اکنون در اواخر سه ماههی دوم بارداری قرار دارید. هنوز به اندازهای سنگین نشدهاید که انجام امور روزمره برایتان دشوار باشد. احتمالا تا کنون اولین حرکات فرزندتان را حس کردهاید و همین امر موجب شادابی مضاعفی در شما شده است.
در کنار احوال خوبی که این روزها دارید، احتمالا دچار انقباضات کاذب زایمان میشوید. تجربهی این انقباضات باعث ایجاد سوالات فراوانی در ذهنتان خواهد شد.
در ادامهی این مقاله قصد داریم دربارهی وضعیت شما و فرزندتان، باید و نبایدها و انقباضات براکستون هیکس در هفته بیست و دوم بارداری صحبت کنیم.
با موشیما همراه باشید.
وضعیت شما در این هفته
در این هفته، قلهی رحم به دو سانتی متر بالاتر از ناف رسیده است. فشاری که رحم برای ایجاد فضای مناسبِ رشد جنین، به سایر اعضای داخلی بدن وارد میکند، باعث شده تا مواد غذایی مصرفی شما دیرتر هضم شود.
دیر هضم شدن غذا برای جنین مفید است؛ زیرا باعث جذب بهتر مواد مغذی مورد نیاز او میشود. ولی این فرایند در بدن مادر باعث ایجاد یبوست میشود. مصرف مایعات بیشتر، مواد غذایی فیبردار مانند میوهها و سبزیجات تازه و همچنین انجام حرکات ورزشی مجاز، به رفع یبوست کمک میکند.
همچنین ممکن است برخی مادران در این هفته درگیر هموروئید ( بواسیر ) شوند. در صورتی که وریدهای اطراف مقعد، متورم و دردناک شوند، فرد دچار هموروئید میشود. فشار بیش از حد رحم، تغییرات هورمونی، یبوست، به تعویق انداختن دفع و… همگی عامل بروز این مشکل هستند.
برای پیشگیری از هموروئید، لازم است که در طی روز حداقل 8 الی 10 لیوان آب بنوشید، 20 الی 25 گرم مواد غذایی فیبردار مصرف کنید و ورزشهای مورد تایید پزشکتان را انجام دهید.
در صورتی که دچار هموروئید شدهاید، برای تسکین درد آن، در طی روز چند مرتبه در آب گرم بنشینید؛ از نشستن در آب خیلی داغ، نشستن طولانی مدت در آب و به طور کلی نشستنهای طولانی مدت در طول روز خودداری کنید.
کرمها و پدهای حاوی دارو، برای کاهش درد و درمان هموروئید در بازار موجود است؛ اما هرگز بدون مشورت با پزشک از آنها استفاده نکنید. اکثر افرادی که در بارداری دچار هموروئید میشوند، بعد از زایمان مشکلشان خود به خود برطرف میشود.
درد شایعی که ممکن است در هفته بیست و دوم بارداری ایجاد شود، گرفتگی عضلات پا است. برخی معتقدند که این گرفتگیها به دلیل کمبود کلسیم، پتاسیم و منیزیم رخ میدهند.
برای بهبود اوضاع، ویتامینهایی که پزشک برایتان تجویز کرده را به طور منظم مصرف کرده و استفاده از مواد غذایی مانند موز و همچنین مصرف مایعات ( به خصوص آب ) را فراموش نکنید.
در این روزها به دلیل افزایش ملانین، ممکن است رنگ پوستتان تغییر پیدا کند و یا دچار لکههای پوستی شوید. این لکهها با قرار گرفتن در معرض نور خورشید پررنگتر میشوند. بنابراین هنگام خروج از منزل از ضد آفتابهایی با spf30 به بالا که مناسبِ مادران باردار هستند، استفاده کنید.
همچنین سعی کنید در ساعات اوج تابش نور خورشید، در خانه بمانید و در صورت خروج از منزل از کلاههای لبهدار استفاده کنید.
در هفته بیست و دوم بارداری، افزایش هورمون جنسیِ اندروژن باعث رشد موهایی در نواحی چانه، فک، گونهها، بالای لب، شکم، بازوها و… میشود. این موها که به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری رشد کردهاند، پس از زایمان و به مرور زمان از بین خواهند رفت. در این مدت میتوانید آنها را اپیلاسیون و یا شیو کنید.
