لوگو موشیما

هفته سی و هفتم بارداری – جنین آماده‌ی تولد است

Thirty-seventh-week-of-pregnancy-1
زهرا مهمانپرست نیم‌رخ

.

.

تبریک می‌گوییم! با شروع این هفته، وارد ماه نهم بارداری شده‌اید. اکنون دیگر خیالتان راحت است که اگر به هر دلیلی دچار زایمان پیش از موعد شوید، فرزندتان می‌تواند یک زندگی عادی را آغاز کند. بهتر است در نظر داشته باشید، که هر اندازه که به هفته‌ی چهلم بارداری نزدیکتر می‌شوید، فرزندتان رسیده‌تر می‌شود و…

تبریک می‌گوییم! با شروع این هفته، وارد ماه نهم بارداری شده‌اید. اکنون دیگر خیالتان راحت است که اگر به هر دلیلی دچار زایمان پیش از موعد شوید، فرزندتان می‌تواند یک زندگی عادی را آغاز کند.

بهتر است در نظر داشته باشید، که هر اندازه که به هفته‌ی چهلم بارداری نزدیکتر می‌شوید، فرزندتان رسیده‌تر می‌شود و با سلامتی بیشتری به زندگی خارج از رحم خود ادامه می‌دهد. بنابراین بهتر است تلاشتان را بکنید تا دچار زایمان پیش از موعد نشوید.

در این مقاله، قصد داریم تا درباره‌ی وضعیت شما و فرزندتان و وضعیت دوقلوها در هفته سی و هفتم بارداری صحبت کنیم.
با موشیما همراه باشید.

وضعیت شما در این هفته

در این ماه، لازم است که شما هفته‌ای یک بار توسط پزشک و یا ماما، چکاپ شوید. قله‌ی رحم در این هفته، 16 سانتی متر بالاتر از ناف قابل لمس است. از این هفته به بعد به دلیل وجود دنده‌ها و دیافراگم، ارتفاع رحم بیشتر از 16 سانتی متر نخواهد شد.

Thirty-seventh-week-of-pregnancy-2

اگر قصد انجام عمل سزارین را دارید، در صورتی که بارداری عادی و بدون ریسکی را پشت سر گذاشته باشید، این هفته پزشک، تاریخ زایمان را برای دو هفته‌ی آینده، یعنی هفته سی و نهم بارداری برایتان تنظیم می‌کند.

چنانچه به دلایل پزشکی نیاز باشد که فرزندتان زودتر به دنیا بیاید، احتمالا پزشک در این هفته‌ ختم بارداری را اعلام می‌کند.

در این هفته، بیشتر از هفته‌های قبل، احساس گرسنگی می‌کنید. دلیل آن هم این است، که جنین برای اینکه بتواند چربی بیشتری ذخیره کند، به کالری بیشتری نیاز دارد.

عموما مادرانی که فرزندشان پسر است، نسبت به مادرانی که فرزندشان دختر است، اشتهای بیشتری دارند. با توجه به افزایش وزنی که بر اثر خوردن مواد غذایی ایجاد می‌شود، فضای آزاد برای حرکت جنین پسر، کمتر می‌شود. بنابراین تعداد حرکاتش نسبت به جنین دختر کمتر و متفاوت خواهد بود.

هر هفته، با پایین‌تر آمدن جنین، بیشتر احساس سبک شدن می‌کنید. فشار از روی ریه‌ها برداشته می‌شود و تنگی نفستان به مرور بهبود می‌یابد. همچنین سوزش سر دلتان تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند. شکمتان کوچکتر به نظر می‌رسد و برآمدگی آن به سمت پایین و جلو متمایل می‌شود.

از سوی دیگر، تمام این موارد باعث افزایش تکرر ادرار و درد در ناحیه لگن می‌شود.

Thirty-seventh-week-of-pregnancy-3

در هفته سی و هفتم بارداری، 50 الی 80 درصد مادران، درد در ناحیه‌ی کمر و دنبالچه را تجربه می‌کنند. این درد معمولا از هفته‌ی 37 بارداری آغاز شده و هر چه به موعد زایمان نزدیک‌تر می‌شوید، شدیدتر می‌شود.

دلیل این درد، علاوه بر پایین آمدن جنین، افزایش وزن فرزندتان هم هست؛ زیرا در این هفته جنین تقریبا به بالاترین وزن خود رسیده است. اضافه وزن بارداری و همچنین جمع شدن آب در بدن، به مهره‌های کمر، ستون فقرات و مفاصل فشار وارد می‌کند.

درد کمر و دنبالچه تا زمانی که خفیف باشد و با مصرف مسکن‌ها بهبود پیدا کند، طبیعی است. اگر علائم زیر را مشاهده کردید، فورا با پزشک تماس بگیرید:

  • درد شدید و طاقت فرسا
  • عدم کاهش درد با مصرف داروهای مسکن
  • بی‌حس شدن قسمت کشاله‌ی ران
  • گسترش درد تا زیر دنده‌ها ( علامت عفونت کلیه )
  • دردِ پایین کمر همراه با لکه بینی و تب
Thirty-seventh-week-of-pregnancy-4

در این هفته‌های پایانی، به علائم زایمان، بیشتر دقت کنید. تفاوت‌های انقباضات کاذب و واقعی را با دقت بررسی کنید. اگر متوجه موارد زیر شدید، با حفظ خونسردی فورا به بیمارستان مراجعه کنید.

