لوگو موشیما

12 علامت مهم اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان

علائم اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان
یاسمین روحانی نیم‌رخ

.

.

اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان یا ADHD، یک اختلال ذهنی پیچیده‌ی عصبی-رشدی است که می‌تواند بر رفتار، موفقیت و روابط آن‌ها تاثیر بگذارد. علائم اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان متفاوت است و گاهی ممکن است تشخیص آن دشوار باشد. هر کودکی ممکن است علائم منحصر به فردی را تجربه کند. به…

اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان یا ADHD، یک اختلال ذهنی پیچیده‌ی عصبی-رشدی است که می‌تواند بر رفتار، موفقیت و روابط آن‌ها تاثیر بگذارد. علائم اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان متفاوت است و گاهی ممکن است تشخیص آن دشوار باشد.

هر کودکی ممکن است علائم منحصر به فردی را تجربه کند. به همین دلیل برای تشخیص قطعی لازم است تا دکتر متخصص، کودک را از جهات مختلف بررسی کند. این اختلال به طور متوسط در کودکی و عموما تا سن 7 سالگی تشخیص داده می‌شود.

در ادامه‌ی مقاله با ما همرا باشید تا 12 نشانه‌ی مهم از اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان را با هم مرور کنیم:

عدم توجه به خواسته و تمایلات دیگران

یکی از علائم معمول اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی، این است که تمام رفتار کودک متمرکز بر خود اوست و اهمیتی به خواسته‌ها و نیازهای دیگران نمی‌دهد. این رفتار می‌تواند به قطع کردن صحبت دیگران توسط کودک منجر شود و یا باعث شود تا نتواند منتظر نوبتش برای بازی کردن بماند.

آشفتگی احساسی

کودکان مبتلا به این اختلال، عموما در کنترل احساسات خود مشکل دارند و ممکن است در موقع نامناسبی، دچار فوران خشم شوند. همچنین ممکن است جیغ بزنند، گریه کنند و دیگران را کتک بزنند یا گاز بگیرند.

بی‌قراری

کودکان مبتلا به بیش‌فعالی نمی‌توانند یکجا بنشینند. این کودکان ممکن است از روی صندلی بلند شوند و به سرعت دور خانه بدوند. در این موارد حتی اگر کودک را مجبور به نشستن کنید، بی‌قراری می‌کند و روی صندلی می‌چرخد و تکان می‌خورد.

بازی کردن پر سر و صدا

بی‌قراری عموما باعث می‌شود تا این کودکان نتوانند بدون ایجاد سر و صدای زیاد بازی کنند. بسیاری از اوقات انجام فعالیت‌های تفریحی در آرامش برای کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی دشوار است.

اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان چیست؟

انجام کارها به صورت ناتمام

کودکان مبتلا به ADHD، عموما به تعداد بسیاری از فعالیت‌ها علاقه نشان می‌دهند؛ ولی در به اتمام رساندن آن‌ها مشکل دارند. به عنوان مثال آن‌ها ممکن است تکالیف خود را شروع کنند و یا بخواهند در آشپزی به شما کمک کنند؛ ولی پس از مدت کوتاهی توجهشان به چیز دیگری جلب می‌شود و کار قبلی را رها می‌کنند.

کمبود و نقص در میزان توجه و تمرکز

کودکان مبتلا به این اختلال، نمی‌توانند روی یک مسئله به طور کامل تمرکز کنند و حواسشان حتی وقتی مستقیما با آن‌ها صحبت می‌کنید، پرت می‌شود. ممکن است کودک به شما بگوید که حرفتان را شنیده است؛ ولی اگر از او بخواهید حرفتان را تکرار کند، نمی‌تواند.

ممانعت کردن از انجام کارهایی که نیاز به فعالیت ذهنی دارند

نقص و کمبود توجه در این کودکان، عموما باعث می‌شود که آن‌ها از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به تلاش ذهنی دارند، مثل توجه در کلاس درس یا حل تکالیف، اجتناب کنند.