وضعیت جنین در هفته بیست و دوم بارداری
در هفته بیست و دوم بارداری، جنین به اندازهی یک پاپایا و یا یک نارگیل، به وزنی حدود 450 گرم و قدی حدود 28 سانتی متر، رسیده است.
گرچه در این هفته چشمهای فرزندتان تکمیلتر میشوند؛ اما فعلا عنبیهی چشمها فاقد رنگدانه میمانند. در مقالهی هفته قبل گفتیم که حس چشایی در جنین فعال شده و تغییر طعم مایع آمنیوتیک را متوجه میشود. در این هفته جنین از بین مزهها، طعم تلخ و شیرین را بیشتر حس خواهد کرد.
این هفته غیر از موهای ظریفی که بدن جنین را پوشانده، چین و چروکهای عمیقی در قسمتهای مختلف بدن او وجود دارد. در آیندهای نزدیک با افزایش وزن جنین، این چروکها پُر خواهند شد.
در هفتهی بیست و دوم علاوه بر ریهها، لوزالمعده هم در حال رشد و تکامل است. وجود لوزالمعده، برای تولید هورمونهای مهمی مانند انسولین ضروری است.
یکی از مهمترین اتفاقات این هفته، فعال شدن حس لامسه در فرزندتان است. او دستانش را مانند هفتههای قبل به سمت صورت، بندناف و … میبرد. با این تفاوت که اکنون میتواند آنها را حس کند.
اکنون با تکامل یک سری از نورونهای مغزی، او میتواند تجربهی حس لامسه و چشیدن محیط پیرامونش را ثبت و پردازش کند. به واسطهی این فرآیند، تکانها و عکس العملهای او نسبت به قبل بیشتر میشود.
تا قبل از این هفته، مهمترین اولویت در بدن جنین، رشد او بودهاست؛ اما در این هفته بدنش فرصت این را دارد که یک لایه چربی را در زیر پوست ذخیره کند، بنابراین تغییر رنگ پوست او در این هفته بیش از پیش احساس خواهد شد.
پوست جنین به اندازهای رنگ گرفته که مویرگهایی که قبلا قرمز رنگ و کاملا واضح بودهاند، اکنون صورتی رنگ دیده میشوند.
در این هفته استخوانهای گوش داخلی جنین کامل میشوند. این مسئله نه تنها بر حفظ تعادل او تاثیرگذار است، بلکه باعث میشود تا بتواند تفاوت بین صداهایی که میشنود را احساس کند. از این هفته به بعد، فرشتهی کوچکتان از شنیدن صدای شما هنگامی که برایش آواز و یا کتاب میخوانید، لذت بیشتری خواهد برد.
انقباضات براکستون هیکس
انقباضات براکستون هیکس یا همان انقباضات کاذب زایمان، تمرین رحم برای انقباضات اصلی زایمان است. بطور معمول این انقباضات از سه ماههی دوم و سوم بارداری آغاز میشود؛ اما در برخی افراد ممکن است شروع انقباضات در هفتهی ششم نیز باشد.
انقباضات کاذب بر خلاف انقباضات اصلی زایمان، نامنظم، بدون درد و کوتاهمدت ( 1 الی 2 دقیقه ) هستند و با گذشت زمان از شدت آنها کاسته میشود.
برخی افراد این کرامپها ( انقباضات بدون درد ) را به صورت سفت شدن شکم و برخی دیگر به صورت انقباضات خفیف قاعدگی حس میکنند.
احتمالا کرامپها حس ناخوشآیندی را به شما منتقل میکنند؛ اما بهتر است بدانید که باعث باز شدن دهانه رحم و یا زایمان نمیشوند. گرچه کمبود آب در بدن دلیل اصلی این انقباضات شناخته شدهاست؛ اما موارد زیر هم در ایجاد و شدت آنها دخیل هستند:
- حرکت جنین
- حالت تهوع و استفراغ
- برقراری رابطهی زناشویی
- برخی فعالیتها مانند بلند کردن اجسام سنگین
چنانچه انقباضات دردناک و شدید شدند و یا به مدت یک ساعت، هر پنج دقیقه یک بار انقباض داشتید، حتما با پزشک یا ماما تماس بگیرید.
