لوگو موشیما

هفته یازدهم بارداری – تست غربالگری اول

تست غربالگری اول بارداری
زهرا مهمانپرست نیم‌رخ

.

.

تبریک می‌گوییم! تنها یک هفته به پایان سه ماهه‌ی اول بارداری شما باقی‌مانده و اکنون وارد هفته یازدهم شده‌اید. فرزندتان از دوران رویانی به جنینی وارد شده است. از حالا تا انتهای بارداری، عضو اصلی به بدن او اضافه نمی‌شود؛ بلکه اعضای تشکیل شده‌ی بدنش رشد و‌ تکامل پیدا می‌کنند. سرعت تکامل فرزندتان بسیار بالا…

تبریک می‌گوییم! تنها یک هفته به پایان سه ماهه‌ی اول بارداری شما باقی‌مانده و اکنون وارد هفته یازدهم شده‌اید. فرزندتان از دوران رویانی به جنینی وارد شده است. از حالا تا انتهای بارداری، عضو اصلی به بدن او اضافه نمی‌شود؛ بلکه اعضای تشکیل شده‌ی بدنش رشد و‌ تکامل پیدا می‌کنند. سرعت تکامل فرزندتان بسیار بالا و سرعت تغییرات ظاهری شما کند است.

در این هفته فرشته‌ی کوچک‌تان برای آزمودن قدرت عضلاتش شروع به لگد زدن‌ و ‌کش ‌و قوس دادن به بدنش می‌کند. او در مایع آمنیوتیک معلق است ولی کوچک بودن ابعاد او باعث می‌شود که شما تلاش‌هایش را متوجه نشوید.

در هفته‌ی 11 بارداری اتفاقات جدیدی برای شما و فرزندتان رخ می‌دهند. اگر مشتاق دانستن آن‌ها هستید، در ادامه‌ی مقاله با موشیما همراه باشید.

تست غربالگری سه ماهه اول بارداری

مهم‌ترین کاری که در هفته یازدهم بارداری باید انجام دهید، تست غربالگری اول است. بطور کلی برای هر خانم باردار، احتمال داشتن فرزندی با نقایص مادرزادی وجود دارد. گرچه این احتمال زیاد نیست اما با انجام تست‌های غربالگری، می‌توان متوجه شد که فرزندتان چه مقدار در معرض ابتلا به این موارد است.

باید توجه کنید که تست‌های غربالگری برای جنین کاملا بی‌خطرند و به هیچ عنوان شما را در معرض سقط جنین قرار نمی‌دهند.

تست غربالگری اول شامل سونوگرافی و آزمایش خون است. شما از اولین روز هفته‌ی 11 تا آخرین روز هفته‌ی 13 زمان دارید تا غربالگری اول را انجام دهید. توصیه‌ی می‌کنیم که انجام آن‌ را به روزهای پایانی موکول نکنید. انجام تست‌ها در اولین‌فرصت، زمان کافی برای بررسی‌های بیشتر پزشک را فراهم می‌کند. در صورت مثبت بودن جواب غربالگری اول، آزمایشات تشخیصی مانند تست آمینوسنتز باید انجام شود.

بیماری پیکا در بارداری

بیماری پیکا

ویار بارداری امری بسیار طبیعی و حتی نشانه‌ی روند عالی تغییرات هورمونی است. اگر هوس یا ویار بارداری به سمت مصرف مواد غیرخوراکی و یا فاقد ارزش‌ غذایی برود، به آن بیماری پیکا گفته می‌شود. همچنین مصرف بیش از حد موادغذایی مانند بستنی نیز به همین بیماری مرتبط می‌شود.

پیکا یک کلمه لاتین برای توصیف زاغ است. این لقب را به دلیل هرزه‌خواری به او داده‌اند. شایع‌ترین پیکاها در بارداری را در لیست زیر می‌توانید ببینید:

  • خاک
  • کبریت سوخته
  • یخ
  • نفتالین
  • زغال چوب
  • سنگ
  • خمیردندان
  • ماسه
  • صابون
  • گچ دیوار
  • قهوه
  • جوش شیرین
  • خاکستر سیگار
  • نشاسته‌ی ذرت

طبق تحقیقات انجام شده، هنوز دلیل قطعی برای این بیماری پیدا نشده است. برخی بر این باورند که رابطه‌ای بین فقر آهن و پیکا وجود دارد. برخی دیگر معتقدند پیکا مرتبط با بیماری جسمی یا روانی زمینه‌ای است.

گروه دیگری پیکا را با رژیم‌غذایی که موجب نرسیدن املاح‌ معدنی و ویتامین‌ها به بدن می‌شود، در ارتباط می‌دانند.

بیماری پیکا در بین کودکان بیشتر از مادران باردار شایع است. چیزی در حدود25-30 درصد کودکان درگیر این بیماری می‌شوند. 

این بیماری در بارداری کمتر شایع است اما حدود 25-30 درصد موارد در بین کودکان دیده شده‌است.

اگر درگیر پیکا شدید حتما آن را با پزشک‌تان در میان بگذارید و برای درمان، هرچه سریعتر اقدام کنید.

بهتر است از افرادی که با شما زندگی می‌کنند، مانند مادر یا همسرتان بخواهید تا حین درمان، پیکاها را از دسترس شما خارج کنند. حتی اگر از آن‌ها خواهش کردید، به شما یاداور شوند که آن ماده چقدر برای شما و فرزندتان مضر است.

علائم شایع هفته یازده بارداری

حالا دیگر حالت تهوع شما کاهش پیدا کرده است. به همین دلیل اولین علامت شایع این روزهای‌تان، احساس گرسنگی است. البته باید مراقب باشید تا در این‌ مورد زیاده ‌روی نکنید. برخی تصور می‌کنند که بعد از باردار شدن، باید دو برابر قبل غذا بخورند. این تفکر کاملا اشتباه است. با مطالعه و دریافت برنامه‎‌ی غذایی از پزشک‌تان، با آگاهی کامل مواد مورد نیاز بدن خود و فرزندتان را فراهم کنید. سعی کنید به جای استفاده از غذاهای چرب و مضر، مواد مغذی و سالم را در رژیم غذاییتان بگنجانید.

برای داشتن برنامه زمانی مناسب صبحانه، نهار و شام، می‌توانید به مقاله‌ی هفته نهم بارداری مراجعه کنید.

گرچه علائم‌اولیه با ثبات‌هورمون‌ها کم می‌شوند؛ اما در برخی‌موارد ممکن است ادامه پید اکرده ویا موارد‌ جدیدی به آن‌ها اضافه شوند. در لیست زیر تعدادی از علائم شایع این هفته را می‌توانید مشاهده کنید:

  • روشن‌شدن پوست
  • افزایش بزاق دهان
  • افزایش وزن
  • سردرد
  • بزرگ و حساس شدن پستان‌ها
  • حجیم شدن موی سر
  • محکم‌تر شدن ناخن‌ها
  • پدید آمدن لک روی پوست
  • سوزش سردل
  • خستگی
  • یبوست
  • گر گرفتگی

در این هفته از تغییر حالت ناگهانی پرهیز کنید. بطور مثال به یک ‌باره خودتان را روی مبل نیندازید. ترجیحا تا نیم ساعت بعد از صرف وعده‌های غذایی‌تان، دراز نکشید. این کار به بهبود سوزش سردل‌تان کمک می‌کند.

آیا به‌حدی سوزش‌سردل یا حالت‌تهوع دارید که باعث می‌شود نتوانید بیش ‌از12ساعت موادغذایی یا آب را در معده‌تان نگه‌دارید؟ اگر پاسخ بله است، باید این مورد را به پزشک‌تان اطلاع دهید.

برای کاهش درد و حساس بودن پستان‌ها، سعی کنید از سوتین‌های راحت و نخی استفاده کنید.

وضعیت شما در این هفته

شاید باورش برایتان سخت باشد، اما حالا نزدیک به سه ماه است که شما صاحب فرزند شده‌اید! هنوز 6 ماه دیگر تا در آغوش گرفتن دلبندتان، باقی مانده است؛ اما همین حالا هم شما مادر او هستید.

بدن شما هرروز درحال تطبیق‌دادن خود با رشد جنین و بزرگ‌تر شدن رحم‌تان است. بنابراین احساس درد و کوفتگی در ناحیه زیرشکم و ‌لگن طبیعی است. دردتان در این روزها زیاد نیست و کاملا قابل تحمل است. اگر درد شدید، همراه لکه‌بینی ویا دردی شبیه به درد قاعدگی دارید که با گرفتگی عضلات همراه است، باید به پزشک‌تان اطلاع دهید.

درست است که رحم شما در این هفته بزرگ‌تر شده اما هنوز از لگن‌تان بیرون نیامده است. در هفته‌های آینده رحم بزرگ‌تر شده، از لگن بیرون آمده و توسط پزشک قابل لمس می‌شود. اگر احساس می‌کنید شکم‌تان برجسته شده، باید بدانید که احتمالا ناشی از گازهای تولید شده در معده و‌ نفخ است.

افسردگی در بارداری

همانطور که گفتیم، در هفته‌های آینده وزن‌تان رو ‌به افزایش می‌رود. گرچه افزایش وزن نشانه‌ی پیشرفت‌ خوب بارداری‌تان است، اما ممکن است به دلیل تغییرات ‌ظاهرتان احساس نگرانی و‌ حتی خجالت کنید.

باید به خودتان این موضوع را یادآوری کنید که شما اکنون درحال پرورش و مراقبت از عزیزترین ‌موجود زندگی‌تان هستید. تغییرات ظاهری مختص شما نیست و همه‌ی مادران آن را تجربه می‌کنند. بنابراین با غرور و افتخار این تغییرات را بپذیرید.

جنین در هفته یازدهم بارداری

وضعیت جنین در هفته یازدهم بارداری

اکنون دیگر فرزندتان از دوران رویانی به دوران جنینی وارد شده است. اعضای اصلی بدن او تشکیل‌شده و تا پایان مدت‌بارداری همان اعضا تکامل پیداکرده و برای زندگی پس‌ازتولد، آماده می‌شود.

همانطور که در هفته‌ی قبل گفتیم کار بلع مایع آمنیوتیک توسط جنین، شروع شده است. بخش‌اعظم آب موجود در مایع‌آمنیوتیک جذب بدن او می‌شود و مواد جذب‌ نشده توسط حرکات‌ روده به بخش انتهایی روده‌ی‌بزرگ هدایت می‌شوند.

ممکن است در سونوگرافی حرکت قفسه‎‌ی سینه‌ی جنین را مشاهده کنید. این حرکات ناشی از بلع و فرو بردن مایع آمنیوتیک توسط او است.

گفتیم که جفت و بندناف در هفته‌ی دهم وظیفه‌ی انتقال اکسیژن و موادغذایی به جنین را به عهده می‌گیرند. رگ‌های خونی جدید در جفت بوجود می‌آیند و رگ‌های قبلی بزرگتر می‌شوند. قلب با پمپاژ خون به اعضای بدن جنین به رشد بهتر او کمک می‌کند.

اکنون برآمدگی پیشانی فرزندتان کمتر شده؛ بنابراین سر او گردتر ار قبل به نظر می‌آید. اما همچنان سر او از بدنش بزرگ‌تر است.

جالب است بدانید فرشته‌ی کوچک‌تان از این هفته سکسکه می‌کند. دلیل آن هم رشد و شکل‌گیری پرده دیافراگم است. نگران نباشید! سکسکه کردن او را اذیت نمی‌کند و این موضوع روندی طبیعی است.

دوره‌های خواب جنین بین 5-10 دقیقه است و خواب بسیار سبکی دارد. حتی ممکن است با سرفه کردن شما بیدار شود.

در این هفته اگر جنین دختر باشد، تخمدان‌ها و اگر پسر باشد بیضه‌ها و کیسه بیضه او تشکیل می‌شوند. اما فرزندتان هنوز بسیار کوچک است و تعیین جنسیت در این مقطع امکان پذیر نیست. قسمت خارجی اندام جنسی در این هفته، تنها یک لوله است که در جنین دختر و پسر مانند هم هستند.

در ادامه‌ی رشد و تکامل او، بین هفته‌های 18-20 بارداری با انجام سونوگرافی، تعیین جنسیت بصورت دقیق‌تری انجام می‌گیرد.

اکنون فرزندتان به اندازه‌ی یک انجیر با وزن 8 گرم و قد 5.7 سانتی‌متر است.

بهبود حال روحی در بارداری

پیشنهاد موشیما برای هفته یازدهم بارداری

حالا دیگر به انتهای سه ماهه‌ی اول بارداری نزدیک شده‌اید. نوسانات خلقی، دردها و تغییرات ظاهری را تا حدودی تجربه کردید. سعی کنید از مادر، خواهر و دوستان‌تان که تجربه بارداری داشته‌اند کمک بگیرید. با آ‌ن‌ها درد دل کنید. عضو شدن در گروه‌های مادران هم دوره‌ی خودتان نیز بسیار کمک‌کننده است.

بطور مثال ممکن است دوستی جدید که مانند شما از سردرد بارداری رنج می‌برد، راه حل جدید و بی‌ضرری به شما پیشنهاد کند. همچنین صحبت کردن با افرادی که دقیقا در شرایط و احوال شما هستند، این درک را به شما می‌دهد که تنها نیستید. این موضوع تا حدودی به لحاظ روحی برای مادران قوت قلب است.