مشکل در دنبال کردن دستورالعمل‌ها

دنبال کردن قوانین و دستوالعمل‌هایی که نیاز به برنامه‌ریزی دارند، برای کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه دشوار است. این مسئله می‌تواند منجر به انجام اشتباهات و بروز بی‌دقتی از سمت آن‌ها شود. در نظر داشته باشید که این مسئله اصلا نشانه‌ی کم هوشی یا تنبلی نیست.

تشخیص اختلال نقص توجه و بیش فعالی در کودکان

خیره شدن به اطراف و خیال‌بافی

کودکان مبتلا به این اختلال، همیشه پر سر و صدا و شلوغ نیستند. یکی دیگر از علائم ADHD، سکوت زیاد و عدم برقراری ارتباط با دیگران نسبت به سایر کودکان است.

این کودکان ممکن است برای مدت طولانی به اطراف خیره شوند، خیال‌پردازی کنند و آنچه در محیط اطراف می‌گذرد را نادیده بگیرند.

عدم پذیرش نظم

بسیاری از این کودکان در دنبال کردن اولویت انجام کارها و منظم کردن آن‌ها مشکل دارند. آن‌ها ممکن است در مدرسه مشکل درست کنند، پروژه‌های درسیشان را بدون ترتیب و شلخته انجام دهند و یا همواره اتاقشان را به هم بریزند.

فراموش کردن مسائل

اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان باعث می‌شود تا آن‌ها مسائل روزمره‌شان را به راحتی فراموش کنند. آن‌ها ممکن است انجام تکالیف یا کارهای خانه را از یاد ببرند. همچنین ممکن است وسایل یا اسباب بازی‌هایشان را به دفعات زیاد گم کنند.

بروز علائم در شرایط مختلف

کودکان مبتلا به بیش‌فعالی و نقص توجه، بسیاری از این علائم را در شرایط و موقیعت‌های مختلف نشان می‌دهند. برای مثال یک کودک مبتلا به ADHD، می‌تواند هم در خانه‌ هم در مدرسه و هم در هنگام بازی با دوستان دچار کمبود و نقص توجه باشد.

نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان

علائم اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در نوجوانان و بزرگسالان

اختلال نقص توجه و بیش فعالی فقط مخصوص کودکان نیست. اگر کودک روند درمان را آغاز نکند، این اختلال تا بزرگسالی با او خواهد ماند و تنها علائمش تفاوت خواهد کرد. عموما بزرگسالان مبتلا به ADHD، نابالغ‌تر از افراد همسن و سال خود به نظر می‌رسند.

همچنین مطالعات جدید نشان می‌دهند که ممکن است فردی که در کودکی به اختلال نقص توجه و بیش‌‍فعالی مبتلا نبوده، در بزرگسالی به آن مبتلا شود. در لیست زیر برخی از علائم این اختلال در بزرگسالان را مشاهده می‌کنید.

  • مشکل در انجام کارهای روزانه و عدم تمرکز در محل کار
  • مشکل در ارتباط با اطرافیان و همسالان
  • مشکل در رعایت بهداشت شخصی
  • عدم توانایی در مدیریت زمان
  • رانندگی پرخطر و با سرعت بالا

سخن پایانی

اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی در کودکان مسئله‌ای جدیست که در صورت عدم رسیدگی می‌تواند اثری بسیار منفی بر رشد، موفقیت و روابط اجتماعی آن‌ها داشته باشد. خوشبختانه در دنیای امروزی درمان‌های بسیاری وجود دارد و می‌توان با استفاده از آن‌ها به کودکان مبتلا به این اختلال کمک کرد.

اگر نشانه‌های ذکر شده در مقاله را در فرزندتان مشاهده کردید، به سرعت به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و کمک بگیرید. مطمئن باشید که با صبر و آگاهی و دنبال کردن صحیح روند درمان، اوضاع فرزندتان بسیار بهتر خواهد شد.