  • دردهای کرامپیِ مانندِ قاعدگی
  • اسهال یا نرمی مدفوع
  • تکرر ادرار
  • ترشحات خونی از واژن
  • انقباضات رحمیِ منظم که با گذشت زمان، شدت می‌گیرند.

پیاده روی و تحرکتان را بیشتر از قبل کنید. این کار باعث افزایش انرژی و توانتان برای زایمان می‌شود.

Thirty-seventh-week-of-pregnancy-5

وضعیت جنین در هفته سی و هفتم بارداری

در این هفته، فرزندتان با قدی حدود 50 سانتی متر و وزنی حدود 2900 گرم ( دو کیلو و نهصد گرم ) به اندازه‌ی یک کاهو رسمی بزرگ رسیده است. در هفته‌های آینده، جنین همچنان به ذخیره‌ی چربی ادامه می‌دهد و وزنش افزایش پیدا می‌کند.

در هفته سی و هفتم بارداری، می‌توان گفت که جنین کاملا رسیده است و اگر به هر دلیلی در این هفته فرزندتان متولد شود، می‌تواند در محیط خارج رحم، یک زندگی عادی داشته باشد.

برخی از استخوان‌های جنین تا چند ماه پس از تولد او، همچنان نرم و انعطاف پذیر هستند. بنابراین نوزاد پس از تولدش، نیازمند مراقبت‌های بیشتری است.

گرچه در هفته 37 بارداری، تا حد بسیار زیادی سیستم ایمنی بدن جنین تکمیل شده است، اما پس از تولد و خوردن شیر مادر، آنتی بادی‌های لازم در بدن نوزاد، برای محافظت از او در برابر بیماری‌های مختلف، ایجاد می‌شود.

Thirty-seventh-week-of-pregnancy-6

در زمان تولد فرزندتان، ممکن است روی سر او موهایی به طول 1 تا 3 سانتی متر مشاهده کنید؛ اما این امکان هم وجود دارد که سر او کاملا بدون مو باشد.

لانوگوها، که از هفته‌های قبل شروع به ریزش کرده بودند، هنوز هم روی پوست جنین وجود دارند؛ اما اگر در این هفته سونوگرافی انجام دهید، داخل تصویر دستگاه سونوگرافی مشاهده نمی‌شوند.

لانوگوهایی که از پوست جنین جدا شده‌اند، داخل مایع آمنیوتیک معلق هستند و جنین همراه با مایع آمنیوتیک، آن‌ها را می‌بلعد. لانوگوها، سرشار از پروتئین هستند و بلعیدن آن‌ها توسط جنین نه تنها مشکلی برایش ایجاد نمی‌کند، بلکه برای رشد اندام‌های او بسیار مفید هستند.

در این هفته ،گوش درونی و بیرونی جنین کاملا شکل گرفته‌اند. او علاوه بر شنیدن انواع صداها، می‌تواند صداهای آشنا را از صداهای غریبه تشخیص دهد. او با شنیدن صداهای بلند می‌ترسد و به سمت صدا برمی‌گردد.

Thirty-seventh-week-of-pregnancy-7

هفته سی و هفتم بارداری دوقلویی

دوقلوها، می‌توانند به حالت‌های مختلفی داخل رحم قرار بگیرند. در 45 درصد مواقع، سر هر دو جنین به سمت پایین قرار می‌گیرد. در این شرایط، 60 الی 70 درصد شانس انجام زایمان طبیعی وجود دارد.

اگر سر جنین اول به سمت پایین و سر جنین دوم به سمت بالا باشد، بسته به تصمیم و مهارت پزشک، ممکن است بتواند با زایمان طبیعی دوقلوها را به دنیا بیاورد. در این شرایط ممکن است با صلاحدید پزشک، جنین دوم با پا متولد شود و یا پزشک بتواند سر او را به سمت پایین بپرخاند.

چرخواندن سر جنین به سمت پایین، به میزانِ تجربه و حرفه‌ای بودن پزشک بستگی دارد.

در 20 درصد مواقع، جنین اول به صورت افقی و یا سر به سمت بالا قرار دارد. در هفته سی و هفتم بارداری دوقلویی، با لمس شکمتان، می‌توانید از وضعیت قرارگیری دوقلوها، مطلع شوید.

Thirty-seventh-week-of-pregnancy-8

پیشنهاد موشیما برای هفته سی و هفتم بارداری

اکثر مادران در اواخر بارداری، غریزه‌ی شایعِ لانه سازی را تجربه می‌کنند. بر طبق این غریزه، مادر سعی می‌کند خانه را به طور مطلوبی برای ورود عضو جدید، بچیند. وسایل اضافی را دور می‌ریزد و تمام وسایل منزل را تمیز می‌کند.

این غریزه کاملا طبیعی است؛ اما باید در نظر داشته باشید که فعالیت شدید، خطر زایمان زودرس را در هفته‌های پایانی افزایش می‌دهد.

بهتر است برای به ثمر رساندن تمیزکاری‌های این روزها، از همسر و اطرافیان نزدیکتان هم کمک بگیرید. این کار نه تنها باعث سبک شدن کارها برای شما می‌شود، بلکه موجب  می‌شود تا احساس بهتری در آن‌ها ایجاد شود.