به شما تبریک میگوییم! با به پایان رسیدن هفتهی سی و ششم بارداری، وارد آخرین ماه از دوران شیرین بارداری میشوید. زمانی که به 35 هفتهی گذشته نگاه میکنید، متوجه سرعتِ گذشت زمان میشوید.
روزهای سخت اما لذت بخش را پشت سر گذاشتید. تک تک خاطراتی که برایتان ثبت شده، از خبر باردار شدنتان و شنیدن صدای قلب فرزندتان، تا تعیین جنسیت و … همه لحظاتی تکرار نشدنی، همراه با استرس اما سرشار از عشق بودند.
فرصتی زیادی تا اتمام این دوران شگفت انگیز باقی نمانده است. همانطور که تا امروز از خودتان، فرزندتان و خانوادهی جدیدتان مراقب کردهاید، چهار هفتهی پیش رو را هم به بهترین شکل سپری خواهید کرد.
ما قصد داریم تا در این مقاله، دربارهی وضعیت شما، جنین و همچنین تغذیهی مناسب در هفته سی و ششم بارداری، صحبت کنیم.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
در هفته سی و ششم بارداری، قلهی رحم دقیقا زیر استخوان جناق سینه قرار دارد. احتمالا در این هفته، احساس سیری میکنید. بزرگتر شدن جنین و کاهش فضای آزاد در داخل شکم، باعث فشرده شدن معده و کند شدن عملکرد آن برای هضم غذا میشود.
برای کنترل معده درد و سوزش سر دل، بهتر است تعداد وعدههای غذاییتان را بیشتر و حجم آنها را کم کنید.
همانطور که قبلا گفتیم، تا هفتهی سی و ششم بارداری، احتمال تغییر حالت جنین، از بریچ ( پاها به سمت پایین ) به سفالیک ( سر به سمت پایین ) وجود دارد. اگر تا پایان این هفته سر جنین به سمت لگن حرکت کند، احساس فشار و سنگینی در لگنتان بیشتر و فشار از روی معده و دندههایتان کم خواهد شد.
در این هفته احتمالا انقباضات براکستون هیکس مجددا احساس خواهید کرد. دربارهی تفاوتهای انقباضات کاذب و انقباضات اصلی زایمان، با ماما یا پزشک صحبت کنید؛ تا بتوانید در صورت شروع انقباضات واقعی زایمان، با تشخیص صحیح و به موقع، خود را به بیمارستان برسانید.
معمولا زمانی که فواصل انقباضات واقعی هر 5 دقیقه و منظم شد، باید به بیمارستان مراجعه کنید.
در هفتههای پایانی بارداری، باید به صورت مداوم توسط ماما یا پزشک، معاینه شوید؛ تا وضعیت قرار گیری جنین درون رحم و آنگاژه شدن جنین ( قرار گرفتن سر جنین درون لگن شما ) بررسی شود.
بدن شما در هفته سی و ششم بارداری، کم کم آمادهی زایمان میشود. استخوانها و مفاصل، در حال فاصله گرفتن از هم هستند. برای بهبود درد لگن، زمانی که به پهلو دراز کشیدهاید، حتما بالشت نرمی بین زانوهایتان قرار دهید. کمپرس گرم، ماساژ درمانی و ورزشهای خاص، از دیگر راههای کنترل درد لگن در این روزهاست.
اگر احساس درد و سنگینی در پستانهایتان میکنید، بهتر است در این روزها، برای حمایت بیشتر از وزن آنها، از سوتینهای شیردهی استفاده کنید.
در این روزهایی که همهی اطرافیان توجهشان به شما معطوف شده است، توصیه میکنیم که از پدر خانواده غافل نشوید. گرچه او در ظاهر آرام است و به شما رسیدگی میکند، اما در حقیقت دلیل آرام بودن او این است که به شما آرامش را منتقل کند.
همسرتان به عنوان پدر خانواده، نگران مسئولیتهای پدرانهی خود و همچنین نگران سلامتی شما و فرزندتان است. بنابراین اینکه اوقاتی را در نظر بگیرید و با همسرتان قرار شام دو نفره بگذارید و یا به پیاده روی و تفریح بروید، باعث دلگرمی او خواهد شد.
اگر تمایل دارید که در منزل بمانید، پیشنهاد میکنیم زمان مناسبی را در نظر بگیرید و به تماشای یک فیلم کمدی – عاشقانه بپردازید.
هر چه به روزهای پایانی بارداری نزدیکتر میشوید، بهتر است که تعداد دفعات رابطه جنسی خود را کم کنید. دربارهی این موضوع با پزشکتان صحبت کنید. او با در نظر گرفتن شرایط جسمی شما و وضعیت بارداریتان، دربارهی مسئلهی رابطهی زناشویی راهنماییتان خواهد کرد.
وضعیت جنین در هفته سی و ششم بارداری
در این هفته، فرزندتان با قدی حدود 49 سانتی متر و وزنی حدود 2800 گرم ( دو کیلو و هشتصد گرم ) به اندازهی یک انبهی بزرگ رسیده است.
در هفتههای پایانی، فضای آزاد برای جنین در داخل رحم بسیار کم میشود. بدن او خمیده شده و دستها و پاهایش به سمت داخل بدنش جمع میشود.