به طور معمول نوشیدن آب، قدم زدن، دوش آب گرم، ماساژ، شنیدن موسیقی، تغییر پوزیشن، تنفس ریتمیک و استراحت باعث توقف انقباضات میشوند.
بایدها و نبایدها
چنانچه هنوز در کلاسهای بارداری ثبت نام نکردهاید، بهتر است بدانید که گذراندن این کلاسها حدودا 8 هفته زمان میبرد و توصیه میشود که کلاسها تا قبل از هفتهی سی و پنجم بارداری، تکمیل شده باشند. به این دلیل که اگر دچار زایمان زودرس شدید، اطلاعات کافی را برای گذراندن همهی مراحل، دریافت کرده باشید.
در هفته بیست و دوم بارداری، در صورت مشاهدهی هرگونه خونریزی حتما به پزشک مراجعه کنید. خونریزی شدید در سه ماههی دوم بارداری میتواند ناشی از وجود جفت سر راهی، جدا شدن جفت از دیوارهی رحم و در مواردی نادر، نشانهی پارگی رحم باشد. خطر پارگی رحم در افرادی که قبلا سزارین شدهاند، بیشتر است.
در این هفته از مصرف منابع ویتامین D مانند لبنیات، تخم مرغ، ماهی و … غافل نشوید.
در دوران بارداری، کلسیم نقش بسیار مهمی برای شما و فرزندتان ایفا میکند. مادرانی که به اندازهی کافی کلسیم دریافت نمیکنند، در دوران بارداری و یا کمی پس از زایمان، دچار مشکلات دندان و ضعف تودهی استخوانی میشوند.
جنین برای رشد و تکامل خود نیاز به کلسیم دارد و اگر از منابع غذایی به میزان کافی کلسیم دریافت نکند، از کلسیم موجود در بافتهایی مانند استخوان و یا دندان مادر استفاده میکند.
بسیاری از بانوان در دوران بارداری دچار فراموشی میشوند. یکی از مهمترین دلایل این مسئله، تغییرات هورمونی است. باید مد نظر داشته باشید که اکنون در حال تجربهی اتفاقی خاص و بزرگ در زندگیتان هستید. نگرانیها، افکار بسیار زیاد برای حال و آینده و… تاثیری مستقیم در فراموشی موقتتان دارند.
برای بهبود اوضاع، هر روز یک یادداشت از وظایف و کارهای همان روزتان تهیه کنید. درخواست کمک از افراد نزدیکتان هم برای یادآوری مسائل، باعث میشود بتوانید این دوران را راحتتر پشت سر بگذارید.
بیخوابی یکی از مشکلات شایع هفته بیست و دوم بارداری است. اکثر مادران در این هفته، غیر از مشکلاتی مانند خر و پف کردن، حرکات جنین در هنگام استراحت، تکرر ادرار و … دچار بیخوابی هم میشوند.
برای بهبود این مشکل، هرگز از داروهای خوابآور استفاده نکنید؛ بلکه از دمنوشهای آرامبخش مجاز و شیر گرم و عسل کمک بگیرید.
در این هفته، دمای بدن شما بالاتر از حد معمول است. هوای اتاق را کمی خنک کنید تا راحتتر به خواب بروید. احتمالا استفاده از بالشتهای مخصوص بارداری هم به رفع بیخوابی کمک میکند.
پیشنهاد موشیما برای هفته بیست و دوم بارداری
تدارک برنامه برای سفر، در این هفته، فکری ایدهآل است. خطر سقط جنین و علائم آزار دهندهی بارداری از بین رفتهاست. از سوی دیگر، هنوز شکمتان به قدری بزرگ نشده که انجام کارهای عادی مانند راه رفتن و نشستن دشوار باشد. بنابراین برنامهای بگذارید تا با همسرتان به یک سفر دو نفره بروید.
گرفتن عکسهای یادگاری، قدم زدن در طبیعت، گشت و گذار در محلهای تفریحی، مدیتیشن در ساحل و … نه تنها برای شما و همسرتان آرامشبخش است، بلکه با توجه به اینکه جنین احساسات مادر و انرژیهای او را متوجه میشود، آرامش شما باعث خوشحالی فرزندتان هم خواهد شد.
قبل از سفر، حتما با پزشک مشورت کنید و در طول سفر توصیههای او را دقیق انجام دهید.
همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید