لوگو موشیما

هفده هجدهم بارداری – میلینه شدن سیستم عصبی جنین

Eighteenth-week-of-pregnancy-1
زهرا مهمانپرست نیم‌رخ

.

.

تنها دو هفته‌ی دیگر به نیمه‌ی راه بارداری باقی مانده است. در این هفته نسبت به ماه‌های گذشته احساس بهتری خواهید داشت. در این روزها با کاهش حالت تهوع، اشتهایتان بیشتر خواهد شد؛ بنابراین بهتر است برای کنترل وزن و حفظ سلامتی خود، از افراد خبره در این زمینه کمک بگیرید. در ادامه‌ی مقاله قصد…

تنها دو هفته‌ی دیگر به نیمه‌ی راه بارداری باقی مانده است. در این هفته نسبت به ماه‌های گذشته احساس بهتری خواهید داشت.

در این روزها با کاهش حالت تهوع، اشتهایتان بیشتر خواهد شد؛ بنابراین بهتر است برای کنترل وزن و حفظ سلامتی خود، از افراد خبره در این زمینه کمک بگیرید.

در ادامه‌ی مقاله قصد داریم به بررسی وضعیت شما و فرزندتان در این هفته بپردازیم. همچنین درباره‌ی کلاس‌های مراقبت‌های بارداری و آمادگی زایمان با شما صحبت خواهیم کرد.

با موشیما همراه باشید.

وضعیت شما در این هفته

در هفته هجدهم بارداری، میزان تولید خون در بدن افزایش پیدا کرده و قلب نیز با قدرت بیشتری آن را به اندام‌های بدن پمپاژ می‌کند. همین امر موجب احساس تشنگی، افزایش تعریق، افزایش ضربان قلب، افت فشار و سرگیجه می‌شود.

Eighteenth-week-of-pregnancy-2

تغییر سیستم گردش خون در این هفته باعث انباشت میزان بیشتری از آب در داخل بدن می‌شود. پف کردن صورت از عوارضِ طبیعیِ تغییرات این هفته است.

اکنون شما تقریبا به نیمه‌ی سه ماهه‌ی دوم بارداری رسیده‌اید؛ شکم و پستان‌هایتان بیش از پیش بزرگ شده‌اند تا شرایط بهتری را برای بقای فرزندتان فراهم کنند.

افزایش وزن و سایز در سه ماهه‌ی دوم بیشتر از سه ماهه‌ی اول است. اگر درباره‌ی افزایش وزن نگرانی‌ و یا سوالی دارید، بهتر است با پزشکتان در این خصوص صحبت کنید.

همانطور که در مقالات هفته‌ی قبل اشاره کردیم، از شروع سه ماهه‌ی دوم بارداری، بهترین حالت خوابیدن، به پهلوی چپ است. در این حالت خون رسانی به جنین بهتر انجام می‌گیرد و تنگی نفس و فشار بر اندام‌های داخلی شکم نیز کمتر می‌شود.

در این‌ هفته ممکن است به دلیل تغییر نقطه‌ی تعادلتان، کمردرد داشته باشید. برای کنترل اوضاع بهتر است به وضعیت نشستن، راه رفتن و ایستادن خود بیشتر دقت کنید.

Eighteenth-week-of-pregnancy-3

سعی کنید صاف راه بروید‌ و زمانی که قصد دارید طولانی مدت بایستید، چهارپایه‌ی کوچکی را زیر یکی از پاهایتان قرار دهید تا فشار از روی کمرتان برداشته شود.

به طور کلی برای کنترل دردها و عوارض تمام مراحل بارداری، از مصرف خودسرانه‌ی داروها و مسکن‌های شیمیایی و گیاهی جدا خودداری کنید.

اگر شاغل هستید، ترجیحا در بین روز استراحت کوتاهی داشته باشید. حدود 10 الی 15 دقیقه استراحت، برای شما و فرزندتان بسیار مفید خواهد بود.

در این هفته ممکن است مویرگ‌های قرمز رنگی را در اطراف چشم، گونه‌ها، ساعد، گردن و … مشاهده کنید. افزایش هورمون استروژن در طول دوران بارداری تغییرات فراوانی در بدن شما ایجاد می‌کند. مویرگ‌های خونی یکی از این تغییرات هستند؛ که بعد از زایمان به مرور زمان برطرف خواهند شد.

Eighteenth-week-of-pregnancy-4

از این هفته به بعد به طور متوسط در هر ماه حدود 1 الی 2 کیلوگرم به وزن شما اضافه خواهد شد. این افزایش بر اثر افزایش وزن جنین، مایع آمنیوتیک، جفت، ایجاد شیر در غدد شیری داخل پستان‌ها و … است.

در این هفته ممکن است تصور کنید که گازِ داخل شکمتان هر چند دقیقه یک بار حرکت می‌کند؛ اما در حقیقت این حرکات فرزندتان است که شما احساس می‌کنید. قدرت پاهای جنین کم و فضای اطراف او زیاد است.  بنابراین حرکاتش را در این هفته تا این همین حد احساس خواهید کرد. در هفته‌های آتی تکان‌هایش واضح‌تر خواهد شد.

Eighteenth-week-of-pregnancy-5

وضعیت جنین در هفته هجدهم بارداری

در این هفته جنین در حالت جمع شده به اندازه‌ی یک فلفل دلمه‌ای است. در پایان هفته هجدهم وزن او به حدود 200 الی 240 گرم و قدش به حدود 14 الی 16 سانتی متر خواهد رسید.

اکنون گوش‌های او کاملا از زیر پوست بیرون آمده و در جای خود قرار گرفته‌اند؛ به صورتی که در دو طرف سر دیده می‌شوند.

از ابتدای بارداری تا این هفته دوره‌ی ” پرورش شدید جنین ” نامیده می‌شود؛ که مرتبط با تشکیل و تکامل سریع اندام‌های بدن او بوده است. از این هفته به بعد رشد قدی و وزنی او با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد به همین دلیل این دوره را ” رشد شدید جنین ” می‌نامند.

در این هفته لایه‌ای از چربی به نام ورنیکس، روی پوست جنین تشکیل می‌شود؛ که به حفظ تعادل دمای بدن او و عبور از کانال زایمان کمک می‌کند. همچنین این چربی از بدن جنین در برابر عفونت‌ها محافظت می‌کند.

Eighteenth-week-of-pregnancy-6

مهم‌ترین اتفاق این هفته برای فرزندتان، میلینه شدن اعصاب او است. میلینه شدن اعصاب، به معنی پوشیده شدن سیستم عصبی جنین با لایه ای از چربی به نام میلین است. این اتفاق مهم باعث می‌شود تا انتقال پیام از یک سلول عصبی به سلول عصبی دیگر با سرعت بیشتری انجام شود.

میلینه شدن سیستم عصبی جنین از این هفته آغاز شده و تا پایان یک سالگی او ادامه خواهد داشت.

مسئله‌ی جالبی که در این هفته اتفاق می‌افتد، شکل گیری ریتم خواب فرزندتان است. گرچه ساعات خواب او بطور دقیق مشخص نیست اما در این هفته خود او مشخص می‌کند که چه زمانی استراحت و چه زمانی به جنب و جوش بپردازد. بطور مثال هنگامی که شما استراحت می‌کنید او فعالیت می‌کند و یا در زمان فعالیت شما، می‌خوابد.

Eighteenth-week-of-pregnancy-7

کلاس‌های آموزشی دوران بارداری

کلاس‌های آموزشی دوران بارداری و آمادگی زایمان به منظور آگاهی رسانی و آموزش به مادران برای کنترل روند بارداری و زایمان برگزار می‌شوند.

در ادامه مباحثی که عموما در این کلاس‌ها آموزش داده می‌شوند را مشاهده می‌کنید:

  • مراقبت‌های دوران بارداری، علائم هشدار در بارداری، تغییرات بدن طی دوران بارداری ( متخصص زنان )
  • تغذیه در دوران بارداری و شیردهی ( متخصص تغذیه )
  • بهداشت روانی در بارداری ( آمادگی برای مادر شدن )، مشکلات روابط زناشویی، ارتباط با جنین، راه‌های افزایش هوش جنین و… ( روانشناس )
  • حرکات ورزشی مناسب در دوران بارداری، روش‌های زایمان، روش‌های کنترل و کاهش درد بدون نیاز به دارو ( ماما )
  • مراقبت و نگهداری از نوزاد در منزل، ارائه‌ی اطلاعاتی در خصوص زردی، واکسیناسیون، غربالگری و … ( متخصص اطفال )
  • نحوه صحیح شیردهی، فواید و اهمیت آن

همچنین کلاسی مختص همسران، بدون حضور مادرِ باردار برگزار می‌شود. در این کلاس‌ها در خصوص نقش همسر در روند بارداری و زایمان صحبت می‌شود.

Eighteenth-week-of-pregnancy-8

کلاس‌های آموزشی دوران بارداری و آمادگی زایمان در اکثر بیمارستان‌ها و مراکز بارداری، به صورت خصوصی و گروهی برگزار می‌شوند.

یکی از نکات مثبت شرکت در کلاس‌های گروهی، انتقال تجربیات بین مادران است. این تعاملات از ابتلا به افسردگی پیشگیری کرده و باعث افزایش اعتماد به نفس در مادران باردار می‌شود.  

Eighteenth-week-of-pregnancy-9

ملاقات با پزشک در هفته هجدهم بارداری

طبق روند صحیح چکاپ‌های روتین در این دوران، یک قرار ملاقات بین هفته‌های 16 الی 20 بارداری با پزشکتان خواهید داشت.

اگر هنوز برای چکاپ به پزشک مراجعه نکرده‌اید، بهتر است در اسرع وقت این کار را انجام دهید. در هر جلسه از چکاپ‌های منظم بارداری، وزن و فشار خون شما توسط پزشک بررسی و یادداشت می‌شود. علاوه بر آن پزشک صدای ضربان قلب فرزندتان را با استفاده از گوشی پزشکی و یا دستگاه داپلر چک می‌کند.

در صورتی که تا الان سونوگرافی یا اسکن آنومالی و تست غربالگری دوم را انجام نداده‌اید، پزشک زمانی را برای انجام آن‌ها مشخص خواهد کرد.

Eighteenth-week-of-pregnancy-10

چنانچه هر یک از علائم زیر را ( حتی به صورت خفیف ) مشاهده کردید، حتما با پزشکتان تماس بگیرید.

  • درد و سوزش هنگام دفع ادرار ( علائم عفونت ادراری )
  • خستگی مفرط، رنگ پریدگی، سرگیجه، عدم تمرکز و افزایش ضربان قلب ( علائم کم خونی )
  • خروج مایع یا لخته خون از واژن، گرفتگی و درد در ناحیه تحتانی شکم و لگن
  • تب و لرز
  • خروج ترشحات بد بو و سبز یا زرد رنگ از واژن

در نظر داشته باشید رسیدگی و درمان به موقع، از بروز خطرات زیان بار جلوگیری می‌کند.

Eighteenth-week-of-pregnancy-11

پیشنهاد موشیما برای هفته هجدهم بارداری

در جوامع امروزی با پیشرفت سطح آگاهی زوج‌ها، اکثر بارداری‌ها برنامه ریزی شده و با فکر هستند. در مواردی هم بارداری‌ها ناخواسته و یا بدون برنامه ریزی خاصی اتفاق می‌افتند. در هر صورت پس از متولد شدن نوزاد، پدر و مادر‌ها با تمام وجودشان به فکر برطرف کردن نیازهای فرشته‌ی کوچکشان هستند.

فرقی ندارد که شما جزو کدام دسته افراد باشید؛ افرادی که با برنامه ریزی و پس انداز اقدام به بارداری کرده‌اند و یا افرادی که ناخواسته و بدون برنامه ریزی باردار شده‌اند. باید این را بدانید که پس از متولد شدن فرزندتان قطعا با هزینه‌های پیش بینی نشده‌ی زیادی روبرو خواهید شد. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم در حد امکان، مبالغی را برای اطمینان پس انداز کنید.