در این روزها، موهای کرکی و ورنیکس، که سطح بدن جنین را پوشانده بودند، کم کم از بین میروند؛ البته بعضی نوزادان تا زمان تولدشان هم مقداری ورنیکس و موی کرکی روی بدنشان باقی میماند.
همانطور که قبلا گفتیم، در طی روند بلع و دفع مایع آمنیوتیک توسط جنین، مقداری از موادی که در این مایع وجود دارند، داخل رودههای جنین جمع میشوند و مکونیوم را تشکیل میدهند. مکونیوم، اولین مدفوع نوزاد است، که پس از تولد دفع میشود.
برخی نوزادان دیررس که بعد از هفتهی چهلم بارداری به دنیا میآیند، ممکن است مکونیوم را قبل از تولد و داخل مایع آمنیوتیک دفع کنند و مجدد ببلعند. خطر ابتلا به عفونت در این دسته نوزادان بسیار بالاست.
تا هفته سی و ششم بارداری، اگر جنین داخل رحم نچرخد و به حالت بریچ بماند، پزشک یا ماما، چند حرکت ورزشی را به شما آموزش میدهند، که انجام آنها به چرخش جنین و قرار گرفتن سر او به سمت دریچهی زایمان کمک میکند.
چنانچه با انجام این ورزشها، همچنان جنین به حالت بریچ بماند، ممکن است زایمان طبیعی با مشکل مواجه شود؛ به همین دلیل احتمالا پزشک به شما زایمان به روش سزارین را توصیه میکند.
لثههای جنین که از هفتههای آغازین بارداری در حال سفت شدن بودند، تا پایان این هفته کاملا سفت و محکم میشوند. سیستم گردش خون و سیستم ایمنی بدن فرزندتان نیز، پس از گذشت 35 هفته، اکنون تکمیل شده و او دیگر آمادهی زندگی در محیط خارج از رحم است.
همانطور که میدانید، تغذیهی جنین از طریق بندناف صورت میگیرد،؛ به همین دلیل سیستم گوارش او تا زمانی که شروع به مصرف غذاهای جامد نکرده باشد، تکامل نمییابد.
استخوانهای جمجهی فرزندتان، همچنان نرم و با فاصله از هم هستند و تا بعد از تولد به همین شکل باقی میمانند. نرمی استخوانهای جمجمه به عبور او از کانال زایمان کمک میکند.
ریههای جنین در این هفته به قدری تکمیل شده که در صورت زایمان زودرس، بتوانند در خارج از محیط رحم به فعالیت خود ادامه دهند؛ اما رشد ریهها تا پایان هفتهی 37 بارداری همچنان ادامه خواهد داشت.
بهتر است مد نظر داشته باشید که رشد و تکامل جنینها به یک اندازه نمیباشد. مطالبی که دربارهی پیشرفت بارداری میخوانید، به طور نسبی نوشته میشوند. بنابراین از مقایسهی خود با دیگران جدا پرهیز کنید.
در صورتی که پزشک در معاینات خود، سلامتی شما و فرزندتان را تایید کند، قطعا جایی برای نگرانی وجود نخواهد داشت.
هفته سی و ششم بارداری چی بخوریم؟
در این هفته، با توجه به افزایش سوخت و ساز بدنتان، باید روزانه به میزان 2400 کالری دریافت کنید.
در روزهای پایانی بارداری و با توجه به افزایش فشار به لگن و مثانه، دچار تکرر ادرار خواهید شد؛ اما باید توجه داشته باشید که گرچه تکرر ادرار ممکن است آزاردهنده باشد، اما از نوشیدن آب و مایعات به مقدار کافی غافل نشوید؛ زیرا جنین برای بقا در رحم، به آب احتیاج دارد.
در هفتههای پایانی بارداری، نیاز است که در روز بین 8 الی 10 لیوان آب بنوشید. توصیه میشود که در دوران بارداری و شیردهی از مواد غذایی آلرژیزا استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است در آینده فرزندتان به همان مواد غذایی حساسیت پیدا کند.
از آنجایی که احتمال وقوع زایمان زودرس در هفتههای پایانی وجود دارد، بهتر است همیشه آمادهی مراجعه به بیمارستان باشید. به همین منظور، سعی کنید تعداد وعدههای غذاییتان را بیشتر و حجم آنها را کم کنید.
در این شرایط معدهی شما همیشه سبک است و در صورت مراجعهی اورژانسی به بیمارستان، مشکلی برایتان به وجود نخواهد آمد.
در این هفتهها، مصرف قهوه و چای پررنگ را به حداقل برسانید. چرا که این دو، عامل تپش قلب در دوران بارداری هستند.
پیشنهاد موشیما برای هفته سی و ششم بارداری
شاید از دوستان و اطرافیان خود شنیده باشید که: قبل از زایمان موهایت را کوتاه کن. به دو دلیل این توصیه مفید است. اول اینکه پس از زایمان، زمان زیادی برای نظافت و رسیدگی به موهایتان ندارید.
دومین مسئله این است که، پس از زایمان، به دلیل تغییرات هورمونی دچار ریزش مو خواهید شد. معمولا خانمها زمانی که قد موهایشان کوتاه است، با مسئلهی ریزش مو بهتر کنار میآیند.
همچنین اگر قصد برگزاری جشن زایمان چه در بیمارستان و چه در منزل را دارید، میتوانید با مشورت و اجازهی پزشکتان در هفتههای پایانی بارداری، از رنگ موهای فاقد آمونیاک استفاده کنید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید