست تنها 10 تنفس ریتمیک در دقیقه انجام دهد؛ اما با گذشت 28 هفته، اکنون این میزان به 40 تنفس ریتمیک در دقیقه رسیده است.
مراقبتهای پزشکی در هفته سی و نهم بارداری
در این هفته، لازم است که حداقل یک بار به پزشک مراجعه کنید. در این مراجعه هم مانند مراجعات قبلی، وزن، فشار خون، ضربان قلب جنین و … چک میشوند. در کنار این مسائل روتین، احتمالا پزشک با انجام معاینهی داخلی، ترشحات و میزان باز شدن دهانهی رحم شما را چک میکند.
در جریان این بررسیها اگر پزشک نیاز بداند، ممکن است برایتان آزمایش بیوفیزیکال پروفایل بنویسد.
بیشتر بدانید: هفته سی و دوم بارداری – تست بیوفیزیکال پروفایل
در صورتی که پزشکتان آزمایش و یا سونوگرافی در هفته 39 بارداری برایتان پیشنهاد کرده است، آن را سریعتر انجام داده و به پزشک ارائه دهید.
هفته سی و نهم بارداری چی بخورم
اگر از قبل با پزشکتان قرار زایمان سزارین گذاشتهاید، احتمالا در این هفته فرزندتان را در آغوش میگیرید. به دلیل وجود خطر خفگی و یا آسپیراسیون ( ورود غذا یا مایع به نای و خطر خفگی )، در زمان انجام سزارین باید معده شما خالی باشد. در مورد اینکه از چه زمانی نباید چیزی بخورید، حتما از پزشکتان سوال کنید.
بهتر است در این روزها، غذاهای سبک مانند انواع سوپها را بخورید. خوردن سوپها علاوه بر سبک بودن، به بهبود عملکرد رودههایتان هم کمک میکند. مصرف مایعات در این روزها، از ایجاد سرگیجه و افت انرژیتان جلوگیری میکند.
مصرف غذاهای تند و چرب، احتمال سوزش معده و حالت تهوع را بیشتر میکند. اگر پزشک مکملهای ویتامین برایتان تجویز کرده، مرتبا و طبق دستور، آنها را مصرف کنید.
پیشنهاد موشیما برای هفته سی و نهم بارداری
با کمک همسرتان، چک لیست کارهای قبل و بعد زایمان را بررسی کنید. در ادامه به برخی از موارد این چک لیست اشاره میکنیم:
- وسایل مورد نیاز برای بستن ساک بیمارستانی
- مدارک مربوط به بیمارستان و بستری
- تمامی آزمایشات و سونوگرافیهای دوران بارداری
- تدارکات جشن زایمان ( در صورت صلاحدید )
- مواد غذایی و بهداشتی برای ماههای اول پس از زایمان
- در دسترس قرار دادن وسایل مورد نیازتان ( به جهت کمک گرفتن از همسر، مادر، خواهر و… پس از تولد نوزاد )
- لباسها و وسایل نوزادی
این، یک چک لیست ابتدائی است. شما و همسرتان با در نظر گرفتن شرایط و موقعیتتان، میتوانید مواردی را به لیست اضافه و یا از آن حذف کنید. همچنین میتوانید هر یک از این موارد را به صورت مفصل و با جزییات یادداشت کنید و بعد از چک کردن هر کدام، کنار آن یک علامت بزنید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید